Mam dla Was Szanowni filmwebowicze pewną propozycję. Chciałbym, aby każdy kto posiada jakąś wiedzę odnośnie zgód, układów i kos między kibicami polskich klubów podzielił się nią z nami. Myślę, że ciekawym tematem byłoby wyjaśnienie genezy którejś ze zgód lub kos. Co gdzie, kiedy, jak i dlaczego.
Apeluję do każdego usera, który czyta moją wypowiedź, aby ten temat nie był miejscem obrażania swoich oponentów. Nie chce, żeby kibic Lecha obrażał kibica Legii, żeby kibic Cracovii obrażał kibica Wisły itd. Sam jestem wiernym kibicem KOLEJORZA, ale nie mam zamiaru czytać wszystkich powszechnie znanych "wrzutów".
Mam nadzieje, że pomożecie. Pozdrawiam.
Zgoda - przyjaźń pomiędzy ekipami X i Y. W Polsce zgody kibiców sięgają od lat 70, gdzie zaczynał się wtedy ruch kibicowski.
Układ - zazwyczaj dotyczy tylko kibolskich ekscesów.
Kosa - nienawiść pomiędzy kibicami X drużyn.
Genezy należy szukać w Anglii, bo tam zaczęło się epidemicznie środowisko spod znaku H. Nie wiem, dlaczego pytałeś, żeby ktoś Ci to wytłumaczył, bo to jest logiczne. Pojeździj na wyjazdy z LPH to zrozumiesz i przeanalizujesz na swój rozum.
kolega może chciał się dowiedzieć kto z kim trzyma a kto z kim ma kosę, bo to złożone jak nie przymierzając sojusze w europie przed I wojną światową