Sama nie wiem czemu, ale spodziewałam się po tym filmie czegoś dużo lepszego. Temat i historia, choć nieprawdziwa, mogłaby być ciekawym materiałem. Postaci występujące w filmie mogły być wyraziste, ale obiecująca obsada niestety się nie wykazała. Choć to również za sprawą scenariusza, bo w tym też jakieś braki psychologizacji (a przecież o bohaterów tu głównie chodzi): np. to, jak Maria wybaczyła Annie. Jak to? Tak nagle, wszystko poszło w niepamięć i znów można być zrzytymi siostrami? I dużo jeszcze takich pytań i wąpliwości oglądając miałam, czy np. z natury człowiek nie zachowałby się inaczej. (M.in. śmierć brata Marii i Anny. Zginął przez Annę, choć był całkowicie niewinny. Na jej miejscu sama nie chciałabym żyć. One niewiele, albo w ogóle o tym nie wspomniały.)
Jeszcze taki szczegół, ale te wzmianki na koniec, kto kiedy umarł, co robił po tych zdarzeniach, jest mylące. Takie informacje podaje się w filmach biograficznych, a ten film z biografią Henryka VIII niewiele ma chyba wspólnego.
Oczywiście film ma jakieś tam swoje zalety, ale piszę o wadach, bo się rozczarowałam.
Twórcy mieli zapał przed realizacją, ale w trakcie ten gdzieś uleciał.
Maria wybaczyła Annie bo nie była taką bezczelną suką jak ona. Może pamiętała jeszcze o takich wartościach jak miłość rodzinna itp. Taki mechanizm, broni się kogoś kogo się kocha za wszelką cenę nawet jeśli zrujnował ci życie. Takie moje subiektywne zdanie.
Mówiłaś o tym że nie rozmawiały o śmierci brata, ja myślę że to było raczej normalne, skoro on umarł z ich winy, nie chciały o tym rozmawiać bo było to zbyt bolesne.
Zawsze kiedy powstaje film historyczny to mam wrażenie ze wszystko jest przekoloryzowane (historia jest nudna xD) ale raczej mi to nie przeszkadza, gdybym miał oglądać suche fakty nudziłbym się, a tak mam ciekawy trzymający w napięciu film. Nie podobała mi się zbytnio gra Johanson, wydawała mi się mdła i anemiczna. Za to biję pokłony dla Portman bo była boska.
Ps. pisze się "zżytymi". Przepraszam, że poprawiam ale takie moje wredne zboczenie. xD
Pozdrawiam :)