3,0 3,0 tys. ocen
3,0 10 1 2950
3,5 2 krytyków
Komisarz Blond i Oko sprawiedliwości
powrót do forum filmu Komisarz Blond i Oko sprawiedliwości

Jestem osoba prywatną korzystającą z portalu. Mam prawo wyrażać tu swoja opinię.
Trolle, które są na forum nekaja mnie, naruszaja moją prywatność i moje dobre imię.
Jeżeli powtórzy sie to jeszcze raz - zgłosze sprawę na policje i do władz portalu.

Poniżej znajduje się przepis prawny, który reguluje przypadki nekania.

Karę do trzech lat więzienia za uporczywe, złośliwe nękanie mogące wywołać poczucie
zagrożenia - czyli tzw. stalking - przewiduje przyjęta przez Sejm nowelizacja Kodeksu
karnego. Kara wzrośnie do 10 lat więzienia, jeśli osoba nękana targnie się na swe życie.
Według przyjętych przepisów za stalking będzie można ukarać osobę, która poprzez
uporczywe nękanie wzbudza u ofiary poczucie zagrożenia lub "istotnie narusza jej
prywatność".
Taka kara będzie grozić również osobom wykorzystującym wizerunek pokrzywdzonego
lub inne jego dane osobowe w celu wyrządzenia mu szkody majątkowej lub osobistej,
np. poprzez zamawianie na jego koszt towarów oraz tworzenie, bez jego wiedzy, kont
osobistych na portalach społecznościowych.
W nowelizacji przewidziano, że w przypadku, gdy sprawca w wyniku prowadzonego przez
siebie nękania doprowadzi poszkodowanego do próby samobójczej, to będzie mógł
trafić do więzienia nawet na 10 lat. Ściganie sprawców stalkingu będzie następowało na
wniosek osoby pokrzywdzonej.

użytkownik usunięty
AnkaKot

A kto Cie nęka kobieto? podajesz na filmwebie swoje imię i nazwisko to można zobaczyć Cie na facebooku. Gdzie pracujesz i studiujesz. Są to jawne informacje. Każdy może to zobaczyć. Gdzie tu widzisz nękanie?

Jeżeli jeszcze raz użyjesz mojego nazwiska w swoim poście - zgłaszam sprawę na policję. Nie będę więcej z toba dyskutować. To są poważne zarzuty i powazna sprawa.

AnkaKot

Mi naskocz kochana ;* Podał linka do profilu, nie użył ani twojego imienia, ani nazwiska. Szczerze mówiąc, gówno nas obchodzi twoje imię i nazwisko. Jeśli szukasz uwagi idź poszukaj jej gdzie indziej! ;)

AnkaKot

Jeśli się nie mylę masz na nazwisko Kot? Nie mogę więc wypowiadać się o tych zwierzętach i o Tomaszu Kocie chociażby?

andriej2

Ludzie mysle, ze nie ma sensu juz podbijac tego watku. Osoba odpowiedzialna ze te falszywe profile utworzone 28 lutego 2012r zwija interes. Profile sa czyszczone. Oby tylko ten troll nie przerzucil sie na nowe konta.

AnkaKot

Jeżeli jeszcze raz ktoś bedzie szkalował moje dobre imie na tym forum z wykorzystaniem moich danych osobowych, prywatnych inforamcji o mnie - zgłaszam sprawę na policję.

użytkownik usunięty
AnkaKot

Przecież nie znam Cie i nie wiem o Tobie nic więcej czego nie można znaleźć w necie. Wszystko to jest dostępne dla każdego. Ukryj swój profil na facebooku i tyle.

Szkalujesz mnie publicznie wyppisując nieprawdziwe informacje na moj temat. Czuje się zagrozona. Zgłaszam sprawę do wladz filmweb oraz na policję. NIe będziesz mnie zastarszać.

użytkownik usunięty
AnkaKot

Nie zastraszam Cie...

AnkaKot

Czy ktokolwiek z użytkowników, którym zarzucasz nękanie, robi to w jakikolwiek inny sposób niż dyskusje z Tobą na forum tego portalu? Czy ktoś przetwarza na łamach portalu Twoje dane osobowe w sposób inny niż sama na to zezwalasz?

