PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=506412}
7,3 4,9 tys. ocen
7,3 10 1 4931
6,8 5 krytyków
Korporacyjna żywność
powrót do forum filmu Korporacyjna żywność

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że amerykanie są nieco głupawym narodem.
Chodzi mi o ich mentalność i podejście do życia. Ten dokument to świetnie odzwierciedla.
Naród podatny jest na manipulacje przez co ludzie są naiwni i ogłupiali - chwała korporacją
skoro mają prostą drogę do zbijania majątków.
Dziwi mnie fakt, że sam człowiek chory na cukrzycę, zdający sobie sprawę z powikłań i
przymusowej diety nie zaradzi temu, tylko dalej kupuje fast food pogłębiając tym samym swój
problem zdrowotny. Dodatkowo tłumaczy, że wydaje za dużo na leki, a żona z kolei narzeka na
brak czasu by przygotować posiłki. Więc koniec końców przez względy oszczędnościowe cała
rodzina posiłkuje się hamburgerami i frytkami popijając colą. Każdy człowiek przy zdrowych
zmysłach wie, że to cholernie krzywdzące zdrowie błędne koło. A żeby tego było mało Ci sami
amerykanie siadają w kółeczku na zebraniu i się zastanawiają wspólnie, gdzie może leżeć
problem hmmm??? To mnie już kompletnie rozwaliło. Kto w Polsce, chociażby - kraju ponoć
wielkiej utopii, zastanawia się nad tym czy fast food powoduje otyłość (przyzna przecież, że
smaczne ale nie powie, że zdrowe)... A Oni nigdy by nie pomyśleli o tym ,że jedzą niezdrowo!
Odpowiedź nasunęła się sama.

ocenił(a) film na 8
katarzynastop87

niestety europa jest nie wiele dalej od tego absurdu...polecam dokument ' LoveMeatender'!

ocenił(a) film na 7
lufif

W Europie prym wiedzie Wielka Brytania. Sporo już też obejrzałam i czytałam o głupiej mentalności tych ludzi. A za dokument dziękuję; zastanawiałam się właśnie co obejrzeć :)

ocenił(a) film na 7
katarzynastop87

No i polska konina- co to świadczy o Polakach- że są przedsiębiorczy?? ;)

katarzynastop87

Dokładnie to samo, co o Amerykanach można powiedzieć o Polakach. Taka różnica, że u nas ten fast food jeszcze się tak nie upowszechnił.

ocenił(a) film na 7
katarzynastop87

Nie są głupawi. Po prostu dobrobyt uśpił ich czujność. Społeczeństwo obdarzyło władze bezgranicznym zaufaniem, a ta po cichu przez zaledwie kilka lat przeforsowała całe pakiety ustaw oddających korporacjom pełną władzę nad tym co i jak robią. Czy w Polsce jest inaczej? Raz po raz nasz rząd wprowadza zmiany na niekorzyść obywateli, a gdy coś wypłynie na forum publiczne spadek notowań trwa ledwie kilka tygodni. Koniec końców nasze codzienne życie nie ulega zmianom z dnia na dzień, nadal mamy pracę, mamy co gara włożyć i mamy dach nad głową, więc przymykamy oko. Obudzimy się dopiero po kilku latach, gdy zmiany skumulują się lub ujawnią na wskutek innych czynników, które na dzień dzisiejszy nie występują.
Co do tego człowieka chorego na cukrzycę, to chyba nie słuchałeś dobrze co mówi jego żona. Ich nie stać na inną żywność. 2 chaburgery kosztują dolara, a ceny warzyw co było widać na filmie są znacznie wyższe. Tak więc dla niego alternatywą jest śmierć głodowa, albo jedzenie czegoś, co mu szkodzi. To to samo co ludzie w Bangladeszu pracujący przy obóbce skór na buty dla nas zanurzeni po pas w basenach z toksycznymi chemikaliami które dosłownie palą ich skórę i wywołują śmierć w męczarniach po kilku latach pracy.

acidity

są głupawi. Edukacja tam jest kiepska i wielu kończy ją wcześnie.
Amerykanie nie interesują się niczym ambitnym. Im wystarczy show, który reżyseruje władza, hasła, w które wierzą i uśmiech przyklejony na twarzy.
Dlatego politycy w USA mają raj, "korpo-korupcja" kwitnie a informacje się zataja. Niewielu drąży i się interesuje- ważne, że im smakuje, jest szybko, wygodnie.

Przez to nie obchodzi ich co jedzą, co ubierają i jak wyglądają.

Tłumią emocje, żyją w świecie ułudy a potem zabijają, popełniają samobójstwa, albo pasą się na śmierć- ot i cała "Ameryka".

ocenił(a) film na 8
busia24

Dokładnie, są tak samo głupi jak Rosjanie pod rządami Putina i nie tylko. Polityka imigracyjna w stanach jest narzędziem do selekcji krwi obcych narodów, która będzie zaaplikowana do "idealnego społeczeństwa". Zyskują tylko politycy, bankowcy ("żydzi", bez obrazy dla narodu, chodzi mi tylko o częstą u nich profesję), cała finansjera trzęsąca światem (mit Wallstreet), ponieważ świat przyzwyczaił się do tego, że to dolar rządzi. Przy okazji zyskują całe masy oszołomów, żerujacych na systemie.

busia24

A w Polsce jest inaczej ?? Dlatego zakute łby głosują na PO.

ocenił(a) film na 8
katarzynastop87

Potwierdzam. Dla mnie to również głupawy naród. Właściwie to nie do końca naród, tylko jakaś zbieranina.

ocenił(a) film na 10
katarzynastop87

W dokumencie jest wyjaśnione dlaczego kupują takie jedzenie jakie kupują. Ponieważ jest tańsze po prostu i najbiedniejszych nie stać, żeby sie lepiej odżywiać. To jest właśnie jeden z problemów tam poruszanych. Poza tym to że samo w sobie jedzenie w fast foodach powoduje otyłość jest nieprawdą. I wielokrotnie już to udowadniano i obalano ten mit. A tak z własnego doświadczenia to za młodu też lubowałem się w róznego rodzaju fast foodach, jadłem tam niemal codziennie i zawsze byłem bardzo szczupły. Odkąd totalnie i całkowiecie przestałem tam jadać cokolwiek jakieś dwa lata temu niestety tyję tak jak jeszcze nigdy w życiu. W zasadzie chyba pierwszy raz mogę w ogóle mówić, że tyję.