PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=870175}

Kos

2023
7,1 29 tys. ocen
7,1 10 1 29295
7,7 69 krytyków
Kos
powrót do forum filmu Kos

Przede wszystkim nie powinien ten film mieć gatunku - historyczny. To z historią nie ma nic wspólnego, głupawka taka, sprawnie zrealizowany, ale niestety naprawdę marny.
Scenarzyście nie chciało się sprawdzić, jaka była wartość chłopa na wsi w czasach I RP, a był cenniejszy niż teściowa :) Kościuszko w filmie, to taki filozof debil, na szczęście miał czarnoskórego pomocnika, który był inteligentem. Szlachta to debile, chłopi niewolnicy ...
Kolejne wyrzyganie na I RP .... Szkoda kasy i czasu na takie głupawki.

ocenił(a) film na 3
ocenił(a) film na 5
krzysztofjaroszek

To bardziej historical fiction niż film o Kościuszce, który sam jest na 3 planie.

ocenił(a) film na 6
krzysztofjaroszek

No niestety ustrój społeczny, ekonomiczny i polityczny XVIII wiecznej IRP nie zasługuje na nic więcej niż na wyrzyganie, to akurat prawda historyczna. Tło jak najbardziej wierne historii, szczegóły jak to w filmach fabularnych muszą iść swobodnym torem.

ocenił(a) film na 1
doktoralban

Podpierasz swą wiedzę oczywiście podręcznikami, prawda? Proszę zatem, nie wypowiadaj się na tematy, na których się nie znasz. Oczywiście teraz postarasz się odrobić lekcję, ale nie odrobisz, bo nie masz innych podręczników. Nie masz bladego pojęcia, o czym napisałeś. Mógłbym się pastwić i poprosić o wyższości w ustrojach innych państw europejskich, ale nie nie róbmy sobie tego. Forum filmowe nie zastąpi nam dyskusji o historii. Dlatego ocen film, ale nie podejmuj ciężarów ponad swoje siły. Bez odbioru.

ocenił(a) film na 6
Huguoo

Proszę bardzo! Więcej praw dla chłopów, mniej swobody dla arystokracji, więcej praw dla mieszczan co skutkowało rozwojem handlu, rzemiosła a nawet manufaktur. To powodowało że w każdym kraju ówczesnej Europy zwykłym ludziom żyło się lepiej niż w Polsce i były znacznie bogatsze.

ocenił(a) film na 3
doktoralban

ha ha ha XD nie rozśmieszaj mnie tymi bredniami. We Francji chłopi byli zarzynani dziesiątkami tysięcy, w Prusach i Rosji szli do wojska na 20 lat i ginęli za Króla i Cara. W Anglii urządzano łapanki na prostych ludzi bo nie było chętnych do umierania za Króla we flocie (średni czas życia marynarza to chyba było ok 4-6 miesięcy).

ocenił(a) film na 6
TheBadGoodAndUgly

O czym ty bredzisz, 4-6 miesięcy?? To by się UK szybko wyludniły gdyby to było prawdą.
Zarówno służba w pruskiej armii jak i brytyjskiej flocie była lepsza niż folwark szlachecki XVIII wiecznej RON!
Francja też była chorym feudalnym krajem, ale tam rewolucja całe to feudalne tałatajstwo obaliła.

ocenił(a) film na 3
doktoralban

Jak nie wiesz o co chodzi to zamknij japę i nie komentuj. Ale się nie wyludniła bo brano do służby część ludzi. Służba 20 letnia była lep

ocenił(a) film na 6
TheBadGoodAndUgly

Feudalne niewolnictwo na szlacheckich folwarkach było dożywotnie i dziedziczne, ciołku!

ocenił(a) film na 3
doktoralban

I dlatego ruscy chłopi uciekali od Katarzynki do Polski XD, bo za dobrze im tam było, a mieszkańcy Prus Królewskich i Gdańska nie chcieli być wcieleni do Prus XD. Poza tym, ośle, chłop mógł się zwolnić z pracy u danego szlachcica jeśli znalazł zastępstwo na swoje gospodarstwo. Więc to nie było stricte niewolnictwo ale szkoda mi czasu na głębsze dyskusje z półgłówkami.

ocenił(a) film na 6
TheBadGoodAndUgly

Niczego takiego nie było w XVIII wieku, głupolku, to są mity nic więcej! :oD
A co do bunty stanów w Prusach to miały one miejsce w XV wieku, historyczny analfabeto!

ocenił(a) film na 3
doktoralban

Czego nie było nieuku ? Ty naprawdę wracaj do szkoły. Gdzie ja pisałem o jakimś buncie stanów ? Ty nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem . Zbiegostwo chłopów było dla Rusków problemem w XVIII w. a Gdańsk w XVIII w. NIE CHCIAŁ BYĆ WŁĄCZONY DO PRUS - dotarło pacanie?

