PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=570991}

Kobieta w czerni

The Woman in Black
2012
6,3 100 tys. ocen
6,3 10 1 99603
5,7 30 krytyków
Kobieta w czerni
powrót do forum filmu Kobieta w czerni

w domu pięknie nasz bohater przygotował maskotki, dziecko na łózku i przyszła wreszcie nasza bohaterka ubrana w Czerń...pytam się ja...po ciul tam krzyk "Zostaw tatę" czy coś takiego.

2 Pytanie...cwaniara na końcu zabrała ojca+syna więc po jakiego ciula ona jeszcze jest na samym końcu..nie nudzi jej się zabijanie ?

3 pytanie...jakie znaczenie ma to że te typ znajomy Arthura widzi po 2giej stronie pociągu wszystkich zmarlych ?

ocenił(a) film na 7
skyman1991

1.Ten krzyk "zostaw tatę" to chyba chodziło o tego znajomego Arthura, który został uwięziony w pokoju na dole, a jego syn go bronił przed tą kobietą w czerni. Tak przynajmniej to zrozumiałam, bo w kolejnej scenie drzwi gdzie jest uwięziony Sam się otwierają.

2.Ona chyba mimo wszystko chciała zemsty przez to, że jej siostra odebrała jej dziecko. W sumie ja też nie zrozumiałam tego...

3. Chyba takie, że pokazuje mu ile osób zabrała i nie przestanie? bo ten Sam w to wszystko do końca nie wierzył, więc może ona chciała mu pokazać, że to ona stoi za tym wszystkim. Właśnie nie do końca jasne jest to zakończenie.

ocenił(a) film na 7
audrey_21

ja to rozumiem inaczej.

2. Artur pragnął znowu ujrzeć swoją żonę i zapewne sam by się zabił gdyby nie to że miał syna. Duch 'pomógł' im przejść na drugą stronę i rodzina znowu była razem i szczęśliwa. Więc tak naprawdę ona im pomogła.

3. Wydaje mi się że on zobaczył te dzieci, bo w końcu uwierzył w 'przesądy'. W końcu jest teoria że dopóki nie uwierzysz w duchy to ich nie zobaczysz.

ocenił(a) film na 7
Daroo_3

Zgadzam się z odpowiedzią Daroo_3 , co do drugiego pytania. Tez tak to zrozumiałam, chociaż moim zdaniem ona dalej była zła, więc dlaczego akurat "pomogła" Arturowi? Ok, on wyłowił jej dziecko z bagna, ale jak opuścił dom wraz tm swoim przyjacielem, to ten duch dalej wściekły i raczej pogrzebanie ciała w sposób właściwy nic tu nie dało.

W ogóle, to co się stało z psem?!

ocenił(a) film na 7
Kopciurek

a pytanie co do psa jest bardzo trafne : D

ocenił(a) film na 7
Deynna

W wersji z 89 roku on wybiegł na mokradła, ale później ten przyjaciel Artura mówi mu, że pies wykończony wrócił do domu, a tu... ?

Kopciurek

oooj tam....przyjedzie Sam i Dean swoją Impalą, posypią kości solą, poleją benzyną i będzie spokój ;-)

ps. nie znam się...ale takie bagna nie są chyba dobrym sposobem na konserwowanie ciała? A tu synek jak żywy w tym łóżku leżał, hmmmm ;-)

ocenił(a) film na 6
killeratb

no ja właśnie od początku mówiłam im, żeby posypali solą i spalili zwłoki ale nie słuchali :P

ocenił(a) film na 7
kasiawitus

Mnie też chodziło po głowie takie rozwiązanie :) nawet mówiłam znajomym, że "...w Supernatural poradziliby sobie z tym duchem w kilka minut" :P

killeratb

Dean <3

ocenił(a) film na 7
killeratb

właśnie na odwrót, bagna są świetnym miejscem i mumifikują zwłoki:

"Setki lepiej lub gorzej zachowanych ludzkich ciał odkryto w torfowiskach i bagnach północnej Europy w ciągu ostatnich paru stuleci. Za najstarsze takie szczątki uchodzi Kobieta z Koelbjerg (Dania), która ma około 10 tys. lat. Większość znalezisk jest jednak dużo młodsza. Najsłynniejsze pochodzą z epoki żelaza, ale nie brak też szczątków ze średniowiecza."

ocenił(a) film na 7
Kopciurek

Psa zjedli Chińczycy, co przybyli adoptować bagno pod uprawę ryżu. Przybyli tym pociągiem na końcu co zabił Harego Potera i jego pasierba.

