PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=810402}

Kler

2018
7,0 219 tys. ocen
7,0 10 1 218719
6,7 92 krytyków
Kler
powrót do forum filmu Kler

Smutne że dobry reżyser kręcący naprawdę solidne filmy idzie ramię w ramię z ideologicznymi bojówkami lewactwa. Dziś nie sztuka uderzać w kler czy wiarę jak wokół wielu rzuca kamieniami. Niestety Kler to taka kolejna Drogówka - film na który pójdą masy podekscytowanych hejterów kościoła. Przykre gdy reżyser takiego formatu zniża się do poziomu Patryka Vegi.

Wolander

Czekam na jego serial o "Slowuanach" mimo to

Wolander

"Dziś nie sztuka uderzać w kler czy wiarę jak wokół wielu rzuca kamieniami."

Tak można by podsumować dosłownie każdy film krytykujący tę instytucję. Zatem takie filmy po prostu nie powinny powstawać?

Sqrchybyk

Natychmiastowy opór przeciwko poruszaniu tematu działalności Kościoła przez media z nim nie związane budzi natychmiastowy sprzeciw samego kleru, czy wiernych. Nie jest istotne, czego wzmianka dotyczy, no chyba że jest wyrażana z pozycji klęczącej. Media państwowe od dawna, nawet za czasów rządów SLD, skrzętnie relacjonowały oprawę kościelną uroczystości państwowych i zwlekały z informowaniem o łamaniu prawa, czy pomniejszych nieprawidłowościach. Gdyby nie media niezależne, to nie wiedzielibyśmy o działaniach Komisji Majątkowej. A podobno zwróciła ona nawet nieruchomości skonfiskowane w ramach kasaty klasztorów przeprowadzonej przez zaborców, czego wcześniej odmówiła Kościołowi II RP.

bazant57

Wiem, pamiętam...

Wolander

Po pierwsze dzisiaj to wielka sztuka i odwaga uderzyć w Kler, bo Kościół Katolicki mając poparcie i biorąc pieniądze od PiSu czuje się bezkarny. Ze strony środowisk prawicowych, kleru i PiSu twórców tego filmu dotykają różne szykany i groźby.
Po drugie ten film nie uderza w wiarę tylko w patologię wśród księży.
Po trzecie dzisiaj jest raczej moda na wyszydzanie "lewaków". A dla prawicy lewak to każdy kto nie ma najlepiej skrajnie prawicowych poglądów i nie pali rac na marszu niepodległości drąc mordę w stylu "Biała Polska, Biała Europa".
Po czwarte jak ktoś widział do końca Drogówkę Smarzowskiego i filmy Vegi i twierdzi że to ten sam poziom to gratuluję poczucia humoru. Vega to przecież autorytet dla prawicy, to podobno Bóg namówił go do stworzenia tego arcydzieła pt. "Botoks". Sam tak twierdził w wywiadzie.

ocenił(a) film na 7
videodrom

Nie namówił go do stworzenia, a po prostu był jego narzędziem.

"Dla mnie to film misyjny. Robiąc ten film miałem poczucie, że rozszerza światło w świecie ogarniętym ciemnością. Ja uważam, że ten film dostałem z góry. W przypadku jego byłem tak naprawdę narzędziem. W związku z czym liczę na to, że on w sposób realny zmieni rzeczywistość."

Nikt na Marszach nie krzyczy takich haseł jak w/w. Krzyczą 'Wielka Polska Katolicka' , ale nikt nie krzyczy rasistowskich haseł. Wszelkie hasła idą od organizatorów poprzez sprzęt nagłośniający na który składają się cały rok uczestnicy marszu.

Nie ma mody na wyszydzanie lewaków odkąd rządy przejął PiS. Już coraz rzadziej spotykam się z określeniem lewak, a jeśli już występuje to ma charakter czysto humorystyczny, ewentualnie ukazujący głupotę wypowiedzi rzekomego lewaka.

ocenił(a) film na 6
RAC_79

Gościowi chyba się pomylił seks w pozycji misjonarskiej z filmem misyjnym :-)))

Chlor_3

a Ty znasz różnicę? Z słyszenia?

ocenił(a) film na 6
harkonen_mgla

Tak misjonarz Smarzowski mi objaśnił (+_+)

Chlor_3

A który z was był w czasie instrukcji... kobiecą częścią zespołu?

ocenił(a) film na 7
harkonen_mgla

Oooo. chyba mamy ciekawskiego księdza ^

RAC_79

A są inni?

ocenił(a) film na 7
harkonen_mgla

Ładnie go trollujesz. To znaczy prostacko, bez polotu, ale przynajmniej tym razem bez błędów ortograficznych. Jak na ciebie - ładnie.

