Manipulację i fałszowanie faktów historycznych zarzuca Danowi Brownowi, autorowi bestselleru
"Kod Leonarda da Vinci" przewodniczący Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski bp
Stanisław Wielgus.
06 maja 2005
e.kai.pl, 30.04.2005r
W specjalnie wydanym stanowisku wytyka autorowi listę fałszerstw zarzucając mu, że chciał
podważyć autorytet Kościoła i chciał osiągnąć jak największe zyski. Podajemy pełną treść
stanowiska:
Stanowisko przewodniczącego Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski w sprawie powieści
"Kod Leonarda da Vinci"
Jedna z amerykańskich wytwórni filmowych zamierza sfilmować "Kod Leonarda da Vinci"
autorstwa Dana Browna - antykatolicką powieść, przetłumaczoną dotychczas na kilkadziesiąt
języków i sprzedaną w wielomilionowym nakładzie. Biorąc pod uwagę, że autor powieści w
sposób dowolny miesza fakty z wytworami własnej fantazji, przedstawiając je jako twierdzenia
naukowe, jako przewodniczący Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski czuję się
zobowiązany do zajęcia stanowiska w tej kwestii. Dla milionów ludzi powieść ta staje się bowiem
pierwszą, a może nawet jedyną okazją do kontaktu z historią Kościoła i doktryną chrześcijańską.
Przedstawienie obu tych obszarów nauk w kłamliwy sposób rodzi określone groźne
konsekwencje.
Powieść zawiera następujące fałszywe historycznie i teologicznie twierdzenia:
1. Chrześcijanie od początku nie wierzyli w Bóstwo Jezusa Chrystusa. Dogmat ten nakazał
przyjąć ze względów politycznych Cesarz Konstantyn na soborze w Nicei w 325 roku.
2. Jezus nie żył w bezżeństwie. Jego "żoną" była Maria Magdalena, której Jezus miał powierzyć
kierowanie Kościołem. Urodziła ona potomstwo Jezusa, które dało początek francuskiej dynastii
Merowingów, uważanej przez autora za tzw. Świętego Graala.
3. Jezus i Maria Magdalena mieli rzekomo reprezentować dwojakość męsko-żeńską (tak jak Mars
i Atena, Izis i Ozyrys); pierwsi naśladowcy Jezusa mieli ubóstwiać "boską kobiecość"; kobiecemu
pierwiastkowi boskości była i jest oddawana cześć w sekretnej organizacji zwanej "Zakon
Syjonu", do której miał należeć m.in. Leonardo da Vinci.
4. Według autora książki, Kościół Katolicki, stworzony przez Konstantyna w roku 325, w ciągu
dziejów prześladował niewinnych czcicieli "boskiej kobiecości", paląc na stosach tysiące
czarownic, niszcząc wszystkie gnostyczne "ewangelie" i pozostawiając tylko cztery z nich - te,
które najbardziej mu odpowiadały. Według autora powieści Kościół rzekomo stara się nie
dopuścić, by bohaterowie odkryli światu tajemnicę, że Graal to dzieci Jezusa i Marii Magdaleny, i
że pierwszy bóg gnostycznych "chrześcijan" był kobietą.
Odnosząc się do powyższych stwierdzeń, trzeba z całą stanowczością stwierdzić, że Ewangelie
według Mateusza, Marka, Łukasz i Jana, podobnie jak inne Pisma Nowego Testamentu, cieszyły
się niekwestionowanym autorytetem wśród pierwszych chrześcijan i dlatego zostały włączone do
kanonu biblijnego. Teksty te znane są z bardzo wczesnych odpisów i zostały przez Kościół
uznane za autentyczne. Warto podkreślić, że teksty innych starożytnych dzieł (m.in. dzieł
Platona i Arystotelesa) znane są ze znacznie późniejszych, powstałych setki lat po oryginałach
kopii, a mimo to nikt nie kwestionuje ich autentyczności.
