PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99600
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

Bardzo dobry film. Typowy Hammer. Odizolowane, ponure, tonące w angielskiej mgle miasteczko, z wrogo nastawionymi do głównego bohatera mieszkańcami. Oczywiście znajdzie się jeden, który zechce pomóc naszemu protagoniście. No i obowiązkowy pobyt w miejscowym pubie też zaliczony.
Znakomity klimat. Atmosfera zawsze odgrywała w Hammerach główną rolę. Intryga nie musi być porywająca i też w tym wypadku nie jest. Są to prześwietlone klisze, ale w znakomitym wydaniu. Dla mnie jeden z najlepszych horrorów ostatnich lat.
Ale trzeba lubić te klimaty, oddać się nastrojowi opowieści. Myślę, że wtedy każdy fan dobrego kina się nie zawiedzie. Ja się nie zawiodłem, a nawet miło zaskoczyłem.
Nawet Radcliffe nie zgrzyta. Po kilkunastu minutach przestałem widzieć w nim Pottera., a zobaczyłem Arthura Kippsa.
Polecam.

KetRaab

Na szczęście nie musiałem długo szukać. Jest ktoś, kto zauważył, że Hammer powrócił!!!
Zgadzam się z Tobą, klimat filmu znakomity (coś bardzo w moim guście, trzeba lubić taki klimat) i to co w wytwórni Hammer "moim skromnym zdaniem" było zawsze ważne, to dbałość o szczegóły.
Scenografia, mm... jak bym tam był, tak wczuć się w to miejsce i ten czas.
Nie brak mi w tym filmie komputerowo wygenerowanych efektów, rekwizyty, przedmioty i nawet te stare zakurzone pajęczyny, sprawiły, że obraz wciąga. Nie wspomnę o wszystkich otaczających widza dźwiękach, które potęgują wizualne wrażenia.
Postać Kippsa, przyćmiewa Pottera i oby tak dalej.

ocenił(a) film na 8
KetRaab

Daniel Radcliffe wspaniale odciął się od Pottera,jestem pod wrażeniem .Oby tak dalej.Na całe szczęście,film nie opływał w niepotrzebne komputerowe efekty.Znakomity nastrój ,czarne gęste powietrze ,aż poczułam smak bagnisty w bokoju,gdy wyłowili chłopca.Jeden z lepszych horrorów.POLECAM.