PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10016865}
5,9 36 tys. ocen
5,9 10 1 35653
6,1 29 krytyków
Kontrola bezpieczeństwa
powrót do forum filmu Kontrola bezpieczeństwa

Film Kontrola bezpieczeństwa to próba połączenia klasycznych motywów kina akcji z magiczną atmosferą świąt. Już sam zwiastun przywodzi na myśl kultową Szklaną pułapkę, Na szczęście twórcy nie poprzestali na prostym kopiowaniu legendarnego pierwowzoru. Zamiast tego podjęli się stworzenia dzieła, które – choć inspirowane – stara się wyznaczyć własną drogę i zaproponować coś nowego.

Produkcja umiejętnie buduje napięcie, oferując widzom dynamiczną akcję i zaskakujące zwroty fabularne. Choć seans dostarcza wielu przyjemnych wrażeń, nie jest pozbawiony drobnych niedociągnięć. W niektórych momentach film balansuje na granicy absurdu, co z jednej strony bywa zabawne, ale z drugiej może rozpraszać i osłabiać dramatyczny wydźwięk głównego wątku. Na szczególną uwagę zasługuje scena na autostradzie – wyjątkowo efektowna, dzięki ciekawemu ujęciu podążającej kamery.

Postać głównego bohatera może okazać się tutaj największym wyzwaniem w odbiorze filmu. Taron Egerton, choć ma na koncie kilka udanych momentów, nie zawsze przekonuje w roli lidera, który powinien stanowić emocjonalne serce filmu akcji. Jego gra jest nierówna, a mimika chwilami sprawia wrażenie wymuszonej i nienaturalnej, co utrudnia widzowi pełne zaangażowanie. Brak swobody i charyzmy w jego interpretacji szczególnie doskwiera w gatunku, gdzie autentyczne emocje i charyzma są tutaj kluczowe. Sam aktor przypomina bardzo Roberta Patricka z "Terminatora 2"
w szczególności w niektórych scenach, podczas biegu. :)

Kontrola bezpieczeństwa to propozycja warta uwagi, zwłaszcza dla fanów świątecznych klimatów połączonych z wartką akcją. Jej mocne strony mogą zapewnić satysfakcjonujący seans, mimo kilku zauważalnych niedoskonałości.

ocenił(a) film na 6
dreamday_melody

Pełna zgoda. Miałem podobne spostrzeżenia. Aaron chociaż jest ciekawym aktorem to tu momentami wypada groteskowo. A biegając po tym lotnisku wyglądał jak połączenie Ethana Hunta z T1000 chociaż szczenka bardziej do Roberta Patricka podobna. Przyzwoicie jak zwykle zagrał " Marty Bird" Największym atutem tego filmu jest scena na autostradzie ktora według mnie jest sztosem. Nie wiem dlaczego twórcy nie zastosowali więcej takich lub podobnych rozwiązań. Ogólnie nie oczekiwałem ze to będzie jakieś arcydzieło gatunku ale spodziewałem się dużo więcej zwłaszcza od scenariusza który niestety jest strasznie przewidywalny. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
dreamday_melody

Moim zdaniem scena na autostradzie to totalne nieporozumienie, wyglądało to jakby nagle akcją przeniosła się do niskobudżetowej gry komputerowej.

ocenił(a) film na 6
dreamday_melody

Moim zdaniem scena na autostradzie to totalne nieporozumienie, wyglądało to jakby nagle akcją przeniosła się do niskobudżetowej gry komputerowej.

dreamday_melody

Cały film Edgerton wypada źle ja oczekiwałem przynajmniej jakiegoś męstwa a tu taki prawdziwy ochronka p...deczka nic więcej, czekałem aż będzie strzelał jak Brcue Willis z Szklanej Pułapce a tu dupa tylko dobra sensacja i to na tyle szkoda bo materiał zmarnowany