ocenił(a) film na 6
TheBadGoodAndUgly

Gdańsk to było miasto z ogromnymi przywilejami w ramach RON, a nie folwark szlachecki, głuptaku.Do tego zarabiało krocie na handlu zbożem produkowanym przez polskich chłopów-niewolników, nie dziwota że nie w smak było tracić im te przywileje.

ocenił(a) film na 3
doktoralban

A i tak nie chciał do tych twoich Prus NIEUKU

ocenił(a) film na 9
krzysztofjaroszek

O gustach się nie dyskutuje. Ale 2/10? A czemu nie 1/10, czym zasłużył ten film w Twoich oczach na notę o punkt wyższą? Bez spiny.

ocenił(a) film na 1
krzysztofjaroszek

Zgadzam się. Kolejna cegiełka w pedagogice wstydu. Co ciekawe, narracja o burdelu w tej części Europy i wręcz konieczności zjedzenia tego burdelu przez państwa sąsiednie, zniszczona była już w XIX wieku. Ale to nie przeszkadza przecież stosować narrację po czasie, gdy wymrze pokolenie, które to wiedziało, a kolejne pokolenie było uczone z podręczników napisanych na nowo, lub wręcz nie uczone, bo ... są ważniejsze tematy, niż jakaś tam historia.

ocenił(a) film na 7
Huguoo

W punkt

ocenił(a) film na 5
Huguoo

Ocho, chyba mamy tu turbosłowianina. A może wielkolechitę? Poland stronk! XD

ocenił(a) film na 9
krzysztofjaroszek

Scenarzyście nie chciało się sprawdzić, jaka była wartość chłopa na wsi w czasach I RP. Tu ci przytocze slowa francuskiego pisarza Woltera o polskim chlopie z czasow pierwszej RP a mianowicie "w Polsce chlopa można sprzedać albo zarżnąć razem z bydłem". I prawde napisal. Co do szlachty: debile to delikatne okreslenie grupy ludzi ktorzy przekladajac wlasny interes nad dobro narodu doprowadzili do upadku i rozbiorow Polski

AstonMarkiz

Wolter pisał te rzeczy na zamówienie carycy aby wytłumaczyć zachodowi że Polacy potrzebują mateczki Rosji. Zachód to łyknął kiedyś a dziś łykają te kłamstwa polskojęzyczni ćwierćinteligenci.

ocenił(a) film na 9
Tom7

No tak bo Wolter to jedyne zrodlo mowiace o ciezkim losie chlopa panszczyznianego w Polsce a w rozbiorach braly udzial 3 panstwa a nie tylko Rosja. Logika ci szwankuje

ocenił(a) film na 3
AstonMarkiz

To TEN Wolter co klepał Carycą Katarzynę po kolanie i chwalił to jaka ona oświecona jest XD

ocenił(a) film na 9
TheBadGoodAndUgly

Masz typowe myslenie prostego chlopa ze wsi, Katarzyna Wielka zla, Hitler zly itd bo tak ci wmowili, nauczyli i powtarzasz te bzdury. Jetes kompletnie pozbawiony samodzielnego myslenia bo faktem jest ze nie ma wielkiej roznicy miedzy Hitlerem a Aleksandrem Wielkim, tyle ze ten drugi uwazany jest za wybitnego stratega i przywodce, ten pierwszys za zloczynce i morderce. I tak zgadza sie Katarzyna byla oswiecona, przydomek Wielka ma nie bez powodu

ocenił(a) film na 3
AstonMarkiz

Stalin też był cool XD towarzyszu homo sovieticus bredzicie jak potłuczony. Aleksander nie robił holokaustu ani nie niszczył cudzych kultur. Z naszego punktu widzenia i Katarzynka i Hitler nie wnieśli do naszej kultury i państwowości nic pożytecznego czy to ogarniasz jełopie? A czy wnieśli do ruskiej/ niemieckiej to mnie xj obchodzi. Celem carycy nie było ulżenie zwykłym Rosjanom tylko budowa imperium także w warstwie propagandowej. A ruscy chłopi, ośle, to uciekali od carycy do Polski. Dziękuję że pomogłem wyjaśnić.

ocenił(a) film na 9
TheBadGoodAndUgly

Ty skonczyles chociaz podstawowke? Bo jak czytam ten belkot to mam powazne watpliwosci, co za braki w wiedzy

ocenił(a) film na 3
AstonMarkiz

Chłopczyku jak nie masz wystarczającej wiedzy to nie dyskutuj z mądrzejszymi od siebie a swoje wątpliwości zachowaj dla siebie bo się ośmieszasz.

