PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99600
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

Nie widziałam, żeby ktoś inny wyłapał te błędy na forum:

Dom należał do Alice. Mieszkała w nim Alice razem z mężem i adoptowanym synem (biologicznym synem Janette) - tak mówi szef do Arthura. Arthur ma sprzedać dm Alice. W takim razie gdzie mieszkała Janette?
Jeśli mieszkała gdzieś indziej (nie w domu Alice) to:
a) skąd w domu wzięły się listy Janette do Alice i do syna- one były niewysłane, czyli Janette nie mogła ich wysłać do Alice - raczej pisała je będąc w tym domu
b) dlaczego popełniła samobójstwo i napisała napis krwią na ścianie będąc w domu Alice? Przyjechała tam? To dlaczego nie przyjechała wcześniej?
c) dlaczego jest pochowana w ogrodzie przy domu
d) na zdjęciu przedstawiającym Alice + męża + syna widać z tyłu w oknie Kobietę w Czerni (syn zyje, a więc było to za życia Janette)

powyższe przykłady świadczą o tym, że Janette mieszkała razem w domu Alice razem ze wszystkimi. Ale w takim razie to bez sensu, skoro w liście pisze "nie pozwalasz mi widywać syna. Jeśli mi nie pozwolisz znajdę inny sposób". Wygląda to tak jakby też żyła w tym domu, ale była np. zamknięta w jakimś pokoju. Ale trudno się spodziewać, że syn przez 7 lat by tego nie odkrył, a sama Janette chyba dałaby radę się stamtąd uwolnić.

Generalnie jest to bardzo duża dziura w scenariuszu i fabule.
Dodatkowo nie jest wytłumaczone dlaczego właściwie Alice zabrała dziecko siostrze. W domysle - siostra była chora psychicznie, ale czy to było gdzieś wyjaśnione? Chyba nie.