Autentyczne, wchodzące w skład kanonu biblijnego Ewangelie przedstawiają Jezusa jako Boga i
to właśnie ta prawda stała się powodem ukrzyżowania Jezusa. Byłoby absurdem, gdyby
chrześcijanie pierwszych wieków oddawali życie za kogoś, kto był tylko człowiekiem. Świadectwo
męczenników składane od samego początku chrześcijaństwa, także w czasach konstantyńskich,
potwierdza, że wierzyli oni w Chrystusa jako Boga, gdyż władze cesarstwa rzymskiego
nakazywały im wyrzeczenie się tej wiary poprzez oddanie czci bogom rzymskim.
Obok pism kanonicznych pojawiały się u początków chrześcijaństwa apokryfy, (będące często
wytworem fantazji), mające tylko za kanwę osobę i naukę Chrystusa. Pisma te czerpały często z
pogańskich wierzeń i gnostyckich systemów myślowych, odrzucając to, co w chrześcijaństwie
było dla nich trudne do przyjęcia (np. bóstwo i dziewiczość Jezusa). Popularność powieści "Kod
Leonarda da Vinci" bierze się właśnie stąd, że współcześnie wielu żądnych zysku i sensacji
autorów usiłuje czerpać z tych właśnie źródeł, trafiając, niestety, ze swymi irracjonalnymi teoriami
na podatny grunt ignorancji religijnej.
Odrzucając racjonalne wytłumaczenie rzeczywistości Dan Brown i jemu podobni wykorzystują
ideologie i kulty, takie jak New Age, okultyzm, teorie spiskowe, neopogaństwo, astrologia,
zapożyczenia z kultury orientalnej i indiańskiej oraz feminizm, by stworzyć sugestywny obraz,
służący do zręcznej manipulacji, mającej na celu zdyskredytowanie Kościoła Katolickiego. W to
miejsce gloryfikowana jest masoneria wraz z jej tajemną wizją świata.
W książce znajduje się także wiele rażących błędów historycznych. Dotyczą one m.in. Soboru
Nicejskiego, krucjat, działalności inkwizycji, zakonu templariuszy czy historii sztuki. Zdarza się
też, że postaciom historycznym przypisywane są fikcyjne biografie.
Wydaje się, że wydana w wielomilionowym nakładzie powieść i zapowiedź jej ekranizacji, obok
podważenia autorytetu Kościoła ma na celu przysporzenie autorowi i wydawcom jak największych
zysków. Okazuje się bowiem, że po wydaniu powyższej pozycji znacznie wzrosła sprzedaż
książek pseudo-historycznych o Kościele, pism gnostyckich, literatury feministycznej i
dotyczącej bóstw pogańskich.
Należy jednak z całą stanowczością stwierdzić, że to nastawione na zysk przedsięwzięcie,
posługujące się fałszowaniem prawdy historycznej i teologicznej, jest z etycznego punktu
widzenia nie do przyjęcia i domaga się jednoznacznego odrzucenia.
Warto również podkreślić, że zjawisko, którego przykładem jest powieść Dana Browna, świadczy
o smutnej i niepokojącej tendencji do kompletnej irracjonalizacji współczesnego człowieka i jest
wyraźnym odchodzeniem od bronionego przez chrystianizm w ciągu dwóch tysięcy lat rozumu.
Płock, 29. 04. 2005 r.
+ Stanisław Wielgus Przewodniczący Rady Naukowej Konferencji Episkopatu Polski
KAI (xał, aw //mr)
No faktycznie o oświecony imperialisto mój ty zbawco wszechświata prowadzący mnie do światłości pokazując lepsze życie zaprowadz mnie z Dominikany do Polski z ziemi dominikańskiej do polskiej zwłączymy się z księdzem i bitą śmietaną.
