6,4 90 tys. ocen
6,4 10 1 89645
6,3 25 krytyków
Kołysanka
powrót do forum filmu Kołysanka

Jestem pozytywnie rozczarowany, fajny film, dobrze się bawiłem, ale niestety nie wrócę do niego z powodu, jak większość polskich filmów, strasznie nasiąknięty polskim katolicyzmem.Jestem wychowany na bazie filmów zachodnich.Wszelkie nawiązywania w filmach do "wsi sielska, anielska, katolicka" po prostu mnie odrzuca.W tym filmie to da się przełknąć, bo to się wiąże z treścią.Spodziewałem się tego po "nawiedzonym" "Trzecim", chociaż to inny reżyser.
Ale niestety polska norma została zachowana...
Teraz, być może wybiorę się na "Projekt dziecko", chociaż też spodziewam się standardowych polskich elementów katolickich, jeśli będą w tym filmie, to już nigdy nie obejrzę żadnego polskiego filmu.
Pisząc tę opinie nie było moim celem obrażenie kogokolwiek, po prostu to nie są moje klimaty.

ocenił(a) film na 5
Dyskobol

Nie zgadzam sie, że nasiąknięty polskim katolicyzmem (wyjątkowo jak na polski film). Postacie ksiedza i ministranta ( i ich relaje) są przedstawione z dużym dystansem. Nie da sie pokazac polskiej wsi bez księdza, takie mamy realia.
A co do filmu to na wakacje polecam, niezła komedia, chociaż nie zaskakuje. Czysta rozrywka.

tak w ogóle to nie mozną sie "pozytywnie rozczarować", ewentualnie "pozytywnie zaskoczyć" ;)