Kobiety z 6. piętra

Les Femmes du 6ème étage
2010
7,0 9,6 tys. ocen
7,0 10 1 9614
6,0 5 krytyków
Kobiety z 6. piętra
powrót do forum filmu Kobiety z 6. piętra

Płaski - nie ma tu żadnej wielowątkowości - liźnięcie tego, liźnięcie owego bez zagłębiania się. Trudno też go nazwać komedią - jest kilka scen wzbudzających usmiech, ale salw śmiechu sie nie spodziewajcie. Kilka stereotypów Hiszpania / prowincja - Francja. To wszystko. Za rok nikt nie będzie o tym filmie pamiętac.

ocenił(a) film na 8
dadasiek

ale nie powie tez "rok temu zmarnowalem czas na tym filmie" bo opowiastka jest po prostu przyjemna.

ocenił(a) film na 5
sla

to prawda

ocenił(a) film na 1
dadasiek

ja mówię to teraz: zmarnowałam czas na tym filmie.

ocenił(a) film na 3
sonia_to_ja

zgadzam się, film strasznie płaski, nudny i infantylny. umęczyłam się..

ocenił(a) film na 7
dadasiek

Można przychylić się do tej oceny, ale czy naprawdę tak wiele należy wymagać od prostej komedii? Moim zdaniem to ciepły i sympatyczny film. Taki bezpretensjonalny na dobre samopoczucie i jesienną zimę. Pozytywnie nastawiony do ludzi choć w wielu miejscach rzeczywiście powierzchowny i że tak powiem wierzący w człowieka i jego dobroć. Tym samym narażający się na naiwność i stereotypowość. Ale lekkie filmy tak mają, że przypomnę komedie z Louisem de Funesem.

pessoaa

Płaski? Dziwię się osobom, które spodziewały się, że będzie 'głęboki' w swym przesłaniu, toż to zwykła komedia, a może raczej film obyczajowy z dużą dozą scen wywołujących po prostu uśmiech na twarzy, ale właśnie sympatycznością i pozytywną energią mnie urzekł :d infantylny to złe słowo - nie zauważyłam w nim naiwności czy niedojrzałych bohaterów, tylko bardzo optymistyczne podejście do życia, ten film przedstawia owe warstwy społeczne takimi jakimi właśnie były, trudno spodziewać się zawiłych wątków, intryg czy szybkiej akcji - wystarczy mi uwypuklony kontrast między służącymi starającymi się mimo wszystko cieszyć życiem, a bogatymi paniusiami, dla których bycie ponad innymi to cel życiowy. Wielowątkowość czasami potrafi być męcząca i niepotrzebna. Zmierzając do końca - oglądając film odprężyłam się, nie jestem zawiedziona i nie zmarnowałam prawie dwóch godzin życia :)

ocenił(a) film na 7
paciepna

I szukając odprężenia często chodzimy do kina. Nie wszystko musi być głębokie i poważne. Wiele komedii pokazuje świat uproszczny, z przerysowaniami i bez zbytniej psychologii, ale czy to ich wada? Może gdyby były inne, głębsze straciłyby na tym i nie byłyby już śmieszne tylko, no właśnie jakie? Poważne. A nie o to chodzi.:)