GodFella

Tak. koszmarnykarolek wymienia mnie z imienia i nazwiska, linkuje do mojego profilu na flmwebie i na facebooku. Dywaguje gdzie pracuję i dywaguje, ze moje miejsce zatrudnienia wskazuje na to, z ejestem idiotka. Zarzuca mi, ze pracuję na rzecz dystrybutora, a tak nie jest. Jestem szkalowana i czuję sie mocno niekomfortowo. Jestem osoba prywatna i mam prawo wystawić pozytyną bądź negatywna ocene filmu. Nie obrazam tym samym nikogo, ani nie wykorzystuje prywatny widomości o innych uzytkowników. Wpisy niektórych uzytkowników juz dawno przekroczyły znamiona merytorycznej dyskusji. pierwszy raz mi sie tu cos takiego zdarzyło. Czuję się źle i nie zamierzam tak tego zostawić.

AnkaKot

Ja też czuję się źle i niekomfortowo przeglądając niektóre fora...

Proszę jeszcze raz przeczytać moje pytania. I swoje odpowiedzi.

GodFella

Przecież to jakieś nieporozumienie. Ta kobieta nie ma pojęcia o czym pisze. Zwykłą wymianę zdań na forum (może dla niej niemiłą) uważa za czyn przestępny xD To, że ktoś uważa jej opinię na temat filmu za głupią i niedorzeczną, jest dopuszczalną krytyką. Dobrowolnie także podała swoje dane, logując się przy pomocy facebook, gdzie ma również profil dostępny. Zatem podawanie tych danych nie stanowi przestępstwa. Poza tym, "nękanie" to czyn ciągły, wymaga powtarzalnych czynności - czyli np. ciągłego atakowania ad personam na forach, gdzie pod pojęciem atakowania rozumieć należy posty nie mające nic wspólnego z dyskusją na danym forum. To, co się dzieje na tym portalu jest zwykłą wymianą zdań. To, że ktoś analizując profil tej pani na filmweb, wyciąga wnioski, to jego prawo. To, że ktoś ma inne zdanie od autorki wypowiedzi na temat filmu i jej samej, to także prawo tej osoby. I na tym temat tej pani można zakończyć. Film zaś jest bezdennie głupi i mało śmieszny, jak ktoś napisał - to marna kopia różowej pantery. Rozumiem jednak, ze komuś się może podobać, na szczęście jesteśmy różni :-)

spidi11_2

Wymienianie mnie z imienia i nazwiska, obrzucanie obraźliwymi wyzwiskami, wrzucanie informacji o moim miejscu zamieszkania, miejscu zatrudnienia i komentowaniem adpersonam mojej osoby w powiązaniu z powyższymi jest nekaniem. I bardzo prosze nie mówić o mnie jakby mnie tu nie było.

W kupie sila Panowie?

AnkaKot

imię i nazwisko jest publicznie dostępne, reszta także publicznie dostępna na faceebok. Reszta to dozwolona interpretacja odszukanych informacji. W normalności siła.

spidi11_2

Przypominam także, że to forum powinno służyć ocenie filmów i wymianie poglądów z nimi związanych, a nie załatwianiu prywatnych spraw. Ten watek w całości powinien być usunięty!

AnkaKot

Nie chce mi sie tego wszystkiego czytac ale popieram w tym wypadku AnkaKot. Co z tego, ze te informacje, ktore umiescila na innym portalu sa jawne?. To nie znaczy, ze mozna je wykorzystywac do swoich celow, chyba jeszcze obowiazuje w Polsce ochrona danych osobowych? Nawet osoby publicznej, ktora moze podac nas do sadu jesli w nieodpowiedni sposob uzyjemy choc by jej imienia i nazwiska, a jesli ktos inny chce wykorzystywac nasze dane to chyba nalezy najpierw wyrazic na to zgode, np. w CV umieszcza sie o tym notke. Tak wiec jesli wykorzystuje sie kogos dane osobowe bez jego zgody, w jaki kolwiek sposob, to jest to przestepstwem, bo z tego co widze to zadnej zgody nie bylo, a sprawdzanie gdzie ktos mieszka, gdzie pracuje, co robi, analizowanie i szpiegowanie kogos na innych portalach jest juz z lekka chore. To tak jak by sie bralo udzial w jakiejs dyskusji w telewizji z ta osoba, ktora byla by przedstawiona z imienia i nazwiska, a nastepnie po programie sledzilo ja co robi gdzie mieszka pracuje i pozniej wykorzystywalo te informacje. Proponuje co niektorym osoba zajac sie lepiej swoim prywatnym zyciem, a nie zyciem innych.