Nie wierzę, że można być aż takim idiotą, ty musisz udawać albo coś, może jakiś obcy wywiad płaci, ci za robienie z siebie totalnego kretyna w sieci, nie wiem. Atak na ekspertów zespołu badającego smoleńską katastrofę, z użyciem zwykłych kłamstw i PR-owych manipulacji „po bandzie”. Brutalne starcie Sylwestra Latkowskiego, naczelnego „Wprostu”, z agencją MDI założoną przez byłych dziennikarzy. Te wydarzenia każą zadać pytanie, jaką rolę w polityce odgrywają będący w cieniu spece od PR?
Gender jest równie niebezpieczne jak nazizm i stalinizm, gej jest równoznaczny z pedofilem, PO to partia oszustów, a politycy od Janusza Palikota są na poziomie rynsztoka
Gej jest równoznaczny pedofilem?tak wiara katolicka uczy szanować drugiego czlowieka?A jakby Jezus był gejem lub czarnym to byś przestał wierzyć,ale co człowiek nie czytający Biblii może wiedzieć o wierze tyle co ksiądz mu powie.
"ale co człowiek nie czytający Biblii" zapytam jeszcze raz, znasz pojęcie słowa ironia deklu? Ty będziesz mi tutaj mówił o zasadach wiary katolickiej, podczas gdy gówno o niej wiesz, lub wiesz tylko tyle co wpoili ci do łba lewacy z GW na czele???!!!! Tak wiara katolicka uczy szanować drugiego człowieka i jeśli jest na coś chory, nakazuje go leczyć czyli pomagać mu - proste.
" jakby Jezus był gejem lub czarnym" ale nie był, bo Jezus może być wszystkim mną, tobą i każdym innym człowiekiem, widać jak ty niewiele jeszcze o świecie wiesz. Księża i kościół to przedłużenie boga na ziemi.
Ironia z własnej wiary?Nie ładnie prawicowy moherowy berecie jarochłopie.No cóż tym się różnią ateiści od katolików,że na siłę nikogo nie leczą 11 listopada paląc tęczę.W przeciwieństwie do ciebie ja tak zwaną książeczkę biblię zamierzam przełytacz i moze się dowiem czemu wy katolicy bronicie Jezusa,który był Żydem,a Jarek każe takich gnoić.
"Ironia z własnej wiary?" ironia z ciebie dupku.
" prawicowy moherowy berecie" Widzę Tusku już cię wyszkolił! Spalenie tęczy to pokazanie systemowi, że normalność w POlsce będzie się bronić i nie damy narzucić sobie jakiejś ideologii, która niczym nie różni się od faszyzmu, nazizmu czy stalinizmu. Jeżeli ktoś tego nie rozumie (tak jak ty,) i czyta GW, to wiadomo, że na nic mądrego go nie będzie stać. Dobra, idioto czytaj sobie, Biblię, życzę od czadzenia sobie trochę łba i zapoznania się ze słowem ironia z kogoś. Deklu.
Debilu PiS, to partia prokościelna i antyNWOwska, nikt nie jest idiotą, kościół zawsze służył ludziom a Jarek to jeden z najwybitniejszych polityków obecnie.
,,Rzeczywiście jestem idiotą i wszyscy czytając twój komentarz pewnie to potwierdzą.Nie mi się równać z Jarosławem."Normalność - łyse głowy,kibole,stosy,publiczne egzekucje z kałacha i do obozów,kto nie jest katolikiem i wojna z Rosją.Nie wole być nienormalny.
"Jarosławem."Normalność - łyse głowy,kibole,stosy,publiczne egzekucje z kałacha i do obozów,kto nie jest katolikiem i wojna z Rosją." Czy ty kiedykolwiek się ogarniesz deklu? Nie widzisz, jakim jesteś tępym narzędziem w rękach GW? Oni z takich jak ty leszczów się śmieją bo wiedzą, że taki prawdziwy ciemnogród to kupi. "Dziel i rządź", znasz to powiedzenie???
