PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=120033}

Kontrolerzy

Kontroll
2003
7,5 45 tys. ocen
7,5 10 1 45011
7,1 20 krytyków
Kontrolerzy
powrót do forum filmu Kontrolerzy

jak waszym zdaniem należy ją zinterpretować? czy ktoś ma jakieś informacje? to jedyny motyw filmie, którego prawdę rzekłszy ani trochę nie rozumiem. nie zmienia to faktu, że zasługuje on na owacje na stojąco :)

Mongrel

Nie żebym była ekspertką, ale każdy ma prawo się wypowiedzieć ;) wydaje mi się, że sowa jest symbolem mądrości Zacznijmy od tego, że wydaje mi się że owym mordercą był właśnie główny bohater... Zakochuje się i kobieta pokazuje mu w ciemnym tunelu kim jest dopiero wtedy dociera do niego co robił i ile krzywd wyrządził - przeraża go wizja jego własnej osoby, tym kim się stał ... A wracając do sowy symbol mądrości tzn. główny bohater pokonuje swoją mroczną stronę, mądrzeje, zaczyna zdawać sobie sprawę, że źle robił, człowiek w kapturze ginie tzn. zabija tak jakby swoją mroczną stronę i wychodzi na zewnątrz (na pewno duży udział miała w tym kobieta przebrana za misia ;) To jest moja interpretacja wszelki korekty mile widziane ;)

ocenił(a) film na 9
ma_dziunka

to by miało sens.. ostatecznie tak właśnie zazwyczaj odbiera się sowę, a przecież reżyser nie miałby chyba żadnego interesu w tym, żeby umieszczać symbol tak, żeby nikt go nie zrozumiał..

Mongrel

dokładnie ;) mam tylko wątpliwości z tego względu, że może w węgierskiej kulturze sowa odbierana jest inaczej ;P