Kopciurek

właśnie... co z psem. myślałam o nim odkąd zobaczyłam że w tym domu gdzieś zniknął Arturowi ;D

Kopciurek

nie mam teraz jak tego sprawdzić, bo film oglądałam w kinie, ale jestem prawie pewna, że pies wracał spokojnie samochodem następnego ranka :)

ocenił(a) film na 7
Nadien

Sprawdzę.

ocenił(a) film na 7
Nadien

Nie, psa tam nie było.

Kopciurek

szkoda :P

annkaa1697

Był pies w samochodzie na 100%, spokojnie.

gosiamik

haha, okey ;))

Daroo_3

Ja tez tak uwazam...wydaje mi sie, ze skoro Artur pomogl jej odnalezc sie z dzieckiem ona na koniec pomogla mu odnalezc sie z ukochana zona....to bylo takie "dziekuje" z zaswiatow ;]

Daroo_3

ciekawa teoria do pytania 2. chciała mu wynagrodzić, że jej... pomogła? O,O

annkaa1697

pomógł **

ocenił(a) film na 8
audrey_21

czyli tylko w 1 i 3 mialem podobne wrazenie a 2 nie pomyslalem tak o tym. Dzięki za pomoc :D

ocenił(a) film na 3
skyman1991

Według mnie to jest tak:
1.Tutaj chyba zabrakło pomysłu reżyserowi na coś sensowniejszego,bo mi tesz wydaję się to bezsensu.
2.Na końcu kobieta w czerni patrzy na ciebie to chyba oznacza że ty jesteś następny bo ją widziałeś(Ja na szczęście nie mam dzieci:)
3.Widziałeś film uwierz w ducha? jak zobaczyłeś to uwierzyłeś.Ja widziałem raz w życiu i się cholernie wystraszyłem i do tej pory nie wiem co to było!

Lukotoni

ad.2) umarła we wściekłości - z poczuciem krzywdy i przekonaniem że ona byłaby lepszym rodzicem więc sądze że nie odzyska spokoju póki nie zabierze wszystkie dzieci.
ad.3)Moje zdanie w tej rozmowie: Duch wpływał na dzieci aby popełniały samobójstwa by stać się ich opiekunem. Zauważcie że ginęły tylko dzieci - rodziców niezależnie od tego czy wierzyli w duchy czy nie zostawiała w spokoju. Moim zdaniem duchy dzieci zebrały się na stacji by przywitać nowego "kolegę" ale po raz pierwszy nikt do nich nie dołączył bo Artur zginął ratując syna - w tej samej chwili. Sądzę że dlatego Kobieta była wściekła - nie mogła dostać chłopca bo ten pozostał pod opieką ojca.

pionek16_80

P.S. Znajomy widzi Kobietę co oznacza że dzieci dalej będą ginąć - nic się nie zmieniło. ( ludzie we wiosce wierzyli że kto zobaczy Ducha to w niedługim czasie zginie kolejne dziecko).

ocenił(a) film na 7
pionek16_80

ad.3 w sumie jakby na to nie patrzeć to masz racje. W końcu ona faktycznie chciała pokazać, że lepiej się opiekuje tymi dziećmi. A że była duchem i nie mogła inaczej to wyszło jak wyszło ;p

jak dla mnie to ta część jest chyba wyjaśniona :)

ocenił(a) film na 6
pionek16_80

a mi sie wydaje, ze ona je brala bo nie znalazła swojego syna w zaswiatach ( póki nie pochowa sie ciala dusza błąka sie po swiecie jakby mityczne wierzenia ? ) - no i tak jak przemiawial chlopiec przez tą kobiete-ze ona ich zmusza do tych czynow ,bo nie moze miec swojego syna to bedzie miala ich. pocieszna gromadke :D
Ale dlaczego to sie nie zmienilo po pochowaniu syna ? moze rezyser chcial pokazać inne zakonczenie niz zazwyczaj w tego typu historiach :D

annchodi89

zmienilo sie...on byl ostatnia ofiara...to byly jej podziekowanie za polaczenie z dzieckiem ona polaczyla ich rodzne. i nikt juz jej wiecej nie zobaczyl, bo przyjaciel artura zobaczyl tylko dzieci a nie dame...

ocenił(a) film na 6
Kocica_82

a ok :) brzmi sensownie.

Kocica_82

ALE MY WIDZIELIŚMY DAMĘ czyli moim zdaniem zabijanie się nie skończy:P
jak pisałem - nie ważne kto widział Kobietę ważny był efekt: kolejne dzieci ginęły i zasilały szeregi jej nawiedzonego przedszkola:D

pionek16_80

To skoro tak uwazasz to nie miej dzieci :)

Kocica_82

przecież to jest HORROR!!! Ludzie tak bardzo boją się złego zakończenia że to aż śmieszne:D

pionek16_80

Czyli horror nie może mieć dobrego zakończenia? Dobro nie może zwyciężyć? ciekawe :)

Kocica_82

Wiesz jak lubisz dobre zakończenia to może oglądaj filmy familijne!:)
Horrory mają za zadanie przestraszyć a jak lepiej to osiągnąć kończąc film niezbyt złym (w tym przypadku częściowo złym) zakończeniem?!
Specjalnie dla Ciebie odpaliłem ponownie film i uważam, że: Kobietę widział facet (kolega głównego bohatera) podczas gdy pociąg przejeżdżał oraz na samym końcu ona patrzy w obiektyw kamery.
Dla mnie to jasny przekaz że będzie zabijać dalej!

pionek16_80

Większość horrorów ma dobre zakończenie a przy najmniej wiele ;] dobro w większości wygrywa ze złem ;] zombie giną, wirus zostaje zwyciężony, obcy ginie i Jason się topi itd. ;] i to nie ma związku z tym, czy ja lubię dobre zakończenia czy nie :) ale jak ktoś lubi czerpać energię i ciągnąć watek na forum bo nie ma co robić w domu to można w kółko robić nadinterpretacje różnych wypowiedzi :)

pionek16_80

a i jeszcze jedno...kolega nawet jak widział to co z tego, jego dziecko już dawno zabrała :) więc może jednak ma to inne znaczenie ?

Kocica_82

Czym myśmy oglądali inny film czy co?!
Przecież według przesądów ludzi z wioski nie było powiedziane że Kobieta zabierze dziecko tego któremu się ukarze.
Bo jeśli tak by było ludzie nie byliby tak przerażeni i nie chcieli by facet szybko wyjechał.
I co mamy się przerzucać teraz filmami?! Proszę bardzo: "Mgła" którą warto obejrzeć tylko dla zakończenia (poleciłbym Ci ale byś ryczała nad tym zakończeniem bo wbija w fotel i nie ma tam niedomówień!!!!), "wywiad z Wampirem" też niezbyt przyjemne zakończenie, "Dziecko Rosemary" - jednoznaczne zakończenie!
Mogę tu zacytować kogoś mądrzejszego ode mnie "WYJĄTEK POTWIERDZA REGUŁĘ" nie wszystkie filmy (a zwłaszcza horrory) muszą mieć happy end!
Co do "ale jak ktoś lubi czerpać energię i ciągnąć watek na forum bo nie ma co robić w domu to można w kółko robić nadinterpretacje różnych wypowiedzi :)" to za niskich lotów zaczepka by ją komentować:P

Kocica_82

Dokładnie nic dodać nic ująć, ale, jedynie wątek z z zdystansowanym przyjacielem, odebraniem dziecka i krzykiem zmarłego chłopczyka mnie rozwala, bo czemu wrzeszczał o ojcu? Może to Daily był jego starym i dla tego unikał tematu. Tylko czemu ludzie którzy zabrali dziecko nie byli spokrewnieni z Daili'em a ni nic o tym nie wiadomo, nawet sam zainteresowany był mało tym pobudzony (mówię o Daily'm), on był jakoś w to zamieszany.

ocenił(a) film na 2
Lukotoni

2) Nie no, nie sądzę.
Dla mnie bardziej logiczna jest wersja Lukotoni'ego- kobieta w ostatniej scenie patrzy się na widza, co oznacza, że dalej będzie zabijać i, że następny jest widz (tzn. jego dzieci). Z resztą po co pojawiałby się jej krzyk "Nigdy Ci tego nie wybaczę" w scenach późniejszych, tj. już po tym jak znalazła dziecko.
Zastanawiałam się jeszcze nad jedną kwestią, tzn. nad tym, że żadne z rodziców nie zrobiło zbyt wiele, żeby te swoje dzieci ratować (bynajmniej tak jest to pokazane przy tym całym tonięciu na bagnie powozu i przy pożarze kiedy ta dziewczynka rozbija lampę naftową), a dopiero główny bohater próbuje uratować swoje dziecko, wprawdzie marne tego rezultaty bo umiera razem z dzieckiem, ale dlatego kobieta nie "przywłaszcza" sobie duszy jego syna i nie ciąga go po świecie z innymi dziećmi, tylko pozwala mu odejść. Tak ja to widzę...
No, ale nie ja wymyślałam scenariusz więc mogę się mylić. ;)

ocenił(a) film na 2
justlikethis

Ups, sory, jest już taka odpowiedź. Nie przeczytałam. :/

ocenił(a) film na 3
justlikethis

Nie ratowali bo może wiedzieli że to tylko strata czasu:) Czarna dama wszystkie dzieci dopadła nawet te najlepiej strzeżone przykładem jest dziewczynka w piwnicy.Zresztą ten film ma dużo znakow zapytania.

ocenił(a) film na 5
skyman1991

może to trochę odbiega od tematu, ale dobijał mnie moment kiedy Arthur wyszedł na zewnątrz (kiedy padało i było bardzo mokro) włazi do domu (nie ma psa teleportował się na swoją planetę) i nagle widzi ślady dziecka ładne wyraźne małe mokre stópki, które się ciągły aż do dziecięcego ( to jeszcze mogę wybaczyć bo to duch to ok powiedzmy że może naginać takie rzeczy) ale jak nasz agent nieruchomości rusza po śladach i po jego butach nie została ani kropla to straciłem wszelkie nadzieje że będzie w tym filmie jeszcze coś godnego uwagi. jedynie scenografia była ok ale to jak ładne pudełko z kiepską zawartością i miałem wrażenie jakby Radcliffe nie zdawał sobie sprawy że to już nie jest seria HP i może grać ździebko inaczej

JTotaku

slady dziecka byly blotem a nie deszczem....bohater nie wszedl w bloto...

ocenił(a) film na 5
skyman1991

Wiele można wybaczyć, to w końcu Hollywood i nie wiem jak wszyscy inni widzowie, ale ja się niczego sensownego po tym filmie nie spodziewałam :P
No ale kurdeeee gdzie się podział pies ????

ocenił(a) film na 8
udkojagniece

I tak dobrze, że ktoś jeszcze robi takie Horrory a nie w stylu Teksańska Masakra w domu Kobiety w czerni ;)

ocenił(a) film na 5
lc77

Fajnych horrorów trochę by się znalazło, ale rzeczywiście jeśli chodzi o takie kostiumowe akcje to niestety czuć niedosyt.
Ten film był całkiem znośny; dobrze, że Kobita nie latała z piłą mechaniczną tak tak to duży plus :D Byłby to przecie plagiat pomysłu :)))) http://www.filmweb.pl/film/Hollywoodzkie+dziwki+uzbrojone+w+pi%C5%82y+%C5%82a%C5 %84cuchowe-1988-117585

udkojagniece

ten film to NIE hollywood - jest produkcji angielskiej.

catherinemusic

Kanadyjskiej też. ;) i jeszcze jednej o ile dobrze pamiętam.

catherinemusic

A Kanada jest bardzo ''amerykańska'' więc tak nie do końca chybione było to ''Hollywood'' :P

ocenił(a) film na 5
catherinemusic

Miałam na myśli raczej sposób prezentacji tej historii a nie to, że film został wyprodukowany konkretnie w tej a nie innej "fabryce snów" ;)