Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106954
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

Film

ocenił(a) film na 9

Film wywarł na mnie ogromne wrażenie, jest rewelacyjny. Scenografia filmu XIX wieczna Anglia, zamki, komnaty a także kostiumy postaci nadają filmowi niepowtarzalny klimat. Mam nadzieję, że książka jest idealnym odzwierciedleniem filmu :) na pewno ją przeczytam. Gorąco polecam osobą, które lubią filmy kostiumowe ale i nie tylko... 9/10

ocenił(a) film na 4
docia160

XIX wiek? Widać, że wiesz o czym film oglądałaś...

ocenił(a) film na 9
michelangelo

Przepraszam za pomyłkę! :(

docia160

zgadzam się z tobą. film naprawdę rewelacyjny. ode mnie tez 9/1O a książkę tez chętnie bym przeczytała :]

użytkownik usunięty
docia160

Powiem tak: film oceniłem jako rewelacyjny przed przeczytanie książki. Później ją przeczytałem... i powaliła mnie. Jest niesamowita. Jak teraz patrzę na film i książkę to ekranizacja to tylko zaledwie jakieś 10% powieści. Ale świetny, tego nie da się ukryć. A powieść przeczytajcie. Po prostu wyborna.

Piękny film. Strona wizualna – rewelacyjna; piękne plenery, komnaty i kostiumy.
Natalie Portman po mistrzowsku zagrała Annę Boleyn,niezwykle ambitną kobietę. Również Scarlett Johansson w roli Marii( nieśmiałej, skromnej dziewczyny) - rewelacyjnie. Wspaniale opowiedziana historia chociaż warto zauważyć,że prawdziwa, była trochę inna... Oto kilka przykładów; do Francji, Anna pojechała jako dziecko i przebywała kilka lat, wcześniej była tam Maria, Anna była młodsza od Marii, Anna zwodziła Henryka kilka lat (nie miesięcy), poroniła trzy razy i nie zawarła małżeństwa z Percym,Maria nie była obecna przy egzekucji siostry.

ocenił(a) film na 9
docia160

film świetny.
Uwielbiam filmy kostiumowe,już nie wspominając o historii Anglii.
Świetny,ale raczej dla wielbicieli gatunku.
W tym Klimacie :Elizabeth i Elizabeth II:Złoty Wiek.
Warto Obejrzeć.

Pozdrawiam.

docia160

Bardzo spodobały mi się "Kochanice Króla". Uważam że film jest naprawdę fantastyczny. Cała scenografia, kostiumy z tamtej epoki i rywalizacja sióstr są świetnie pokazane. Za każdym razem ten film potrafi mnie wzruszyć. Niestety nie przeczytałam jeszcze książki, ale mam taki zamiar i mam nadzieję, że mnie nie rozczaruje. Polecam wszystkim którzy jeszcze go nie widzieli!