tak naciąganego szajsfikszjon jeszcze nie widziałem, w incepcji zanurzanie w sny było w miarę
logiczne, tak w kodzie nieśmiertelności logiki brak.
7 daję dlatego, że ogólnie film ciekawy i traktuję go z przymrużeniem oka, bo ogólnie czepiać
jest się czego:
po pierwsze, w pociągu wybuchła potężna bomba, a co za tym idzie, z tych ludzi nic ciekawego
nie powinno zostać, a oni wyciągnęli z nich w jakiś niewyjaśniony sposób wspomnienia.
Rozumiem jakby to polegało na podłączeniu do mózgu świeżo zmarłej osoby i wyciąganie z
niego jakichś informacji, to by jeszcze jakoś uszło, ale w filmie przedstawione jest to bez
sensu
skąd w ogóle wiedzieli, że zamachowiec będzie chciał przeprowadzić kolejny atak, poza tym z
filmu wynika, że chce to zrobić prawdopodobnie w ten sam dzień(bez sensu) (no to kiedy
zdążyli pozbierać wspomnienia zabitych w pociągu? (bez sensu))
zmieniam jednak ocenę na 5, za te naciągane bez sensowne akcje, twórcy widzów mają chyba
za debili...
jest wiele filmów robionych w podobnym kontekście które są bardziej logiczne, a zatem dla
mnie lepsze, oto krótka lista:
- efekt motyla
- mr. nobody
- oszukac przeznaczenie (wiem, ze kolejne czesci robione dla kasy, ale przynajmniej logiczne)
- incepcja
- MiB 3 (tak, Faceci w Czerni 3, to także lepszy film)
- A.I sztuczna inteligencja
- Cube (Cube 2 jest trochę dziwny)
- Blair Witch Project 2 (nie każdemu się spodoba)
- Tajemnica Syriusza(1995) (nie ma zabawy z czasem, ale film ciekawy)
"... w pociągu wybuchła potężna bomba, a co za tym idzie, z tych ludzi nic ciekawego
nie powinno zostać, a oni wyciągnęli z nich w jakiś niewyjaśniony sposób wspomnienia.
Rozumiem jakby to polegało na podłączeniu do mózgu świeżo zmarłej osoby i wyciąganie z
niego jakichś informacji, to by jeszcze jakoś uszło, ale w filmie przedstawione jest to bez
sensu..."
Z tego, co zauważyłam, to oni nie wyciągali wspomnień od ofiar wybuchu - wprost przeciwnie - ofierze wciskano świadomość żołnierza, który zgodził się uczestniczyć w eksperymencie. I po umieszczeniu go w ciele gościa z pociągu nie miał on dostępu do jego wspomnień czy świadomości. Używał tylko swojej - mocno zresztą okrojonej....
A mnie się wydaje że ten wybuch i zamach to była ściema - projekcja ładowana wprost do mózgu tego żołnierza (jak Matrix, tylko na mniejszą skalę). Całość była tylko testem systemu, chyba na końcu ktoś nawet mówi że "oby nie musieli tego testować w przypadku prawdziwego zagrożenia".