GodFella

Kolejni stalkerzy obok koszmarnegokarolka to kimonek, gutmiko, Nnorm, antyromantyczka, artpost1.

AnkaKot

O przepraszam, ja się tylko wypowiadam na tematy prawne jak twoja znajoma anitaKawenska. Jak nie przestaniesz mnie nękać niuniu to cie zgłoszę na policję.
Mam tego dość! (Łzy) cięcie.

AnkaKot

A niby kogo ja tu prześladuję. Czuję się pomówiony.

ocenił(a) film na 6
AnkaKot

Głupsza jesteś niż ustawa przewiduje. Mnie też zgłosisz?

Całe szczęscie nikt nie jest anonimowy w internecie. Policja namierzy cię przez IP komputera i netu.

użytkownik usunięty
AnkaKot

Ok przepraszam, że dałem to co jest dostępne na facebooku.

użytkownik usunięty

ale nękanie to co innego.

koszmarny karolku nic się nie bój. mogą ci naskoczyć. przeczytaj też moja odpowiedź dla AnkiKot w tym wątku i osobny wątek o klakierstwie i kodeksie karnym. W razie jakby się AnkaKot zdecydowała na powiadomienie policji to wzywaj mnie na świadka.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Artur99

Szczególnie zwracam uwage na fragment "Prześladowcy bywają pomysłowi. Sposób szykanowania ofiar przez sprawców wygląda bardzo różnie. Najczęściej polega na rozpowszechnianiu plotek i oszczerstw, nawiązywaniu kontaktu za pośrednictwem osób trzecich (...)".

AnkaKot

Aniu, nic sie nie martw. Nieznajomość prawa nie zwalnia nikogo z odpowiedizalnosci.

Za stalking w internecie grozi 3 lata więzienia. Wszystkie posty, prywatne wiadomosci i inne sa zapisane na serwerach portalu. Nie bedzie problemu z ich odzyskaniem.

A teraz troche teorii panie koszmarnykarolku :)

Nękanie (w języku angielskim stalking) polega najczęściej na celowym, uporczywym i długotrwałym działaniu skierowanym przeciwko danej osobie, którego celem jest upokorzenie i dezorganizacja jej życia. Nękanie polega na podejmowaniu powtarzających się i uporczywych działań wobec danej osoby. (Czyli na przykład uporczywe oczernianie na portalu :)) Rozpowiadanie i rozpowszechnianie informacji z życia osobistego lub zawodowego danej osoby, publikowanie w internecie, szantażowanie ujawnieniem tajemnic, kierowanie gróźb, śledzenie, etc...

Stalking jest często powiązany z czynami karalnymi tj. obrazą i zniewagą. Przykładowe zachowania definiowane jako stalking to śledzenie ofiary, równiez w internecie, i ciągłe, powtarzające się nagabywanie.

W chwili obecnej w polskim prawie funkcjonuje już przepis, który definiuje przestępstwo nękania. Nowelizacją, która weszła w życie 6 czerwca 2011 r. został dodany do kodeksu karnego art. 190a definiujący nowy typ czynu zabronionego. Pokrzywdzeni stalkingiem mogą zatem i powinni szukać pomocy na drodze postępowania karnego i/lub cywilnego korzystając z nowych i istniejących uprzednio uregulowań.

