Kod zła

Longlegs
2024
6,4 38 tys. ocen
6,4 10 1 37822
7,3 70 krytyków
Kod zła
powrót do forum filmu Kod zła

Dawno żaden film mną tak wstrząsnął, dużo ludzi nie spodziewało się nawet tego, co za chwilę zobaczą;
fabuła wciąga i intryguje od pierwszych sekund. Plot twist i zagadka kryminalna na miarę klasycznych filmów, czyli dobra, zaskakująca i przede wszystkim klimatyczna.

Muzyka i gra aktorska to mistrzostwo, wszystko jest na idealnym miejscu, od ruchów kamery po montaż. To trzeba zobaczyć w kinie, można wyłapać sporo smaczków.
Ze współczesnych horrorów to zdecydowanie top 10, w dobie true crime stories i paradokumentów ogląda się to po prostu rewelacyjnie.

Ciężko jest czymś jeszcze zaskoczyć, ale dawno się tak kurczowo nie trzymałem fotela. Idealne jest to, że dużo z akcji pozostawiono wyobraźni widza, nie wszystko jest podane na tacy, reżyser dawkuje brutalność do takiego stopnia, że aż się prosi na koniec o więcej.

Chciałem ten film obejrzeć ze znajomymi, ale nie wytrzymałem i wybrałem się przedpremierowo sam. To był najlepszy wybór. Po Longlegs nie da się łatwo iść na kolację, czy na piwo, ciężko będzie też o nim zapomnieć, na pewno nie polecam na noc i osobom wyczulonym na pewnego rodzaju brutalność na nieletnich.
U mnie na sali nikt nie jadł ani nawet nie pił, popcorny gdzieś tam dalej stały nietknięte.

ocenił(a) film na 5
freepick

A sprawdzałeś czy nikt nie pił? Bo ja tak plus owaliłem Snickersa. Liczyłem na takie wrażenia jak Ty miałeś. Niestety nie wyszło.

ocenił(a) film na 9
Wojciech_Oszczakiewicz

Ktoś tam coś pewnie pił, ale nie słyszałem charakterystycznego dźwięku otwieranego piwa, co zawsze się zdarza wieczorem na filmie (Holandia, Niemcy)

freepick

Właśnie jutro idę, planowałem zabrać żonę, ale nie jest fanką horrorów. Jak się ma ten film na skali brutalności w odniesieniu do thrillerów jak milczenie owiec, siedem albo horrorów?

DonVito_5

Panie CORLEONE żyjemy w takich czasach że MILCZENIE OWIEC czy SIEDEM wcale nie są mocno brutalne.Nie raz filmy sensacyjne B klasowe mają więcej brutalności i krwawych scen. Dobrze że idziesz sam bo nie ma nic gorszego jak gdakajaca obok żona czy dziewczyna komentująca brutalność scen. Koniecznie napisz po seansie do mnie jak wrażenia.

ocenił(a) film na 9
punisher822_filmweb

Ja akurat jestem wyczulony tylko na krzywdę zwierząt, nieletnich, np. wykorzystanie seksualne, tortury i sceny rozkładających się zwłok, po prostu na to nie mogę patrzeć i uważam, że to nie jest akurat, w moim przypadku, potrzebne do oglądania na dużym ekranie. Longlegs może

ocenił(a) film na 9
freepick

Longlegs może tak brutalny nie jest, ale jednak zawiera parę scen, w których nie da się nie odwrócić zwrokiu, trochę podobne do sceny ćpuna w łóżku z Siedem.

ocenił(a) film na 6
freepick

w których scenach "nie da się nie odwrócić wzroku"? Ten film jest przehajpowany do granic możliwości + w połowie można się domyślić, kto jest "współpracownikiem"

ocenił(a) film na 4
michal__olech

może chodzi o sceny z pretensjonalną grą Nicolasa Cage'a? Rzeczywiście kusi, żeby odwrócić wzrok.

freepick

A powiedz mi czy jest taki psychodeliczny jak BABADOOK lub HEREDITARY??? Kusiło mnie by iść na niego do kina ale stwierdziłem że wole zdecydowanie TWISTERS bo takie sceny katastrof i zniszczeń tylko w kinie się najlepiej ogląda.