Klątwa laleczki Chucky

Curse of Chucky
2013
4,8 12 tys. ocen
4,8 10 1 12459
5,4 8 krytyków
Klątwa laleczki Chucky
powrót do forum filmu Klątwa laleczki Chucky

3/10

ocenił(a) film na 3

Muzyka jeszcze w miarę trzyma się kupy, ale efekty dźwiękowe są totalnie przerysowane i źle dobrane. CGI jak na 2013 rok mocno średnie, animacja chucky'ego wygląda jakby miała o 10 FPS-ów mniej niż reszta filmu. Poziom humory każdy ma inny, ale dla mnie 2/10. 5 jump scare'ów wrzuconych na siłę podczas szukania lalki. Oczywiście każdy ze straszaków na tym samym schemacie (no może oprócz jednego, czyli otworzenie się okna wraz z głośnym trzaskiem pioruna), czyli typiara szuka lalki i otwiera coś np. szafę i ni z gruchy ni z pietruchy zoom 300% na twarz randomowej lalki której nawet nie było w kadrze i głośny dźwięk, który aż boli w uszy, oczywiście sama postać się nie przestraszyła, ale reżyser stwierdził, że musi tam upchnąć jakiegoś straszaka, bo ludzie by powiedzieli że nudny film. Kolejny bezsensowny jump scare, tylko że te scenę tak naprawdę można pominąć i będzie się wiedziało o co chodzi - główna bohaterka razem z lalką, jedzie windą, która jak w każdym filmie musi się zatrzymać "bo jakaś awaria", dostajemy 30 różnych przebitek z windy, na których NIC SIĘ NIE DZIEJE. Główna bohaterka dzwoni brzęczykiem po pomoc, no i przychodzi (chyba) jej siostra, winda wjeżdża na górę, zapala się światło i lalka się na nią patrzy oczywiście przy akompaniamencie w ciul głośnego uderzenia po bębenkach widza, scena trwa około 7-8 minut i NIC nie wnosi. Głupkowate śmierci i idiotyczna scena na końcówce filmu, gdzie wózek jadący 2km/h przewraca wielkiego chłopa, który robi salto w powietrzu. Sztuczne tworzenie napięcia poprzez wydłużanie czynności/scen które można byłoby zrobić 5x szybciej, ale reżyser oczywiście chciał wpieprzyć straszaka na siłę. Efekty specjalne krwi itd. nie najlepsze. Teraz jakieś plusy: Prowadzenie kamery i kadry w filmie, gra aktorska nie jest zła, ale też nie wspaniała, nie da się zasnąć przy filmie (ale to zasługa tych jump scare'ów :v). Jeśli chodzi o fabułę, to nie oglądałem poprzednich części więc nie czuję tej nostalgii co pozostałe osoby oceniające ten tytuł, więc pewnie dlatego nie idealizuję tej produkcji i tak wiem że film jest z 2013 roku dlatego przymykam trochę oko na to CGI i inne efekty specjalne dlatego daję 3/10 a nie 2.