Nie odwracaj kota ogonem, bo jedynym glupcem tu jesteś ty i ten twój przydupas który 6 dni temu cię bronił. Z lewactwem na tepote zawsze możesz się próbować
Nie kłóć się z debilem, bo może Cię zniżyć do swojego poziomu i pokonać doświadczeniem. Poza tym, przecież na pierwszy rzut oka widać, że ta karykatura człowieka z Bogiem, honorem i ojczyzną na ustach jest upośledzona psychicznie i ma prawdopodobnie ok 13-15 lat
Mnie to dziwi fakt,że za Kaczyńskiego,Giertycha i Leppera pełno było lewicowców,a teraz za Tuska prawicowców.Polak to taka chorągiewka macha za jednym potem go gnoi po wygrał inny,a potem tego innego nazywa zdrajcą smutne i śpiewa nic się nie stało jestem Polakiem nic się nie stało.Na 13 latka to jest za głupi.
Ostatnio odwiedzałem swoją starą szkołę, obok której jest gimnazjum. Usłyszałem przechodząc obok niemiłe określenia w stosunku do wszelkich innych nacji od Niemców, Austriaków, Rosjan, Żydów, nawet Irlandczykom się dostało, bo ''Polaków tam na siłę ciągną''. Chcąc nie chcąc włączyłem się do dyskusji i gdy zacząłem podawać argumenty przemawiające za tym, że inne narody nie mają praktycznie wpływu na Polaków i ich zachowania, w tym emigrację, zostałem nazwany ''lewakiem, chujem i powinienem wystąpić w pokłosiu, bo ojciec mówił, że to cholernie antypolski film''. Tak więc w dzisiejszych czasach 13-latkowie potrafią być takimi bezmózgami jak ten MrKrzychV i jak dzieci z gimnazjum, opierające się na tym, co wykrzykuje xionc z ambony i wmawiają rodzice
A mnie śmieszy fakt,że połowa katolików w Polsce nie czytała Biblii,a chodzi do kościoła i wierzy w coś co nie rozumie.ja zamierzam przeczytać tą książkę i zobaczyć czy Dany Brown jest lepszy,ale on nie pisze o ciąży bez seksu.Katolicy,którzy czytali Biblie,są wierzący i praktykujący i rozumieją w co wierzą takich szanuje,ale taki Krzychu co nie czytał i nie wie w co wierzy to jest dla mnie kupą prawicowego gówna i sługą Kaczora,a nie katolikiem.
Widzę, że mamy wiele wspólnego. Mnie również cholernie bawi fakt, że nawet więcej niż połowa naszych bogobojnych polaczków, co to w piątek mięsa nie jedzą, nie zna Biblii, a duża część z nich nie wie, że Jezus także był Żydem. Niestety, w takiej sytuacji i przy takim narodzie, trzeba by jak najszybciej emigrować ''na zachód, za normalnością''
Ja za rok zamierzam emigrować do bardziej cywilizacyjnego kraju za pracą znaczy się do Anglii(wcześniej odwiedzę Ukrainę-Czarnobyl,Pyrpecie).Bo tutaj,albo Smoleńsk,albo kolejne afery korupcyjne czy Pawłowicz z krzyżem i Palikot z penisem,a bezrobocie 13% jak było tak jest,a minister za to odpowiedzialny mówi,że ma dość i szykuje się do Brukseli.
Co oznacza "zgnilizna Zachodu' lub "zepsuty Zachód"
Było to, albo raczej jest określenie ludzi ze Wschodu (np, dawny ZSRR, Chrl), które ma pokazywać, że w państwach Zachodu jest komercja, nie ma zasad moralnych, każdy robi co chce, "panoszą się" bankierzy czy przywódcy duchowi, nie ma szacunku dla hierarchii.. itp, takie wiesz, ogólnie pejoratywne określenie.
