PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99600
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

5/10

ocenił(a) film na 5

przyzwoicie zrealizowany... zdjęcia itp. poza tym zero klimatu, kiepska historia, i sztuczny Radcliffe... jeżeli kogoś kręcą horrory w stylu " coś usłyszałem idę sprawdzić co to było,
to polecam ten film.. bo w tym wypadku 80% filmu to główny bohater sprawdzający odgłosy i szmery w poszczególnych pomieszczeniach domu ... dałem 5/10 bo jakimś cudem szybko się go ogląda i mroczne zdjęcia trochę pozwalają przetrwać do końca tego filmu....

ocenił(a) film na 6
Domis

Nie przesadzasz z krytykowaniem Radcliff'a? To tak, jakby wymagać większego zaangażowania emocjonalnego od dziewczynki z Ringa :) Film tego typu nie ma być przyjemny. Ma się go oglądać łatwo, lekko i przyjemnie (jeżeli ktoś ogląda tego typu filmy dla przyjemności). Tego typu filmy powinny być puszczane np. podczas jazdy pociągiem.

ocenił(a) film na 5
MadPanda

nigdzie nie napisałem że film ma być przyjemny czy coś w tym stylu...a oglądanie tej samej reakcji Radcliffa na ,,przerażające " wydarzenia jest dla mnie sztuczne, a kreacja aktora jest dla mnie bardzo ważna, choćby dla stworzenia klimatu którego w tym filmie nie ma... a co do dziewczynki z ringu to nie trafione porównanie... tutaj Radcliff jest głównym bohaterem więc do niego ""trochę więcej zależy" niż od dziewczynki której nawet twarzy dobrze nie widać, a wiadomo jaką role odgrywa w filmie.... zapraszam do oglądnięcia filmu, a dopiero potem do wypowiadania się na temat gry aktorskiej głównego bohatera.

ocenił(a) film na 9
Domis

Moim zdaniem film jak najbardziej klimat ma. Faktycznie jest na zasadzie "coś usłyszałem i idę sprawdzić co to było", ale na tym opiera się każdy dobry film o duchach. Chociażby "Inni" też na tym bazowało. Dobrze dobrana muzyka i kwintesencja przełomu XIX/XX wieku też odegrały dobrą rolę. Polecam każdemu, komu znudziło się oglądanie żałosnych facetów z maską i piłą mechaniczną, ganiających za bandą rozwydrzonych dzieciaczków.

ocenił(a) film na 5
paul2122

tak ale w "The Others" jest mroczny i tajemniczy klimat, do tego dochodzi świetnie przedstawiona historia no i rewelacyjna Kidman.. a tutaj w tych miejscach jest średnio albo słabo...

ocenił(a) film na 9
Domis

Faktem jest, że tamten film był lepszy - to był jedynie przykład w/w rodzaju filmów grozy. Fabuła była bardziej spójna i prowadziła do wręcz genialnego końca. Niemniej, mroczny i tajemniczy klimat można spotkać i tu. Jeśli chodzi o grę aktorską, to przynajmniej moim zdaniem główny bohater wypadł całkiem zadowalająco. Można nieco przyczepić się do wieśniaków, ale chyba w tamtych czasach to nie była zbyt światła klasa społeczna. Przynajmniej tak tłumaczę sobie ich irracjonalne zachowanie.Oceniam ten film na 7-8, ale to oczywiście tylko moje odczucie.

ocenił(a) film na 10
paul2122

Nie wiem czy tylko ja mam takie wrażenie ale ten film mogłabym oglądać kilka razy a i tak bym się w niektórych momentach wystraszyła a za to "Inni" był przerażający ale tylko za pierwszym razem ,drugi raz jako tako można się było przestraszyć ,a za każdym kolejnym razem był coraz bardziej nudny.

ocenił(a) film na 5
Domis

Ej bez kitu, nie myslalam, ze Radcliffe, nasz ukochany Potter moze tak beznadziejnie zagrać w horrorze... Nieee, niech więcej się za to nie bierze...

ocenił(a) film na 5
aleera89

W 100% zgadzam się z aleera89

ocenił(a) film na 6
misio103

Ja też. Przez większość filmu Radcliffe chodził do domu z miną "gdzie się podział ten portfel?" - żadnego strachu, zainteresowania - totalna obojętność, jakby wybrali go z castingu do "Trudnych spraw". W momencie, kiedy dowiedział się, że jego syn jest zagrożony, to coś się ruszyło, pojawiły się jakieś emocje na jego twarzy (przez ułamek sekundy), już myślałam, że coś się ruszy, a tu po chwili dalej ta sama znudzona mina... Boże, widzisz a nie grzmisz.

bunnylune

Rzeczywiście Radcliffe chodził po domu jakby to było normalne - 0 zdziwienia , 0 obaw :P Pan Odważny ^^ ( osobiście wpław bym spieprzał jakbym coś usłyszał czy zobaczył, a koleś nic ) . Natomiast zapominając o tych niedociągnięciach film dość przyzwoity jak na horror w porównaniu to tej całej papki, którą ostatnio serwują.