Wolander

Samrzowski, miałem cię za mabitnego reżysera*

ocenił(a) film na 6
Wolander

No ale teraz przynajmniej będzie się mógł poczuć młodo,bo dla wszystkich podnieconych pismaków będzie nie panem Wojciechem a Wojtkiem.Wszedzie będzie napisane "nowy film Wojtka" czy "Wojtek wraca z przytupem".Nie wiem co to ma oznaczać że wszystkich pupilów zawsze prasa określa zdrobniale? Czy to ma oznaczać że to taki równy chłop czy że ich dobry kolega od kielicha? :-)))

Wolander

Tylko nie płacz.

harkonen_mgla

Odpowiem na twoim poziomie - tylko się nie onanizuj na seansie

Wolander

Wyskok z onanizmem wiele o tobie mówi... no i trochę o twoich kolegach. Nie potępiam, nie oceniam.

harkonen_mgla

Dostosowałem się tylko do twojego poziomu - nie bulwersuj się więc jasnowidzu-prowokatorze bo jeżeli zaczepiasz kogoś tylko dlatego że nie podoba ci się jego opinia to w rewanżu dostaniesz tym samym

Wolander

Jak mam się bulwersować skoro wasz onanizm ani mi wstrętny, ani frapujący?

harkonen_mgla

Jaki "wasz" onanizm przecież to wszelkiej maści antyklerykałowie mają orgazm na same wspomnienie o tym filmie

Wolander

Ciągle wam penisy w głowie, jak nie swoje to antyklerykałów. Wasze penisy - wasz orgazm, ich penisy - ich orgazm, czemu chcesz je kisić w jednym kociołku "niedzielnym"? W myśl zasady - im więcej tym lepiej?

ocenił(a) film na 7
harkonen_mgla

A co o tobie mówi twoje trollowanie?

hyrkan

A co słyszysz?

ocenił(a) film na 7
harkonen_mgla

Ty czytasz na głos? :D

hyrkan

Od kiedy?

ocenił(a) film na 7
harkonen_mgla

Gdyby odpowiedź brzmiała "nie", nie musiałbyś dopytywać. To słabo, jak musisz na głos.

hyrkan

Tak?

ocenił(a) film na 7
Wolander

Wolander muszę cię zmartwić,bo jak widać po frekwencji w kinach to ty i twoja sekta jesteście w mniejszości,ludzie chcą w końcu zobaczyć prawdę a tylko pseudo katolicy tacy jak ty,ją ukrywają.

wyciszkiewiczrafal

Prawdę ??? Haaaa haaaa - to teraz ja cię zmartwię - ten film to żadna prawda o kościele ale jedynie prawda o stanie umysłu Smarzowskiego w temacie wiary i kościoła i o emocjach nim targających w tym temacie.

ocenił(a) film na 7
Wolander

No tak,innej odp.od pisokatola nie mogłem sie spodziewać.Więc dzieci same się gwałcą.Brawo,obrońco pedofili.Szkoda dyskutowac z takimi hipokrytami.Nie dziwcie się więc,że Kościół upada,skoro ma takich hipokrytów.

wyciszkiewiczrafal

Chory z nienawiści człowieku - zrozum raz na zawsze - pedofilami są ludzie których znajdziesz wszędzie wśród księży, lekarzy, nauczycieli czy aktorów jak dla ciebie każdy ksiądz to pedofil to cza się leczyć bo w następnym kroku zaczniesz na księży polować.

ocenił(a) film na 7
Wolander

Właśnie debilu nie chcę juz z toba rozmawiać,bo gdzie ja kretynie napisałem,że każdy ksiądz to pedofil,za to ty uważasz,że problemu nie ma i po co idioto mówisz ,że wszędzie są,bo ja to wiem,tylko teraz rozmawiamy o kościele,więc po co zmieniasz temat. Tak samo szukasz usprawiedliwień,jak oni. Proste pytania. Czy jest pedofilia w Kościele i czy należy z nią walczyć. Owszem mam nienawiść do pedofili,w przeciwieństwie do ciebie.Żegnam

