Kod da Vinci

The Da Vinci Code
2006
6,7 584 tys. ocen
6,7 10 1 583801
4,8 44 krytyków
Kod da Vinci
powrót do forum filmu Kod da Vinci

Za co ta krytyka?

użytkownik usunięty

Obejrzałam niedawno Kod da Vinci i jestem zdziwiona. Po tylu niepochlebnych komentarzach jakie tu przeczytałam, myślałam, że ja również się zawiodę. Nie biorąc pod uwagę już samej treści, o którą padają wszędzie tak ostre słowa (moim zdaniem niesłusznie) muszę powiedzieć, że film ogólne był poprawny. Zgodny z treścią książki, choć trochę "spłaszczono" niektóre sytuacje.
Trzeba przyznać, że do ideału (w tym znaczeniu książki - swojego pierwowzoru) dużo mu brakowało. Kiedy byłam pochłonięta czytaniem książki, bardzo wszystkie sytuacje przeżywałam. Lektura jej niekiedy wydawał mi sie lepsza od większości filmów sensacyjnych. Na niektóre zdania, osoby, sytuacje, aż podskakiwałam siedząc i czytając ksiązkę! Dostarczała wielu mocnych wrażeń, niektóre zdania chciało się czytać po raz kolejny - tego niestety zabrakło filmowi. Ale są też mocne strony filmu:
- Dobrzy aktorzy (chyba nikt nie zaprzeczy, są znani, ale i dobrze grają, Audrey Tautou chwilami się popisała)
- Świetnie sceny (niektóre były pomysłowe i całkiem inne od moich wcześniejszych wyobrażeń)
- Szybka akcja (zresztą chyba niemożliwe by były zwolnienia, bo jak w seansie filmowym zmieścić ponad 500 stron)

Pewnie macie jeszcze jakieś przykłady na to, że film nie jest znowu jakimś strasznym "badziewiem", jak to określali krytycy (wiadomo, że od początku nastawieni źle, nie na sam film, ale na jego treść, oceniali "trochę" nieobiektywnie)

Wpisujcie je pod spodem

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Negative

NEGATIV - żygam na twój widok...
NIe znam nikogo tak toksycznego jak Ty... Powinieneś się sam mocno wysrać! Bez urazy lady...,

golem_2

A co mnie obchodza twoje fizjologiczne reakcje?

ocenił(a) film na 10

Presja Kościoła. Wielu krytyków byc może bało sie wystawić dobrą opinie filmowi, który przez Kościół uznawany jest za herezję. Osobiście jestem bardzo zadowolona z ,,Kodu...". Wiadomo, że fiml nigdy nie odda całkowitej atmosfery ksiązki.

poprawcia1

Film jest świetny, a Kościół zrobił mu najlepszą reklamę. Fikcja czy nie, ci których bulwersuje temat filmu niech go nie oglądają, lub zastanowią się jacy z nich katolicy skoro przejmują się ksiązką i filmem ( może " święta inkwizycja zaatakuje Matrixa za niezgodność z biblią życia na ziemii) .

ocenił(a) film na 10
slaine84

zgadzam sie w 100% ze kosciół zrobił darmowa reklame filmowi na całym świecie, i zamiast zacignac młodzierz do kosciola zacignał ich do kina...mi sie film bardzo podobał i zrobil na mnie duże wrarzenie z punktu widzenia koscioła jest to najbardziej heretyczny film jaki powstał, gdybysmy zyli w sredniowieczu jestem pewna ze browna, rezysera i aktorów spalono by na stosie, no coz ale kosciol bedzie musial sie pogodzic z tym sredniowiecze dawno mineło.
W komunistycznych krajach oficjalnie film jest niedostepny, ale nie zapominajmy o giełdach kazdy kto zechce obejrzec ten film to go obejrzy.

Ogladajac stygmaty nie sadzilam że coś bedzie mocniejszego, ale jestem milo zaskoczona, uwielbiam kontrowersje, i zapewno jak wiekrzosc ludzi im wiecej wg czegos jest szumu i zamieszania tym bardziej chce sie to zobaczyc.Zakazany owoc smakuje najlepiej... Wystarczy spojrzec na ilosc tematow na tym jednym forum nawet przebiło TBM, a tam bylo goraco jak w piekle;)
pozdr

poprawcia1

Hahaha, dobre dobre :D

Większość recenzentów na świecie są pod presją kościoła, taka to potęga :]
Klecha kazał film zjechać, to wszyscy zjechali bo się boją, bo nie dostaliby rozgrzeszenia za pozytywną recenzje (lol)

ocenił(a) film na 10
Negative

Dla twojej wiadomości ja czytałam recenzje tylko POLSKICH recenzentów. Jeżeli nie potrafisz zrozumieć jak bardzo kościół wpływa na media to radzę lepiej przyjrzeć się ojcu Rydzykowi:D Recenzenci najczęściej objeżdżają film tylko dla tego, że jest na podstwie ,, Kodu..." . To niektórym całkowicie wystarczy.

poprawcia1

A wszystkie media w polsce podlegaką Rydzykowi?
Czy też wysłuchujesz wielu recenzji ale za to wszystkich w Radiu Maryja?

