Kochanice króla

The Other Boleyn Girl
2008
7,1 107 tys. ocen
7,1 10 1 106954
5,7 22 krytyków
Kochanice króla
powrót do forum filmu Kochanice króla

Tylko 6,bo książka wymiatała a film tylko zniechęca do jej przeczytania.Ja najpierw przeczytałem,bo gdybym na odwrót zrobił,to książkę pewnie bym olał i wiele bym stracił:)
Książka 10/10 plus około tygodnia niezłej wkręty:)

ocenił(a) film na 6
wojciechowski2610

Całkowicie się zgadzam... Książka rewelacja... 2 noce czytania bez przerwy... ;)
Ale zazwyczaj jest tak że książka jest lepsza od filmu ;)
Również 6/10

ocenił(a) film na 5
wojciechowski2610

Ja najpierw oglądnęłam film (jakieś 3 lata temu) i dałam 9/10. Niedawno przeczytałam książkę (rewelacyjna), po czym dla porównania znów przypomniałam sobie film i ocenę zmieniłam niestety na 5/10. Film zbyt mocno odbiega od treści książki, postacie są zbyt "dobre", szczególnie razi to w przypadku rodziców oraz siostry Marii.

ocenił(a) film na 7
wojciechowski2610

również od razu po przeczytaniu książki (która była świetna) obejrzałam film.. całe mnóstwo niezgodności;/ wiele w ogóle pominiętych wątków, które moim zdaniem były istotne, a także ważne sceny przeinaczone w sensie merytorycznym. Nie podobały mi się również ujęcia typu "zza filaru" lub z oddali, na szczęście kostiumy i gra aktorska nadrabiały ogólny odbiór filmu. Uważam, że jeśli reżyser postanowił zrobić adaptację książki napisanej na faktach to powinien się tych faktów trzymać a nie ulegać swojej fantazji i robieniu filmu z lepszym efektem-.-

wojciechowski2610

Zgadzam się z Wami, oczywiście... Ale dla mnie informacja, że film jest nakręcony na podstawie książki w tym przypadku jest totalną pomyłką!! Poza niektórymi wątkami (naprawdę nielicznymi) film to jest zupełnie inna bajka!! Scenarzysta bądź też reżyser zbytnio polecieli z weną... Niestety po książce nie potrafię ocenić filmu... Bo owszem, żaden film nie odda w pełni książki, ale to już jest nie mała przesada.

wojciechowski2610

No ok, ale oceniamy tutaj filmy a nie porównujemy film z książką. Chociaż na pewno trudno ocenić film obiektywnie, kiedy przeczytało się książkę. Mimo wszystko ocenę "6 bo książka..." uważam za nie obiektywną. Ale za to dzięki tym komentarzom będę miał prawdopodobnie fajną lekturę - a film posłuży jako grunt pod właściwą treść :)

ocenił(a) film na 6
wojciechowski2610

ja i bez czytania książki daje 6, ten film jest po prostu co najwyżej niezły nic więcej

wojciechowski2610

Nie wiem dlaczego, ale bardziej w roli Anny widziałambym Scarlett, jej twarz bardziej pasowała by mi "do tej złej siostry, knującej intrygi" Jendak tylko wygląd nie byłby odzwierciedleniem w historii. Jendak film mi się podobał. Po obejrzeniu i poczytaniu troche na temat Hnryka VIII można wiele zapamiętąć i dowiedzieć się. Jest o o wiele lepsze niz nauka historii z ksiązki :), np. posluchajcie Greensleeves jak głosi legenda autorem był podobno Henryk VIII i napisał ja dla Anny :DDD napewno ją kojarzycie :)