Ma to pokazać, że kraje Wschodu się rozwijają, wszyscy żyją w harmonii, pracują, mają co jeść, jest fajnie, a kapitalizm jest zły i trzeba się go strzec jak ognia :P to ,że kraje takie jak usa ,niemcy ,francja,anglia,szwecja,holandia itp. to kraje zdegenerowane ,z których nie warto brać przykladu
Zgnilizna zachodu to np . Eurosocjalizm , Lady Gaga i reszta tego chorego anty polskiego pitolenia .
To pojęcie rozpatrywane w kategoriach etycznych.
Istnieją zorganizowane grupy ludzi, którym wydaje się, że na zachód od nich (a nie są to Japończycy), doszło do degeneracji moralności, co spowodowało upadek zachodnich społeczeństw.
Co oznacza "zgnilizna Zachodu' lub "zepsuty Zachód"
Było to, albo raczej jest określenie ludzi ze Wschodu (np, dawny ZSRR, Chrl), które ma pokazywać, że w państwach Zachodu jest komercja, nie ma zasad moralnych, każdy robi co chce, "panoszą się" bankierzy czy przywódcy duchowi, nie ma szacunku dla hierarchii.. itp, takie wiesz, ogólnie pejoratywne określenie.
Ma to pokazać, że kraje Wschodu się rozwijają, wszyscy żyją w harmonii, pracują, mają co jeść, jest fajnie, a kapitalizm jest zły i trzeba się go strzec jak ognia :P to ,że kraje takie jak usa ,niemcy ,francja,anglia,szwecja,holandia itp. to kraje zdegenerowane ,z których nie warto brać przykladu
Zgnilizna zachodu to np . Eurosocjalizm , Lady Gaga i reszta tego chorego anty polskiego pitolenia .
To pojęcie rozpatrywane w kategoriach etycznych.
Istnieją zorganizowane grupy ludzi, którym wydaje się, że na zachód od nich (a nie są to Japończycy), doszło do degeneracji moralności, co spowodowało upadek zachodnich społeczeństw.
Jezeli ludzie nie maja dobrych argumentów, a nawet w wielu przypadkach w ogole nie maja argumentów, bronią się agresją. Słowo 'lewak' ma coraz szersze zastosowanie, wystarczy mieć po prosotu inne poglądy, zeby zostac tak nazwanym.
Jeśli Bog istnieje, to na pewno nie jest zadowolony z rzeczy, które robią ludzie z Jego imieniem na ustach.
Teraz idąc ubrany nie po prawicowemu czyli łysa głowa tępy mózg można dostać w mordę.
A tak poza tym to w domu wszyscy zdrowi???
Wszyscy wiemy, że nie używasz mózgu, nie musisz nam tego udowadniać po raz setny pajacyku
Nie tylko twoją,bo nie umiesz nic innego poza wpisaniem haseł z Wikipedii,ale to nie jest poważne zródło tak jak Cieszewski.
Twierdzisz, że korzystam z wikipedii, i podważasz moją wiarygodność. W takim razie czemu twierdzisz, że tylko moją a nie wikipedii? Sam już się gubisz w zeznaniach pajacyku.