W przypadku jeżeli sprawca stalkingu dopuszcza się w ramach swojego działania naruszenia dóbr osobistych, takich jak: wolność, cześć, nazwisko, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania (art. 23 kodeksu cywilnego) pokrzywdzony może poszukiwać ochrony również na drodze procesu cywilnego (art. 24 kodeksu cywilnego).

Osoba, która w celu dokuczenia innej osobie złośliwie wprowadza ją w błąd lub w inny sposób złośliwie niepokoi podlega karze ograniczenia wolności, grzywny do 1.500 złotych albo karze nagany (art. 107 kodeksu wykroczeń). Ściganie odbywa się w postępowaniu wykroczeniowym.

Jeżeli sprawca nękając swoją ofiarę popełnia przy tym jakiekolwiek przestępstwo (np. zniesławienie, zniszczenie mienia, naruszenie miru domowego itd.) ściganie może odbyć się na drodze postępowania karnego również o te czyny.

Moja rada: Jeżeli jesteś nękana/y i uważasz, że padasz ofiarą stalkingu szukaj pomocy u adwokata. Nowe uregulowanie przestępstwa stalkingu w kodeksie karnym powinno znacząco ułatwić uzyskanie ochrony prawnej.

Sądy mogą ukarać sprawcę, nałożyć na niego obowiązek naprawienia szkody lub zapłaty zadośćuczynienia za krzywdę. Istnieje również możliwość orzeczenia przez sąd zakazu zbliżania się do domu ofiary lub kontaktowania się z nią. Możliwa do uzyskania ochrona jest za każdym razem inna i zależy od okoliczności każdej sprawy.

anitaKawenska

Koszmarnykarolek, nie przejmuj się. Prawdopodobnie to jedna i ta sama osoba, co chce Cie nastraszyć. Nie daj się zastraszyć trollowi. Idiotki są wszędzie.

Kunik222

Nawet na 100 %. Nie chcą żeby ktoś informował o ich klakierstwie to dają przepis o stalkingu.

anitaKawenska

Ponieważ występujesz tu ewidentnie jako adwokat swojej znajomej AnkiKot to mam nadzieję, że masz również na względzie
Art. 238. kodeksu karnego:

Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie
popełniono, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

ocenił(a) film na 6
anitaKawenska

Lecz się na nogi, bo na głowę już za późno.

AnkaKot

Zablokuj informacje o swoich danych - problem z głowy.

AnkaKot

Ale się niunia napuszyła. Najpierw z całą grupą robiła klakę, a później przystąpiła do oskarżenia o stalking. Jak już o paragrafach mowa to chciałbym tylko zacytować Art. 286. kodeksu karnego:

§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

Artykuł ten normuje przestępstwo oszustwa, a jego podstawowym znamieniem jest doprowadzenie osoby lub grupy osób do takiego rozporządzenia własnym majątkiem, aby było to z korzyścią dla sprawcy. Sposobami dojścia do wypełnienia czynu jest wprowadzenie kogoś w błąd.

Nie ma żadnej wątpliwości, że grupa osób na tym portalu działając w celu osiągnięcia korzyści własnej próbowała i najpewniej doprowadziła inne osoby do niekorzystnego rozporządzenia własnym mieniem (zakupu biletu na bardzo zły na film). Działanie waszej grupy nie różni się co do zasady niczym od wyłudzenia przez AmberGold.

Nie bądź zatem taka harda, bo możesz dostać pozew ze strony ludzi, którzy zostali przez was oszukani.

kimonek

Polejcie mu bo słusznie prawi!

gutmiko

Twój wątek klakierzy już zablokowali, ale przeczytaj sobie ciąg dalszy mojego pod tytułem Klakierzy i kodeks karny

ocenił(a) film na 1
AnkaKot

Twoja, powyższa, wypowiedź, oraz to że dałaś temu "filmowi" 10/10 powinno skutkować ubezwłasnowolnieniem, także od sądów to ja bym się na twoim miejscu trzymał z daleka :)

użytkownik usunięty

http://www.filmweb.pl/user/AnkaKot ANKAKOT ... zwykły naganiacz, który w swym profilu (sztucznym jak wata cukrowa na odpuście) ma te same filmy co kilkunastu innych naganiaczy (biedni sfrustrowani studenci lub bezrobotni ... też na umowę zlecenie), bijących pianę i naganiających gawiedź na ten wyrób filmo-podobny.
Nawet gdaczą sami ze sobą wychwalając tę ordynarną podróbkę "Różowej pantery" z Peterem Sellersem.

