Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106954
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

Film jakiś taki niemrawy, niby duzo się dzieje, ale fabuła nie wciąga, może dlatego, zem facet.Chociaż szczerze przyznam, ze widziałem produkcję o Henryku VIII z Rayem Winstonem i Helena Bohnan-Carter w rolach głównych i tamten przypadł mi do gustu. Może dlatego, że Eric Bana jako Henryk VIII jest bezbarwny - każdy kto choć troche interesuje sie historią, wie, ze tak krwistej, budzącej sprzecznych uczuć postaci nie ma na kartach podreczników,az tak znowu wiele. No cóż trudno...nie jest on jednak w tym filmie najważniejszy, najważniejsze są dwie siostry Anna i Maria grane przez Portman i Johansson, które aktorsko spisują się nieźle, aczkolwiek ich perypetie jakoś nie ujęły mnie za serce. W tle wyróżnia się Karen Scott-Thomas.
Kostiumy są ok,choć ducha epoki niezbyt czuć. Sprawy wielkiej polityki zostały maksymalnie uproszczone, niepohamowana męska chuć Henryka VIII zdaje się być motorem wszelkich zdarzeń w filmie, przynajmniej w jego fazie dworskiej.Nie uwierzyłem w urażoną dumę Anny Boleyn, nie uwierzyłem opętanie przez pożądanie Henryka VIII, nie uwierzyłem w ten film. Nie chcę być rzecznikiem,adwokatem męskiego rodu, ale podejrzewam, że nie przypadnie do gustu zbyt wielu przedstwicielom brzydszej częsci ludzkości.

4/10