musze powiedziec, ze dawno nie widzialem tak dobrego kina! polecam wszystkim goraco!
dla tych co film widzieli (pozostali niech nie czytaja) mam kilka pytan o wasz interpretacje (w filmie jest naszpikowany symbolika) + refleksje
1. Kim byl morderca w kapturze - czy ktorys z bohaterow czy inna mroczna postac?
2. Kibicami jakiej druzyny byla ekipa, ktora sprawila łomot grupie kontrolerów Bulscu?
3. Jakie znaczenia symboliczne mialy dla was następujące wydarzenia w filmie:
a/ "kolejowanie" czyli wyścig po torowisku
b/ sen Bulscu o tropieniu człowieka w kapturze
4. Wasza:
a/ ulubiona postać
b/ ulubiona scena
Nie wiem czy kogoś to jeszcze interesuje :), ale Ci kibice, to najprawdopodobniej kibice zespołu MTK Budapeszt :) http://www.mtkhungaria.hu/
1. Moim zdaniem mógł to być Bulcsu. Te zbrodnie mogłyby kontrastować z jego dobrym usposobieniem, a postać w kapturze to jego alter ego - wszystko co w nim złe. Argument policji o kamerach i reakcja Bulcsu w tym momencie każą mi przypuszczać ze tak własnie jest, choć pewności oczywiście nie mam.
2. Nie znam barw węgierskich klubów :]
3. a) Wyscig po torach i poźniej uratowanie tego cwaniaczka to byc może prosta walka, w której Bulcsu okazał sie lepszy, także mentalnie. Natomiast pościg pod koniec filmu i to że postać nie wyłoniła się już zza metra oznaczałby to, że ta zła strona została zniszczona, a Bulcsu jest wolny.
b) sen - może ktos sie jeszcze wypowie;]
4. a) Bulcsu, dziewczyna "Miś" i jej ojciec
b) cały film:]
Dorzuce moje pytania: co mają oznaczać stroje Misia i motyla pod koniec? Czy puchacz znaczy coś wiecej niz wskazanie drogi? Krwawienie/rany Bulcsu tez chyba coś symbolizują. Film bardzo dobry, oczywiście polecam każdemu.
odpowiedzi na twoje pytania:
stój misia jest to jej przebranie , w którym pracowała, gdy rozmawiala ze swoim ojcem Bellą mowiLa, że nie znosiła tej pracy musiala roznosić ulotki albo była jakimś misiem z reklamy
motyl czy coś tam innego ma pewnie symbolike (jak ktoś wcześniej wspominał) anioła, który uratował Bulscu
sowa i rany nie wiem co symbolizują
Ja to interpretuje troche inaczej :
1.tego sie raczej nie dowiemy,o to chyba chodziło tajemnicza postać miała wzbudzać grozę a nie inne uczucia takie jakie odczuwamy do inny aktorow wiem , że to nie był Bulscu bo przeciez nie mógł siebie gonić :P
2.jaka to była drużyna to nie wiem, ale mozna gdzieś sprawdzic jaka z drużyn Węgierskich ma takie barwy
3.a)myśle, że to się wzielo z jakiegoś mitu, niektórzy uwazają, że kontrolerzy mają takie rozrywki takie jak kolejowanie być może nie ma to żadnej symboliki i tylko reżyser chce abyśmy tak myśleli
b)nie wiem jaka jest tu symbolika być moze to miał być jakiś przepowiedni sen
4.a) Trepek oczywiście :)
b)gdy kontrolerzy po raz pierwszy w filmie sprawdzają bilet
Pozdrowienia dzla wszystkich!!
Sen Bulscu przypomina mi jeden motyw z Mulholland Drive, a co do ulubionej postaci podobnie jak ulQ a:)
symbolika ran bulscu wydaje mi się aż nazbyt oczywista (co automatycznie obniża moja ocenę filmu ;)): jest to odwołanie do symboliki nowotestamentowej, a konkretnie do pasji -) kulminacja następuje po starciu z załogą gonza, kiedy to bulscu zostaje "ukrzyżowany" w wagonie, a potem ogląda rany na dłoniach.
co do zakapturzonej postaci to odczytuję ją zdecydowanie jako złą część bulscu (od momentu pogoni za trepkiem i "wypadku" - wcześniej być może było to zło w innych osobach...?). argument, że bulscu nie mógł gonić sam siebie jakoś do mnie nie przemawia, na tym polega magia kina...:)
pzdr
1. Morderca to Bulscu,myslę że cierpiał na rozdwojenie jaźni albo coś,nie pamietał morderstw, które popełniał. Istotne jest to, co było widać na kamerach (co z tego że były ustawione tak, że nie zarejestrowały samego morderstwa), po tym jak Bootsie został popchnięty kamery pokazywały stojącego samotnie Bulscu, a przecież ten gość w kapturze przeszedł koło niego.
2. Nie wiem.
3. a) "kolejowanie" miało pokazać jak Bulscu nie zależało na życiu, najpierw wygrał, bo - przez to, że nie odczuwał strachu - było mu łatwiej.
