Mam wrażenie, żę Julek Machulski w delikatny sposób podśmiewuje się ze społeczeństwa, któe jest na tyle durne, że daje się robić w jajo przez "władzę".
Aluzja polityczna w tym filmie jest jednak na tyle staranna, że ani nie razie, anie nie bulwersuje. Z dużą dozą dystansu pokazany obraz nas Polaczków.
Film niezły. Warto zobaczyć.
Tragiczna czarna komedia.Film dobry.Strach istnieje w całej fabule.Krwiopijcy trafiają do najwyższych urzędów i nikt ich nie zatrzymuje.Osoby uwięzione nie bez przypadku.Mamy właściciela,pomoc społeczną,policję,księdza,obcych(nie obcych którzy pragną nabyć ziemię) no i TVP.Moja nadinterpretacja Kołysanki budzi prawdziwe przerażenie.Śmieszne wypowiadanie " żelazna rura " już może nie jest taka śmieszna dla wszystkich.
Jeden z najlepszych polskich filmów. Wreszcie zrobili coś godnego uwagi. No i Antoni Pawlicki jako ministrant - fantastyczny!
ale ty jesteś bezguściem filmowym...co Ty tutaj wypisujesz na temat jednej z najnudniejszych komedii polskich...żal... żal pisać !!!
Każdy ma swoje zdanie i nic ci do mojego gustu filmowego; jak ci się nie podoba ten film to daj mu najniższą ocenę i idz oglądać swoje arcydzieła. Po to są dyskusje, żeby każdy wyrażał swoją opinię - opinię na temat filmów, a nie podważał czyjeś zainteresowania, wrażenia, gusty. A "żal" już jest dawno przereklamowany.
A do tego cacuszko muzyczne i operatorskie.
Na samym końcu filmu podglądamy rodzinkę muzykującą w stylowym salonie, kamera oddala się powoli, a przy "przejściu" przez szyby w oknie obraz lekko faluje :) Boskie!
Muszę dokładniej przyjrzeć się dialogom, bo przy śledzeniu fabuły nie wszystkie perełki da się wyłapać od pierwszego razu :)
DOSKONAŁY FILM!
Może Ty jestes polaczkiem . Ja jestem polką czesto wstydze sie za nasz naród. a polaczkami nazywaja nas ludzie kpiacy z ,,nas'' to tak pogardliwie i żenujaco brzmi. wiec nie pisz za wszystkich polaków. nie kazdy czuje się polaczkiem. Pozdrawiam.
Piękne widoki, piękne zdjęcia i naprawdę fajni aktorzy a że zabrakło dobrego scenariusza no to cóż.... jak dla mnie troszkę o niczym choć muska palcami kilku ważnych tematów ale tylko muska ;)