"Recenzenci najczęściej objeżdżają film tylko dla tego, że jest na podstwie ,, Kodu..." . To niektórym całkowicie wystarczy. "

Może dlatego, że nie udało się zrobić dobrego filmu z tej beznadziejnej książki?

Polska to piękny kraj :) A czasy są takie, że wystarczy się z kimś nie zgodzić w czymkolwiek i już jest się jest kimś komu ojciec Tadeusz wyprał psychę...

Biedne ofiary ojca tadeusza co wyśmiały film w cannes...

ocenił(a) film na 10
Negative

To, że w Cannes nie lubią amerykańskich filmów to powszechnie wiadomo. Oni wolą lizać po dupie swoich Almodovarów niż przyklaskiwać dobrym amerykańskim filmom bo amerykanie i tak mają swoje Oscary. I dochodzi do tego fakt, że film był bardzo oczekiwany. Nie ma nic przyjemniejszego dla krytyka jak zjechanie i wygwizdanie takiego hitu. Wtedy przynajmniej o krytykach ktoś mówi. A ci mądrzejsi pojdą do kina i sami wystawią ocenę filmowi. Ja wystawiam bardzo dobry i leje na Cannes i Pedro Almodovara.

ocenił(a) film na 10
JeanPaul

Podkreslalam to juz milion razy i podkresle raz jeszcze,ze film jest bardzo dobry.Ksiazce nie dorownuje,ale oglada sie go z przyjemnoscia.
Natomiast opinie typu "film sie ciagnie,jest nudny" sa bezpodstawne.Po pierwsze-akcja przebiega w porownaniu z ksiazka blyskawicznie,powiedzialabym nawet,ze momentami zbyt szybko.Po drugie-rozumiem,ze obraz moze byc nudny dla szarych przecietniakow wyroslych na popcornowych produkcjach odzialujacych destrukcyjnie na psychike.Mam tu na mysli wszystkie te "Straszne filmy 50 i 3/4",ktore hamuja wszelkie procesy zmuszajace do myslenia.
Jeszcze jedno i to chyba najwazniejsze.Wiekszosc tych,ktorzy wystawiaja filmowi ocene 0/20 pewnie go nawet nie widzialo,a chca sie jedynie popisac sie jakimi to oni niby sa krytykami,ponadto nawet jezeli pokusili sie o jego zobaczenie,nie oznacza to,ze go zrozumieli.Bo zeby zrozumiec i poprawnie zinterpretowac ten film,trzeba najpierw przeczytac ksiazke,ale niestety 3/4 polskiego spoleczenstwa nie wie,co oznacza termin "ksiazka".Przykre,ale prawdziwe.

ocenił(a) film na 10
JeanPaul

Jeszcze jedno xD

"Może dlatego, że nie udało się zrobić dobrego filmu z tej beznadziejnej książki?" by Negative (buahahaha)

Skad mozesz wiedziec,ze ksiazka jest beznadziejna,skoro daje sobie glowe obciac,ze jej nie czytales/czytalas?Przeciez to bylby dla ciebie grzech *-*

Alexz_5

"Skad mozesz wiedziec,ze ksiazka jest beznadziejna,skoro daje sobie glowe obciac,ze jej nie czytales/czytalas?Przeciez to bylby dla ciebie grzech *-* "

Grzechem to byłoby dla mnie ją kupić :)
Pozatym tempa kretynko przestań w tak prostacki sposób obrażać ludzi i zabierać głos w kwestii wiary, o której nie masz pojęcia (cytat powyrzej) Podniecaj sie swoim tandetnym, plastikowym filmidłem i książką chamującą procesy myślowe, ale zastanów się kilka razy zanim przyjdzie ci do głowy wygłaszanie podobnych nonsensów.

ocenił(a) film na 10
Negative

Czy tego prostackiego,chamskiego zachowania takze nauczyl cie Kosciol,czy to moze juz wina tego,w jaki sposob zostales wychowany?Taaak widac grzechem jest dla ciebie czytanie czegokolwiek,o czym swiadczy ilosc bledow ortograficznych w kazdym twoim poscie =)
A tak na marginesie to tez cie kocham ^^

Alexz_5

Haha, uwielbiam ludzi którzy najpierw kogoś obrażają, a gdy spotkają się z zasłóżoną reakcją żucają oskarżenia o chamstwo :D

"Taaak widac grzechem jest dla ciebie czytanie czegokolwiek,o czym swiadczy ilosc bledow ortograficznych w kazdym twoim poscie."

