PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6854}

Koszmar z ulicy Wiązów

A Nightmare on Elm Street
1984
7,2 95 tys. ocen
7,2 10 1 95118
7,3 49 krytyków
Koszmar z ulicy Wiązów
powrót do forum filmu Koszmar z ulicy Wiązów

Tak jak w temacie. Ich fabuła ogranicza sie do istnienia pewnej grupki (przeważnie) nastolatków i jednego psychopaty z nadprzyrodzonymi zdolnościami. Psychopata po kolei rozprawia się z kolejnymi osobami aż do konfrontacji z tak zwaną "final girl", która musi stawić czoła mordercy i wyeliminować go. "Final girl" to młoda dziewczyna, zwykle dziewica, która uosabia powszechnie uznawane wartości moralne. Owa "Final girl" zabija psychola ale on i tak zmartwychwstaje w kolejnej części i robi to samo. Schemat w każdym slasheru ten sam. Po prostu ten gatunek horroru jest nużący i bezpłciowy. Wiadomo kto będzie następna ofiarą, wiadomo kto przeżyje, wiadomo ,że owy psychol zostanie powstrzymany.

Dlatego takie filmy jak "Halloween", "Koszmar...", "Piątek 13" nigdy nie dorównają klimatem takim filmom jak "Lśnienie" , "Duch", "Inni", "Egzorcyzmy Emily Rose". Te filmy maja dusze, mają klimat , potrafią zerwać z fotela w nieprzewidzianym momencie.

ocenił(a) film na 4
ponder

" bo wykrzykujesz swoje gusta filmowe jako jedyną i nieomylną prawdę"
a czy ktoś kto próbuje mi wmówić ,że slashery są super , ekstra i ,że sie nie znam nie robi tego samego ?

ocenił(a) film na 3
zumbelll

Zgadzam się. Dla mnie horror musi mieć klimat i trzymać w napięciu. Wzbudzanie odruchu wymiotnego litrami krwi raczej mi tu nie pasuje. Dlatego nigdy nie zrozumiem, dlaczego "Koszmar...' stał się filmem kultowym.

ocenił(a) film na 9
Apostle_Viljar

Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi dochodzę do wniosku, że filmu nie oglądałeś. Nigdy nie skumam takich osób

ocenił(a) film na 9
zumbelll

Mówisz o duszy (którą "Koszmar" niezaprzeczalnie posiada) a jako przykład filmów ją posiadających wymieniasz jakieś pseudo-horrory dla licealistów Jeszcze Lśnienie jest w miarę ok, ale Inni? Duch? Egzorcyzmy? Może jeszcze Szósty zmysł? To nawet nie są horrory, ta "dusza" to pic na wodę, dałeś sobie zamydlić oczy.

ocenił(a) film na 3
jasiu15

"Koszmar" ma duszę? W którym momencie? To nawet nie jest prawdziwy horror, tylko rzeźnia dla dzieciaków nie rozumiejących, czym jest prawdziwy horror.

ocenił(a) film na 9
Apostle_Viljar

Właśnie kiedy piszesz "rzeźnia dla dzieciaków" utwierdzasz mnie w przekonaniu, że go nie widziałeś.

ocenił(a) film na 3
jasiu15

Jak mogłem go nie widzieć, skoro oceniłem? W dodatku zobacz, jak wysoko, za charakteryzację :)

Apostle_Viljar

" rzeźnia dla dzieciaków " ???
Ty chyba człowieku w życiu nie widziałeś krwawego horroru