PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=453831}

Kolor magii

The Colour of Magic
2008
6,9 8,7 tys. ocen
6,9 10 1 8683
5,5 4 krytyków
Kolor magii
powrót do forum filmu Kolor magii

Czy w jakieś książce Pratchetta było wspomniane, że Patrycjusz ma psa?? W filmie jest scena, gdzie Patrycjusz trzyma małego pieska w stylu owłosionego chihuahua i nie bardzo mi to pasuje do tej postaci... Chciałabym wiedzieć czy był to pomysł wniesiony tylko do filmu, czy zaczerpnięty z książki. ;)

katalonka

Tak. Nie czytałam wszystkich książek, ale Patrycjusz na pewno miał teriera. Było o tym w "Prawdzie" i w "Straż Straż". Może jeszcze gdzieś, ale nie pamiętam :)

ocenił(a) film na 7
AgaNas

Dzięki za odp. ;)
Co prawda czytałam obydwie te książki ale już dość dawno i musiało mi to jakoś umknąć... Chyba czas odświeżyć te lektury, he ;)

ocenił(a) film na 8
katalonka

Tak, ale wydawało mi się, że książkowy pies Patrycjusza był duży...

katalonka

Jak można było czytać "Prawdę" i nie zauważyć wątku psa - przecież on jest kluczowy dla tej książki? Coś kręcisz...

ocenił(a) film na 8
katalonka

Szczekacz-Wuffles, podstarzały terier ostrowłosy, brzydko pachnący i kichający na ludzi pupilek lorda Vetinariego.

użytkownik usunięty
katalonka

Również w "Świecie Finansjery" jest wspomniany śp. pies Vetinariego:)

Owszem... właśnie! pytanko. Trochę się zasmuciłam, kiedy w ŚF przeczytałam, że Wuffles już nie żyje. Czy było o jego Śmierci w jakiejś innej książce?

ocenił(a) film na 7
wszyscy_maja_mambe

Nie przypominam sobie niestety, ale przecież Patrycjusz ma już nowego pieska ;) Mam nadzieję, że Pan Maruda gonie zastąpi Wufflesa ;)

katalonka

pan maruda nie jest patrycjusza tylko moista von lipwiga, no przynajmniej w polowie swiata finansjery bo jeszcze nie skonczylem :P

ocenił(a) film na 7
katalonka

Pies był świetny. No i wypisali go nawet honorowo i oddzielnie w czołówce :)