Wolander

mam wrazenie, ze ludzie twojego porkoju nie rozrozniaja w ogole na czym polega lewactwo.
Przeciez taki pis to partia lewicowa jak i prawicowa. Pogladowo sa prawicowi, natomiast ekonomicznie czysta lewica, wiec lewacko narodowe ugrupowania tez moglyby isc pod ich sztandarami. xd Mozna powiedziec ze aktualnie w Polsce panuje narodowy socjalizm pod koscielnym zarzadem powierniczym. Nie rozumiem tego oburzenia, ze idzie w ramie w ramie z "BOJOWKAMI LEWACKIMI". Jak Szmarzowski jako czlowiek i przede wszystkim Polak czuje, ze kosciol jest niebezpieczna instytucja dla spoleczenstwa, ktora zeruje na panstwie to ma prawo to pokazac, bo jest rezyserem czyli wlasnie kto ma to pokazac jak nie on?
Smarzowski dotyka trudnych tematow i bardzo dobrze, bo o takich tematach jak wolyn, kosciol trzeba rozmawiac. Jak wolyn wyszedl to wszyscy pogladowi prawicowcy klaskali Smarzowskiemu jak to pieknie pokazuje realia ktore sie dzialy, a teraz kiedy wyszedl kler to te same "PRAWAKI" na niego szczuja i probuja usunac film lub go uciszyc.
Smutna, polska rzeczywistosc i smutna mentalnosc Polakow

FaelQuest

Smarzowski wpisał się w ideologiczną walkę lewicy z konserwatywnymi środowiskami które są w większości oparte o wiarę katolicką w której istotną role odgrywa instytucja rodziny. Od wielu lat w oparciu o marksizm szkoły frankfurckiej zwalczana jest rodzina jako ostoja zasad i moralności wszystko to w celu zatomizowania społeczeństwa i doprowadzenie do sytuacji gdzie poszczególne osobniki nie będą swojego życia budować w oparciu o jakiś szkielet zasad i moralnych dogmatów stąd takie zwalczanie kościoła i wiary katolickiej jako takiej - ale to już dyskusja na inny portal. A co do Smarzowskiego widziałem jego wywiad dla Canal+ gdzie jawnie przedstawił się jako antyklerykał i przeciwnik kościoła jako taki w tym wszystkim stwierdził że tym filmem atakuje ludzi a nie wiarę - hmmmm to już kwestia ocena intencji ale jakoś mu nie wierzę bo obserwując ten wywiad miałem wrażenie że gardzi w ogóle tym ze ktoś może wierzyć w jakiegoś Boga. A co do Wołynia i poklasku wśród konserwatystów - to właśnie może dlatego następny film musiał być antykościelny by przypodobać się lewactwu - w tym środowisku filmowo - aktorskim pewnie po Wołyniu już pojawiły się głosy że Smarzowski to prawicowiec czy PiSowiec więc by nadal w nim funkcjonować musiał odbić wajchą w drugą stronę - tylko że nie tyle musiał ale chyba bardzo chciał.

ocenił(a) film na 7
Wolander

Tylko dlaczego były pieniądze na Kler od Państwa a na Wołyń były ogromne problemy finansowe i proszono o datki od lokalnych społeczności. Np jeździł po miastach (sam Smarzowski ze swoją ekipą) i zbierali klasyczne już cegiełki po 25zł akurat w tym przypadku o którym mówię. Film można by powiedzieć, że jest propisowski. Ciekawe nie?

Smarzowski pokazuje, że z nikim tak naprawdę nie trzyma. "Obsmarował" dupę policjantom, Ukraińcom to i teraz przyszła kolej na księży. Pech chciał, że premiera filmu złożyła się na kilka afer pedofilskich i rozłamie (proces nie od dziś) kościoła w Irlandii.

ocenił(a) film na 7
Wolander

" Od wielu lat w oparciu o marksizm szkoły frankfurckiej zwalczana jest rodzina jako ostoja zasad i moralności wszystko to w celu zatomizowania społeczeństwa i doprowadzenie do sytuacji gdzie poszczególne osobniki nie będą swojego życia budować w oparciu o jakiś szkielet zasad i moralnych dogmatów stąd takie zwalczanie kościoła i wiary katolickiej jako takiej" Pozwól że swoje życie będę budował wg swoich zasad i tego jak ja chce je przeżyć, nie każdy musi żyć zgodnie z zasadami twoich moralnych dogmatów. Moje życie moja sprawa, każdy powinien być wolny i żyć tak jak chce. Chcesz żyć zgonie z nauką kościoła ? Proszę bardzo żyj sobie, ale daj innym żyć po swojemu. Tyle i aż tyle. Nie macie monopolu na to jak ktoś ma żyć i nigdy mieć nie będziecie. Życie nie jest czarno białe jak kartki pisma świętego.