Bulscu zginął. Tylko tak mógł zabić tą swoją drugą mroczną stronę. To widać na zakończeniu jak nic. Dlatego dla mnie końcówka za dużo "odsłoniła". Anioł symbolizuje, pójście do nieba. Z resztą weszli po schodach do góry w stronę jasnego światła (oj, zbyt oczywiste to było). Jeśli chodzi o przebranie misia, to nie zgadzam się, że to było związane wyłącznie z jej pracą, przecież ona już nie pracowała, a ciągle jeździła w tych ciuchach. To był taki anioł stróż Bulscu, który ujawnił się jako anioł po jego śmierci. Tak był sympatycznym misiem, spokojnym, ustępującym miejsca itp idealny anioł:) a Béla to chyba miał symbolizować Boga, ale nie chcę aż tak wybiegać w interpretacji. Poza tym to co wskazuje na Misia jako anioła to też to, że on w śnie prowadził Bulscu do człowieka w kapturze (i tu kolejna wskazówka, ze Bulscu i "kapturowiec" to jedna osoba - śniło mu się, że ten w kapturze śpi jak go znalazł w norze-)kiedy Bulscu śpi jego zła natura też śpi)
4. a) wszyscy (Bulscu po prostu mi się podoba)
b) wszystkie (+muza, muza i jeszcze raz muza! viva la Neo)
Gyönyörű mozi!!! :)
Acha i ja mam pare pytań, własnie co oznaczała ta sowa?
No i czy to jak szedł z flara po tunelu to był sen? - I dlaczego ten w kapturze się chował, zachowywał się jak odosobniony człowiek, dlaczego w recenzjach, y... opisach piszecie, ze podjął się złapania tego w kapturze, jemu było wszystko jedno i TYLKO go to CIEKAWIŁO, nie stawiał sobie żadnego celu.
No i dlaczego spał w metrze? Cały czas?
kurcze zainspirowała mnie mysl o rozdojeniu jaźni naprawde. tylko że kurcze w tym momencie mam problem. Co dziewczyna chiała mu pokazać (jak szedl z tym czymś świecącym) i siedział tam on. ale właśnie wpadłam na pomysł, że ten człowiek to moze symbol, symbol zła, czegoś czego boimi się wszyscy kiedy wchodzimi sami na ogromne dworce kolejowe,metra,pks (że ktos nas napadnie, zabije, obrabuje, okaleczy,zgwałci....) może to chore ale cóż podałam swoją wersje. Chociaż ta z rozdwoojenim jaźni wydaje mi się również prawdopodobna a w ostatniej scenie sie jej pozbywa....
!. Moim zdaniem to był Bulscu. Choć jak oglądałam film, to sądziłam, że to był ten szef z plamą na oku (pasował mi zarys szczęki :P)
2. Ktoś juz podał co to za drużyna.
3. a) Bulscu brał w tym udział bo nawet w podziemiach nie mógł uciec od tego ciągłego wyścigu, pokazywania kto jest lepszy (nawiązuję do jego rozmowy ze znajomym "z góry"), a wyścig z zakapturzoną postacią to już walka z samym sobą
b) podczas snu dotarł do swojej podświadomości, zobaczył swoją uśpioną zlą naturę
4. a) Bulscu, Trepek, i ten nowicjusz (był tam tylko 2 tygodnie)
b) Scena kiedy stoją na peronie a ratownicy zbierają resztki człowieka, jeden mówi, że myślał, że nie ma gorszej pracy niż ich, a potem nowicjusz rzyga na but jednego z nich (taki kontrast, najpierw powaga, a potem wyłam ze śmiechu)
Interpretacja yoosta mnie b. zaskoczyła, o tym nie pomyślałam :)
To może powtórze odpowiedź na pytanie, na które nikt, poza mną oczywiście nie podał odpowiedzi :)
Chodzi o pytanie nr. 2 :)
Najprawdopodobniej byli to kibice klubu MTK Budapest. http://www.mtkhungaria.hu/ :)
to moze ja sie podepne :) jak sie nazywa kawalek z tej imprezy na koncu ??
ten rytm disco :) bo mam niby cały soundtrack a tam tego nie ma:/ i nie ma też motywu z bójki z kibicami (jak ktoś zna tytuł również tego kawałka to bardzo bym prosił)
a film genialny jak dla mnie. polowy symboli nie zauwazyłem :/ i sie dowiedzialem o nich dopiero tutaj :D ale to dobrze ze w sumie kazdy zauwayl coś innego, spojrzal na ten film w innym swietle, to potwierdza klase Kontrolerów.
Zdaję mi się, że cała stacja metra jest podświadomością głównego bohatera, wszystko co sie w niej dzieje to walka o uwolnienie się z koszmaru.. Na końcu widzimy, że główny bohater po prostu wychodzi, oznacza to, że udało mu się wtrwać z innego świata...
ad1) Dla mnie postac w kopturze to "cień"/trzymając sie symboliki Jungowskiej/ Bulsu
coS na kształt opisywanego wyżej alter ego ale nie do końca bo im bardziej spychane , im "lepszy"bohater , tym morderca częściej atakuje..
w najmniej spodzewanych momentach
i tym bardziej nie przyjmuje tego do wiadomości..
na szczęście do czasu
miałam taka fantazję jak film się skończył że te ruchome schody nie prowadzą na zewnątrz
że sa jeszcze partie metra położone wyżej ;)
pozdrawiam ciepło
zauważcie,że Bulcu przez caly czas ubrany jest w skorzana kurtke a pod nia ma bluze z kapturem :]