"Trzeba zgłosić na Policję i do władz portalu" ... nie ośmieszaj się wydmuszko ANKOKOT.

W ciągu kwadransa okazałoby się kto (i za jaki psi grosz) robi tę klakę.
Wyśledzono by przy okazji wszystkich naganiaczy tutaj i FILMWEB ośmieszyłby się dokumentnie.

użytkownik usunięty
artpost1

Ja rozumiem, że ludzie chcą się czuć potrzebni i jakoś zabłysnąć w świecie, ale ludzie - szanujmy się - są chyba jakieś granice głupoty. Ja rozumiem: dokarmianie trolla (w tym wypadku AnkaKot) ale ten troll naprawdę przekroczył granice przyzwoitości.

artpost1

Mysle, ze nie ma co sie produkowac na temat profilu AnkaKot. Jakims dziwnym trafem mnostwo znajomych przypisanych do tego profilu zalozylo konto 28 lutego 2012r. Wszyscy nagle jednego dnia rzucili sie na Filmweb ;).

Oczywiscie profil AnkaKot tez jest od 28 lutego 2012r.

ocenił(a) film na 3
franciszek662

ale jaja kocica miauczy że ją gnębią he he,,mnie też wyzywają i ja wyzywam i mam to w nosie he he

ocenił(a) film na 10
Reznik

no tak spoko tyko poco wyciągać jak kto się nazywa?? po co

franciszek662

co tu wyciągać ????? Jest wyraźnie napisane przez tą panią !!!!! xD Nic nie trzeba wyciągać :-)

AnkaKot

Jezeli to nie zaden trolling, a na serio to wspolczuje.

http://sjp.pwn.pl/slownik/2499845/pieniactwo
http://portalwiedzy.onet.pl/23444,,,,pieniactwo,haslo.html

Zyon_Sventevith

po co ta cała szopka? zapomnieliście do czego służy ten portal? każdy ma prawo do wyrażania własnych opinii na tej stronie nawet jeśli nie są zgodne z naszymi. po co te spekulacje? kogo interesują dane osobowe konkretnych użytkowników? jeśli uważacie, że wpisy powyższych użytkowniczek nie są racjonalne wystarczy skrytykować to raz a nie prowadzić jakąś głupią wojnę, która w konsekwencji nie przyniesie nic dobrego. Ludzie chcą wejść tutaj i czytać opinie/informacje na temat filmu a nie wasze dyskusje i wzajemne zarzuty. Ludzie, błagam was! Dajcie sobie! I bardzo wam dziękuję, za lekcję prawa - aż szkoda mi, że straciłam tyle czasu na czytanie tego.

ocenił(a) film na 1
Marylyn

bo ludzie nie lubia gdy sie ich robi w bambuko, samemu lamiac prawo i jawnie smiejac sie im w twarz, pokazuja gdzie producent ma widzow, zatrudniajac takich klakierow

ocenił(a) film na 4
AnkaKot

Jedno pytanie - po co zakładać oddzielny wątek na forum dotyczącym konkretnego filmu i przy okazji robić jakąś głupią aferę, która wzbudza bardziej śmiech niż jakieś poważniejsze rozważania, zamiast napisać prywatną wiadomość do ludzi którzy cię "nękają"? To jest jakiś absurd, wchodzę, czytam i oczom nie wierzę. Cały ten wątek powinien zostać usunięty z forum, a twoje konto zablokowane za te wyssane z palca bzdury, które nie mają nic wspólnego z tym, czym zajmuje się ten portal - czyli z filmami. Dziewczynko, jeśli nie jesteś przyzwyczajona do tego, ze ludzie mogą cię krytykować, a czasami nawet zrobić po tobie niezły pojazd, to może odpuść sobie internet.