„Żeby umrzeć, trzeba się narodzić" – stwierdził w „Kawie na ławę" poseł Artur Dębski z RP. W tych słowach odniósł się do dyskusji, która odbyła się wokół obywatelskiego projektu zmian w ustawie dotyczącej aborcji. Wypowiedź posła Ruchu Palikota wnosi nową jakość do dyskusji o usuwaniu ciąży. Do tej pory politycy lewicy lansowali tezę, że płód nie jest człowiekiem, tylko zlepkiem komórek. Teraz Dębski idzie krok dalej i odmawia płodowi prawa do śmierci. Jak należy rozumieć jego wypowiedź? Traktując ją dosłownie, jest to oczywista nieprawda, bo aby umrzeć, trzeba żyć. A życie płodu z punktu widzenia biologii nie ulega wątpliwości. Nie sądzę, żeby była to wpadka językowa, bo Dębski powiedział to z dużą pewnością siebie, zapewne traktując swoją wypowiedź w kategoriach bon motu. A zatem jest to kolejna odsłona procesu odhumanizowania człowieka w łonie matki. Cóż z tego, że na bakier z elementarną wiedzą z biologii? Zwolennicy prawa do aborcji muszą odwoływać się do takich odrażających nadużyć semantycznych. Gdyby mówili językiem faktów, sami równocześnie demaskowaliby się jako rzecznicy zabijania dzieci. A na to społeczeństwo jeszcze nie jest gotowe. Ileż pracy przed lewicą…
A czego się spodziewałeś? Przychodzi liberalno - lewicowy lewak xD do grupy ludzi myślących trzeźwo i logicznie i zaczyna się z nimi spierać, gościu z szamba nie miesza się z perfumerią. Nie twierdzą, że inne nacje to zło, ale gdybyś choć trochę znał historię oraz współczesny układ polityczny na świecie, to widziałbyś jak obecnie Polacy są traktowani, a taką opinię robią nam ludzie ze środowisk GW i innego ścierwa rozumiesz?
Ale z ciebie leję. Ty naprawdę jesteś ostro powalony. ''grupy trzeźwo i logicznie myślących''. Ja pierdzielę. Jak chcesz mi coś powiedzieć nacjonalistyczny gimbusku to powiedz to w jednym poście. A o historię to się nie martw, obecnie studiuję ją i psychologię na Uniwersytecie Jagiellońskim, więc nie mów mi nic o tym, że lepiej się na czymś znasz. Idź odrobić lekcje, zjeść obiad, zwalić konia, to ci przynajmniej hormony się uspokoją. Rozumiesz?
Ja studiuje BHP i z wykształcenia magazynier/sprzedawca i mam taką frajdę zwłaszcza jak z chłopakami palimy ,,książkę z biblioteki zieloną".Kurde muszę jego wypowiedzi pokazać jakiemuś psychologowi,albo mojemu nauczycielowi z BHP.
Żebyś się nie zlał w pieluchę przypadkiem koleś. Kto tutaj jest powalony, bo ja jestem ostoją zdrowego rozsądku, normalności i rozumu, a tego brakuje pajacom wypowiadającym się na tym forum.
"Ja pierdzielę. Jak chcesz mi coś powiedzieć nacjonalistyczny gimbusku to powiedz to w jednym poście" Do niektórych trzeba powiedzieć coś więcej, bo ich łby są już tak zaczadzone, że nic tam nie trafia.
"obecnie studiuję ją i psychologię na Uniwersytecie Jagiellońskim" Aha, czyli poziom najlepszych polskich uczelni już tak poleciał na łeb na szyję, mam znajomego w AGH i widzę co tam się dzieje. Banda niedouczonych lemingów, z dużych miast, którym wydaje się że wiedzą wszystko a tak naprawdę guzik wiedzą. Gdybyś używał choć trochę mózgu, to wiedziałbyś, co współczesna edukacja ma zrobić z człowiekiem pajacu. " zwalić konia", to ty nie możesz pewnie nie?... Za to ty nie masz co uspokajać, nie nie rozumiem, bo nie mogę pojąć, że na świecie są aż tacy idioci
no twojej to na pewno. ale pociesz się na tym, że na tylko na tym forum widzę człowieczka idealnie pasującego do ciebie, a w ramach postępu możecie zostać parą
OOOO Tylko tyle masz do powiedzenia???!!!! Chyba nie doczytam tego do końca, nawet gdybym miał siedzieć na tym całą noc, ale będę się starał!!! Jaja, powiadasz? A żyjesz tam jeszcze? Bo pewnie już cię rozsadziło pajacyku systemowy. Nie wiem jak ciebie robiono, ale na pewno kawką popijano
Powoli przestajesz być śmieszny. Nie powiem nic ci więcej, bo gdybym to zrobił twój pusty łeb zapadłby się w sobie od natłoku informacji. Nie będę więc się starał o długie i wydumane odpowiedzi przy tobie. Ty zaś z każdym następnym postem coraz bardziej pogrążasz się w swojej norze odosobnienia i głupoty, w której za boga może robić PiS, Rydzyk i radio maryja.