Przyznasz chyba, że to prymitywizm kiedy jedyne czego się jest w stanie przyczepić to pare błęów ortograficznych :)

Widać dziecko ty nie bardzo czytasz skoro:
A) nie trafiłś w życiu na nic lepszego niż dan brown
B) ludzie dla których nie ma związku między ilością przeczytanych książek a znajomością ortografii nie są ci znani :)

Alexz_5

Do Negative
"Może dlatego, że nie udało się zrobić dobrego filmu z tej beznadziejnej książki?"- ponad 40000000 sprzedanych egzemplarzy, może wszystkich "grzeszników" którzy ją kupili nazwiesz kretynami?
Książka jest świetna i mam nadzieje że film jest równie dobry jeśli podchodzi się do nich z umiarem a nie jak fanatyk religijny.
Widze że ojciec Rydzyk jest popularny nawet na filmwebie, ciekawe co on sadzi o książce pewnie grozi piekłem wszystkim którzy ją czytali ( ale chyba już ktoś pisał o kupnie książki i grzechu)

slaine84

"Książka jest świetna i mam nadzieje że film jest równie dobry jeśli podchodzi się do nich z umiarem a nie jak fanatyk religijny."

Czyli znowu, każdy komu sie nie podobała książka i każy jomu film się nie spodoba, może być tylko fanatykiem religijnym? :)

"ponad 40000000 sprzedanych egzemplarzy, może wszystkich "grzeszników" którzy ją kupili nazwiesz kretynami?"

40 milionów płyt pewnie na świecie sprzedała britnej spirs, czego to dowodzi?

Oczywiście nie można się nie odwołać do RM :)

ocenił(a) film na 10
Negative

Negative: Mówisz o "plastikowych filmidłach" a sam/sama masz w ulubionych Mumia powraca czy Troje...które są esencją plastyku. O co chodzi?

JeanPaul

Chyba nie zrozumiałeś mojego posta :)

Otóż chodzi w nim o to, że każdy może się podniecać taką książką i takim filmidłem jakim ma ochotę tylko nie każdy musi przy tej okazji obrażać ludzi o odmiennym światopoglądzie, a koleżanka nie może znieść tego, że są inaczej myślący :]

ocenił(a) film na 10
Negative

Kochany jezeli ktos tu kogos obraza to tą osobą jestes ty ^^ Nie nazwalam cie bynajmniej tępym kretynem,choc powinnam to zrobic,bo na to zaslugujesz,ale nie bede sie znizala to twojego poziomu,ktory bynajmniej zadnego ze znanych mi poziomow nie reprezentuje ^^ Czyzbym niechcacy cie teraz urazila?=)Och jakze mi przykro panie nadęty błaznie wszystkowiedzący ^^
Mowilam ci juz,ze twoja osoba wywoluje u mnie niekontrolowane napady histerycznego smiechu?:)

(zaraz posypie sie wiązka przeklenstw pod moim adresem xD tak latwo co niektorych sprowokowac=D )

Alexz_5

Hehe, dziecko, z tobą to tylko można wiązanki przekleństw sypać bo w żadnej merytorycznej dyskusji nie potrafiłaś zabrać głosu :) (mnie osobiście zdaje sie obrażałaś już na moim blogu filmwebowym, ale zmilczałem)
A sprowokowana to jesteś oddawna ty, bo co czytam twój post to wszędzie wtrącenia o ciemnogrodzie i małpach :)

Proponuje ci prowadzenie dyskusji o filmie, nie o wierze, teologii, czy historii, bo to są rzeczy o których nie masz najmniejszego pojęcia, a nienawiść w stosunku do tego czego się nie zna i nie rozumie, to jest własnie ciemnogród, często prowadzący do xenofobii i skutkujący własnie wiarą w róznego rodzaju teorie spiskowe.

ocenił(a) film na 10
Negative

Kochany po to jest forum filmowe,zeby jak sam mowisz dyskutowac o filmach,a ty sam jak mi sie zdaje o nich nie dyskutujesz,wrecz przeciwnie nawolujesz do jakichs smiesznych bojkotow,obrazasz innych,podczas gdy jednoczesnie glosisz hasla milosci i rownosci,poszanowania dla pogladow innych.Gdzie tu sens,gdzie logika?A zreszta po co ja sie wogole wysilam?
A tak na marginesie to nie wiedzialam,ze jestem twoim dzieckiem ^^
Tato ^^

Alexz_5

"A tak na marginesie to nie wiedzialam,ze jestem twoim dzieckiem"

Nigdzie nie napisałem, że jesteś moim dzieckiem.

"wrecz przeciwnie nawolujesz do jakichs smiesznych bojkotow"

NIgdzie nikogo nie namawiałem do bojkotowania

"obrazasz innych"

Jeszcze nigdzie nie sugerowałem, że ktoś jest małpą, więc wybacz, ale masz problem z wyczuciem.

"podczas gdy jednoczesnie glosisz hasla milosci i rownosci"

Miłości, moze kiedyś :) Równości? Nigdy :)

"poszanowania dla pogladow innych."

Jeśli nie rozumiesz róznicy między poszanowaniem poglądów, a nieposzanowaniem czyjejś niwiedzy historycznej, naiwności i podatności na manipulacje, to masz problem. Poszanowanie poglądów tak, poszanowanie ignorancji- NIE.

Negative

Popieram Black Lady=)) Też nie lubię błędów ortograficznych u ludzi, którzy myslą że tylko oni maja rację i są pępkiem świata;););) Film extra.