.. ale prawdziwa Anna miała 6 palców u rąk, dlatego była nazywana "wiedźmą". Natomiast Henryk był tak naprawdę bardzo nieatrakcyjnym mężczyzną - rudawym i otyłym.
Ja wiem, doczytałam się tego. Tu było trochę inaczej, a Henryk był niczego sobie ;p
Moim zdaniem okropny był:
http://www.recogito.pologne.net/recogito_21/foto/21-3.jpg
Taki tłusty, stary grzyb. :)
Taki tłusty i stary to się zrobił, z czasem przybrał na wadze (i to baardzo!!), i jeszcze miał paskudną, owrzodzoną ranę na nodze, która nie chciała się goić, sączyła się z niej ropa i nieładnie pachniało- fuj. Jednak nie da sie ukryć, że wcześniej pisano o nim jako o jednym z przystojniejszych królów, był- jak na swoje czasy- wysoki, wysportowany i dobrze zbudowany.
Ale faktem jest że o ile Anna i Maria w miarę były podobne do prawdziwych historycznych postaci (Anna - czarnowłosa i ciemnooka, a Maria - niebieskooka blondynka), tak Eric Bana nie pasował wcale.
Tak swoją drogą to Cate Blanchett grająca królową w "Elizabeth" też nie do końca była podobna. Wprawdzie miała rude włosy, znak charakterystyczny dla Elżbiety I Tudor, ale prawdziwa Elżbieta miała czarne oczy (po matce czyli Annie), a na plakatach "Elizabeth" błękit oczu Blanchett jest powalający. :)