Jak chcesz się pośmiać to wystarczy, że se w lustro popatrzysz.
" bo gdybym to zrobił twój pusty łeb zapadłby się w sobie od natłoku informacji." Jak na razie to widać, że twój wielki łeb zapada się i wariuje kiedy widzi, słowa prawdy a nie kłamstwa i manipulacji ciemną masą, jakiej przedstawicielem jesteś ty.
". Nie będę więc się starał o długie i wydumane odpowiedzi przy tobie" może cię na to nie stać???
Ty mi będziesz mówił o głupocie? Proponuję najpierw sobie trochę ten łeb od czadzić a później uruchamiać kompa, bo efekty są żałosne.
"w której za boga może robić PiS, Rydzyk i radio maryja.", te osoby jako jedyne reprezentują wartości prawdę, każdy idiota powie o nich to samo co ty deklu. To że dla ciebie gówno, jest autorytetem to niczyja wina tylko tylko rodziców.
Z każdym następnym postem robisz z siebie coraz większe pośmiewisko, rzucając oklepanymi cytatami z podstawówki. Wymyśl może coś własnego, a nie parafrazujesz moje słowa, gimbusku. Poza tym, spójrz na swoje wypowiedzi, ściągnięte z Wikipedii, wstawiane po 2 razy i na gadanie o Episkopacie i reszcie tego cyrku, Polską zwanego, z Macierewiczem jako klaunem naczelnym, a dojdziesz do wniosku, że aborcja powinna być dozwolona do 15. roku życia (bo więcej z pewnością nie masz)
A wiesz leszczu co to mowa nienawiści??? Kto tutaj robi z siebie pośmiewisko pajacyku? Jakoś nikt się nie śmieje oprócz paru idiotów, którzy nie wiedzą jak świat funkcjonuje a drą mordę o nic. Oklepane cytaty z podstawówki? Nie wiem, ale w każdym razie ciebie nawet na to stać by nie było, podejrzewam, że w szkole zawsze byłeś leszczem. Od kiedy to wypowiedzi są w wikipedii co leszczu? Cyrkiem to jest obecna elyta POlityczna, ale idiota tego nie dostrzeże ponieważ widzi tylko czubek swojego nosa, nic poza nim. " z Macierewiczem jako klaunem naczelnym" może teraz ty powiesz coś swojego a nie rzucasz oklepanymi sloganami ścierwojadów co? Aborcja, to morderstwo pajacu, jak każde inne ale czytając twoje wypowiedzi (i tobie podobnych klaunów) dochodzę do wniosku, że może jest to jakieś rozwiązanie na przyszłość.
No i znowu. Nie dość, że rzucasz we mnie wyzwiskami, którymi zostałeś sam ochrzczony, to się powtarzasz. ''Leszczu, leszczu, pajacu, leszczu, pajacyku''. Powiedz tatusiowi, żeby ci internet dozował, bo takich jak ty nie powinno się tu wpuszczać, dzieciaczku.
Dla ciebie to szkoda mi czasu na jakieś górnolotne porównywania ciebie. Może ty masz dość internetu ale nie zabraniaj go innym. A tak wgl dla ciebie jedna rada, odczadź se ten głupi łeb
O mnie się nie martw, nie dam się omamić jakimkolwiek mediom. A jeśli sądzisz, że ''TV trwam'' albo ''Radio Maryja'' to wolne media, to wyjdź z internetu