Właściwie wszystko już zostało powiedziane na temat tego filmu, nie mam nic do dodania.
Ale nurtuje mnie pytanie: czy imię Vergil to jakieś nawiązanie do Wergiliusza, który oprowadza Dantego po Piekle?
Mnie za to nurtuje pytanie. Czy obraz namalowany przez Billa i "podarowany" Virgilowi to nawiązanie do "Matki Whistlera"? Myślę, że twórcy filmu świadomie nadali takie imiona i nazwiska bohaterom aby widz próbował się doszukać aluzji.
trochę za daleko poleciałaś :) Raczej trzeba wrócić do zabawy nazewnictwem u Tornatore wielu filmach. Moim zdaniem to po prostu zabawa słowna - Vergil Oldman, co w brzmieniu ma nawiązywać do Virgin (dziewica) a Oldman to chyba wiadomo.
Virgin, a Vergil to jednak różnica. Imię Virgil jest symbolem gałązki winorośli. A czego ona jest symbolem? Bogactwa, ale także i Zmartwychwstania. Nie bez powodu restauracja nazywa się Night and Day, symbol taoistycznego uzupełnienia yin i yang , których wzajemne oddziaływanie jest przyczyną wszelkich zmian.
Wszyscy zastanawiają się nad znaczeniem imienia i nazwiska głównego bohatera, a nikt jakoś nie pomyślał o nazwisku Billego. Przecież Whistler, to świstak. Świstak w dawnej symbolice snów oznaczał, że w otoczeniu są podstępne kobiety, których należy się strzec, oznaczał też, że ktoś z bliskich czyni zamach na kogoś honor, itd. Jednakże świstak, to także symbol wiosny, a więc odrodzenia. Niby wszystko się zgadza, ale Tornatore nieźle się zabawił.