Moim skromnym zdaniem to zdecydowanie jeden z najlepszych filmow Polskich oststnich lat. Nie wiem czemu ludzie tak nisko go oceniają, no ale o gustach sie nie dyskutuje.
Momentami miałem wrażenie ze to nie jest Polska produkcja.
Daje mocną 8 za aktorstwo i w szczególności muzyke.
dziękuje dobranoc
No ja np słabo oceniłem dlatego, że ten film nie jest ani trochę śmieszny a żarty są na poziomie podstawówki.
Jest bardzo niewiele w miarę dobrych , polskich filmów ostatniej dekady . Ten do nich należy . A dlaczego nie jest dobrze przyjęty przez polską widownię ? Bo niestety oni oczekują czegoś w formacie Galerianek , Wymyku czy Ciacha . I dlatego takie filmy nie mają szans się przebić i dlatego też polska kinematografia sięga dna ... I słuszna uwaga , że ten film nie przypominał polskiej produkcji - na szczęście !
Dobrze że jest jeszcze kilka porzadnych ludzi którzy doceniają dobre filmy. No ale o gustach się nie dyskutuje :)
Zgadzam się z Wami. Film jakby uciekł od mainstreamowych dzieł. To dobrze, jednak gdyby nie pewien zlot zdarzeń nie dowiedziałbym się o nim. A szkoda.
całkowicie się zgadzam . W większości polskich filmów komizm jest na poziomie dna (oczywiście nie we wszystkich)
zgadzam się z kolega , film rewelacyjny a Janusz Chabior w roli dziadka wspiął się na wyżyny, nieludzko się uśmiałam i nie rozumiem tak niskiej oceny filmu i tylu negatywnych komentarzy
W końcu przebiłam się przez lawinę kiepskich komentarzy i dobrnęłam do grona ludzi o podobnym poczuciu humoru. Bo moim zdaniem, odbiór tego filmu uzależniony jest właśnie od tego. Mnie również bawiły żarty, uważam je za inteligentne i nieoczywiste. Ktoś napisał, że film czasami nie przypominał polskiego kina. Smutne jest to, że to prawda. Polskie kino obecnie to masowo produkowane "komedie romantyczne" (ani zabawne, ani romantyczne) albo "ciężarówy"-kino ciężkiego kalibru-z piętnem trudnych historii, traktujących o patologii i próbie wyrwania się beznadziei. "Kołysanka" jest zupełnie inna i to właśnie, obok cudownej muzyki opowiadającej tą historię, świetnego aktorstwa (Chabior!!) i błyskotliwego humoru, jest jego największym walorem. Wyróżnia się na tle polskich filmów, jak kilka lat wcześniej "Jasminum" :)
Też dałam 8. Ludzie oczekują komedii nie sprawdzając najwyraźniej, że jest to czarna komedia. Taki gatunek albo sie kocha albo nie. Dla mnie film na dużym propsie
Dla mnie komedia świetna , niektóre żarty trzeba zrozumieć , moim zdaniem ( nie obrażając nikogo ) komedia umysłowa
zgadzam się. trafił do listy moich ulubionych filmów nie tylko polskich. dawno się już tak nie uśmiałam na żadnym filmie. wydaje mi się, że część osób nie rozumie filmu, bo nie przekłada go na polskie realia szukając raczej jakiegoś "łatwego" humoru znanego z amerykańskich filmów.
jak już wspomniałam ja jestem pod dużym wrażeniem. dałam 9 pkt, ocena pewnie zawyżona, ale z racji tego, że jest to jeden z nielicznych dobrych polskich filmów ostatnio i zasługuje. o. :)
Ja dałam 10/10 i jest to najlepsza polska komedia na jakiej byłam w kinie przez ostatnich 10 lat.
Jeden z nielicznych polskich filmów jakie lubię (o dziwo wszystkie z nich są Machulskiego xD)
Jestem tego samego zdania. Również uważam, że to najlepsza polska komedia. Z przyjemnością oglądałam ten film, chociaż nie jestem zwolenniczką komedii, genialni aktorzy, muzyka również. Jak dla mnie rewelacja. :)
Więcej takich filmów! Bardzo lubię takie mroczne komedie + rewelacyjna muzyka. Ksiądz najlepszy xD
Ja dałem niską ocenę, ponieważ film mi się nie podobał oraz nie miał w sobie przemyślanej fabuły. Bardzo podobała mi się muzyka, kostiumy jak i aktorstwo, te dodatki zostały wywindowane na bardzo wysoki poziom; ale film moim zdaniem kiepski. Nie dlatego, że nie jest do dobra komedia, bo nie lubię szufladkować filmów, ale jest to po prostu kiepski obraz. Taki monotonny, nie miałem co prawda pokusy, aby zakończyć seans wcześniej, nie była to męczarnia, ale będę na przyszłość unikać tego działa.