Maciek_2

Maciuś nic nie zrozumiał - konserwatyści czy jak ktoś woli tradycjonaliści żyją według zasad którymi ludzie kierowali się od setek lat. To marksiści chcą wszystko wywrócić do góry nogami i zmuszać ludzi do życia bez żadnych zasad najlepiej w zbiorowiskach na kształt wiekiem komuny (związki patchworkowe) gdzie dzieci mają mieć wdrażana ideologię Gender przy jednoczesnym zmuszaniu do akceptacji homo i promowaniu rozwiązłości wśród młodzieży. Jak rozumiem dwie lekcje Religii w szkole ci przeszkadzają ale że twoje dziecko jest ciągle bombardowane ideologią lewicowa już ci nie przeszkadza.

ocenił(a) film na 7
Wolander

Owszem moje dzieci nie chodzą na religię bo w bajki nie wierzą. Żyj sobie wg tych zasad, ktoś cię zmusza abyś żył inaczej ? Akceptacja homo - a co w tym złego ? Ludzie są różni, kolorowi. Nigdy nie wiesz czy twój syn czy twoja córka oznajmi ci że jest gej les lub bi. Tak cię to przeraża ? Mnie nie bo nie zaglądam ludziom pod kołdrę. Mam swoją.

Maciek_2

Mnie nie przeraza homo - przeraza mnie że z biegiem lat tolerancja wobec homo zmienia się w propagacje homo - jeżeli tego nie dostrzegasz to gratuluje

ocenił(a) film na 7
Wolander

Nie widzę propagowania. Widzę walkę o związki partnerskie, o wpisanie przestępstw z nienawiści na tle orientacji seksualnej do kodeksu karnego. Jak można propagować orientacje ? Rodzisz się albo hetero albo gejem albo bi. Ja jestem pewny swojej orientacji i żaden plakat, flaga tego nie zmieni.

Maciek_2

Czyli jednak ignorant - Jak można propagować orientację? Przyjrzyj się ideologi gender gdzie seksualizacja zaczyna się od najmłodszych dzieci z jednoczesnym zwalczaniem utartych cech przynależnych płci - zmuszanie chłopców do noszenia sukienek w przedszkolu - tak dobrze przeczytałeś zmuszanie a nie przyzwalanie przy zainteresowaniu chłopca. To tylko przykład bo cały proces jakiemu poddano całe społeczeństwie gdzie wykoślawiono pojęcia podstawowe jak tolerancja zastępując je poprawnością polityczną - przypominam - tolerować to zezwalać na coś co jest nam obce i czego nie popieramy. Dziś definicja tolerancji wymaga od człowieka już akceptacji - masz się zamknąć i lubić homo bo inaczej będziesz nazwany homofobem. Zabawne że dożyliśmy czasów że za zwykłe stwierdzenie medyczne faktu że homoseksualizm to aberracja mutacyjna zachowań seksualnych będąca ślepą odnogą w procesie rozwoju gatunku zostaniesz oskarżony o homofobie.

ocenił(a) film na 7
Wolander

"dlatego następny film musiał być antykościelny by przypodobać się lewactwu - w tym środowisku filmowo - aktorskim pewnie po Wołyniu już pojawiły się głosy że Smarzowski to prawicowiec czy PiSowiec więc by nadal w nim funkcjonować musiał odbić wajchą w drugą stronę - tylko że nie tyle musiał ale chyba bardzo chciał. "

Jak wszystko co po prawej stronie, wiecznie szukanie drugiego dna podstępu itd. Ale wy macie smutne życie.

ocenił(a) film na 7
Maciek_2

Dobrześ powiedział, bo bardzo trzeba być nieszczęśliwym,aby wszędzie wrogów widzieć,czy to Żydów,czy Muzułmanów,czy homo,czy lewaków.Im żaden lek nie pomoże,dlatego mogliby się zamknąć razem z tymi pedofilami za murami kościoła.

ocenił(a) film na 7
Wolander

A czy ty żałosny człowieczku dostrzegłeś choć przez chwilę problem pedofilii? Ale jak słyszę o bojówkach lewackich,to nawet szkoda dyskutować.

wyciszkiewiczrafal

A ty dostrzegasz problem pedofili u sędziów, aktorów, nauczycieli, policjantów itd - czy tylko w temacie księży jesteś taki nagrzany

ocenił(a) film na 7
Wolander

Kolejny pislamista,który szczeka nie widząc filmu.

wyciszkiewiczrafal

Ot kolejna gówniarzeria od 3 lat na film webie chce innych pouczać i obraza - bujaj się dzieciaku i może kiedyś dojrzejesz to tematów tu poruszanych

ocenił(a) film na 7
Wolander

Chłopcze mam 46 lat,a ty? Widzę,że kolejny argument na poziomie,że jak od 3 lat,to mam ci przytakiwać w obronie pedofili haha.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem