Kobieta z wydm

Suna no Onna
1964
7,9 4,8 tys. ocen
7,9 10 1 4802
8,3 21 krytyków
Kobieta z wydm
powrót do forum filmu Kobieta z wydm

Ale arcydzieło z tego żadne. Głównie dlatego, że cały czas mam wrażenie nad interpretacji, jaką film by na mnie wymusił, gdybym próbował uznać go za arcydzieło... Oczywiście, samo w sobie, już u podstaw, jest to bardzo zadowalająca treść (jak to @Nakf na forum określił: „bohater w zamian za prace otrzymuje pożywienie, schronienie i kobietę ;). nie otrzymuje jednak wolności, za nią musi zapłacić poniżeniem”), ale mi jakoś to nie wystarcza. Na określenie go dobrym, nawet bardzo dobrym, tak – ale w żadnym razie arcydziełem.

Inna beka – piasek był genialny. To jego osuwanie się, burze, lawiny... Miodzio.

Denerwowały mnie tylko zdjęcia w nocy, kiedy to kamera kręciła ciemny obraz. Żadnego oświetlenia, czasem tylko coś się przebijało. Pełnię obrazu można sobie było tylko wyobrazić na podstawie jęków, stęków, oddechu bohatera (bo biegł ;d). I takie bajery trwały dobre 5 minut nawet. Nie moje zainteresowania...

7/10.

_Garret_Reza_

a książkę czytałeś?

nie ma co porównywac z filmem.. który na dobrą sprawę przymulał.. ale
wizualnie jak najbardziej ok.

ocenił(a) film na 7
galopujacy_jelen

Nie czytałem książki.

ocenił(a) film na 10
_Garret_Reza_

Motyw piasku, przy którym trzeba codziennie pracować, bo inaczej zasypie dom jest tak nośny algorycznie, że NADinterpretowanie go wydaje mi się nierealne ;-)