ocenił(a) film na 9
TheBadGoodAndUgly

Taka ciekawostka dla ciebie: dzieki Hitlerowi amerykanie byli w stanie wyladowac na ksiezycu w 1969 (posrednio oczywiscie), a wiec ogromny wklad cywilizacyjny, no ale plebs przeciez kojarzy go tylko z holokaustem. Cezar w wojnach galijskich wymordowal milion Galow, drugie tyle wzial do niewoli (podpowiem: to ogromna liczba jak na populacje w tamtym okresie). Fakt ALeksander Wielki nie odpowiadal za holokaust za to mial inne sposoby mordowania i tu pytanie: wolalbys zginac w komorze gazowej przez Hitlera (smierc w kilka sekund), czy zostac ukrzyzowanym przez Aleksandra Wielkiego??? (ile sie umieralo na krzyzu to juz sobie wygoogluj) Aleksander Wielki nie niszczyl kultur..... nosz kur.... alesz oczywiscie ze nie, kradnac, mordujac, gwalcac, pladrujac, palac podbite tereny na pewno wniosl spory wklad w jej rozwoj :D:D:D:D

ocenił(a) film na 3
AstonMarkiz

Smarku Amerykanie wylądowali na księżycu nie dzięki Hitlerowi tylko dzięki niemieckiemu naukowcowi, który udał się tam dobrowolnie a nie jak ci zabrani przez sowietów. A że USA to społeczeństwo opierające się na emigrantach więc nic w tym dziwnego. . Zresztą amerykanie prowadzili badania nad rakietami od lat 20-XX w. i większość niemieckich konstrukcji po II wś uznali za bezużyteczne z różnych przyczyn Śmierć w komorze gazowej w kilka sekund XD "Nagie, stłoczone w ciasnych komorach ofiary umierały w potwornych męczarniach. Nawet przez pół godziny spanikowani ludzie musieli przyglądać się, jak jeden za drugim giną ich towarzysze, aż wreszcie również ich agonia dobiegała końca. W ten sposób naziści „humanitarnie” uśmiercili nawet milion osób." Tak że nieuku wracaj do szkoły i skończ z tymi bredniami. Jak napisałem uj mnie obchodzi ilu ludzi zabił Cezar czy inny Aleksander istotne jest dla mnie ilu Polaków zginęło i kto niszczył NASZĄ Kulturę - to byli ruSScy i SSowieci a nie Aleksander. A Katarzynka to była zwykła bandytka nic zresztą dziwnego że analogie do Putina się same nasuwają.

ocenił(a) film na 9
TheBadGoodAndUgly

I tak sie rozmawia z ignorantem, czesc wypowiedzi to klamstwo, wygodny punkt widzenia lub po prostu dziecinne myslenie. Przykladowo: ruscy i sowieci zniszczyli nasza kulture.... co za bzdura, Katyn to odpowiedz Stalina na Strzalkowo, Tuchole. Bylismy pod zaborami i w PRL tylko na wlasne zyczenie, a dokladnie to z wlasnej glupoty. Dzis zreszta nie jest inaczej.

ocenił(a) film na 3
AstonMarkiz

Sowiecka onuco, głupi ignorancie NIE KŁAM w Tucholi był obóz i nikt jeńców masowo nie zabijał strzałem w tył głowy a choroby szalały wtedy w całej Polsce. Jeńscy dostawali żywność i lekarstwa z Czerwonego Krzyża i niespecjalnie się palili do powrotu do SSowietów mimo fatalnych warunków. Na własne życzenie to ty zrobiłeś z siebie ruskiego sprzedawczyka. Od kiedy to ofiara jest winna gwałtu? Szczególnie że się temu gwałtowi stanowczo sprzeciwiała. A może należało rusków spacyfikować wymordować w 1610/12 r. ?

ocenił(a) film na 9
TheBadGoodAndUgly

Niby lekarstwa i jedzenie bylo ale jakims cudem 20 tysiecy umarlo z glodu i chorob, dziwne. Kiedy internetu nie bylo to tylko matka wiedziala zes idiota

ocenił(a) film na 2
krzysztofjaroszek

Masz rację, scenariusz tego filmu to dno i wodorosty i 100 metrów mułu. Pomijajac rozumienie przez chłopów angielskiego i czytanie w myślach zanim padnie słowo. We wszystkim co napisałeś się zgadzam.

ocenił(a) film na 3
krzysztofjaroszek

Obejrzałem dwie pierwsze sceny i takiego nawału kretynizmów nie widziałem, w dodatku marnie to zrobione.