Pewnie będzie podane w filmie, ale ja myślę, że to końcówka, może lata 80, XIX wieku.
Zgodzę się z Tobą DadaJaMajlka, ale tak bardziej początek lat 90 mnie to wygląda jeśli chodzi o zwiastun.
Oryginał był osadzony na przełomie XIX/XX w, niestety nie ma jednak dokładnej daty.
Swoją drogą bardzo polecam wersję z 1989r, naprawdę niezły horror.
Słaby był trzymał trochę w napięciu ale szału nie było dobry horror to Grave Encounters czy Rytuał albo Egzorcysta
Podajesz praktycznie same nowe tytuły (mam nadzieję, że chociaż o Egzorcyście starym mówisz bo tu się zgodzę, że to klasyk), pośród których znaleźć naprawdę dobry horror to jak wygrać w totka. Horrory dla mnie skończyły się w połowie lat 90, a najlepszy okres to lata 80.
Nie wiem w jakim jesteś wieku, może dlatego tak, a nie inaczej podchodzisz do Kobiety w czerni, ale uwierz oglądając ten film 15-17 lat temu robił dobre wrażenie. Dziś wiadomo, że nie gdyż w nowych tandetnych horrorach przodują efekty specjalne, straszenie dźwiękiem lub non stop tymi samymi schematami połączonymi z pracą kamery.. a tam przecież tego nie ma.
mam 27 lat ale kobieta w czerni nie zrobiła na mnie żadnego wrażenia tak mówilem o Egzorcyscie z 1973 pozdrawiam
dokładnie - Epoka wiktoriańska – okres w dziejach Wielkiej Brytanii pod panowaniem królowej Wiktorii Hanowerskiej. Królowa sprawowała rządy w latach 1837-1901. Był to jeden z najdłuższych nieprzerwanych okresów panowania jednego monarchy w nowożytnej historii. Wielka Brytania była wtedy u szczytu potęgi imperialnej, mówiło się, że nad Imperium Brytyjskim "słońce nigdy nie zachodzi". Były to też czasy rewolucji przemysłowej.