Tak jak w temacie. Ich fabuła ogranicza sie do istnienia pewnej grupki (przeważnie) nastolatków i jednego psychopaty z nadprzyrodzonymi zdolnościami. Psychopata po kolei rozprawia się z kolejnymi osobami aż do konfrontacji z tak zwaną "final girl", która musi stawić czoła mordercy i wyeliminować go. "Final girl" to młoda dziewczyna, zwykle dziewica, która uosabia powszechnie uznawane wartości moralne. Owa "Final girl" zabija psychola ale on i tak zmartwychwstaje w kolejnej części i robi to samo. Schemat w każdym slasheru ten sam. Po prostu ten gatunek horroru jest nużący i bezpłciowy. Wiadomo kto będzie następna ofiarą, wiadomo kto przeżyje, wiadomo ,że owy psychol zostanie powstrzymany.
Dlatego takie filmy jak "Halloween", "Koszmar...", "Piątek 13" nigdy nie dorównają klimatem takim filmom jak "Lśnienie" , "Duch", "Inni", "Egzorcyzmy Emily Rose". Te filmy maja dusze, mają klimat , potrafią zerwać z fotela w nieprzewidzianym momencie.
" bo wykrzykujesz swoje gusta filmowe jako jedyną i nieomylną prawdę"
a czy ktoś kto próbuje mi wmówić ,że slashery są super , ekstra i ,że sie nie znam nie robi tego samego ?
Zgadzam się. Dla mnie horror musi mieć klimat i trzymać w napięciu. Wzbudzanie odruchu wymiotnego litrami krwi raczej mi tu nie pasuje. Dlatego nigdy nie zrozumiem, dlaczego "Koszmar...' stał się filmem kultowym.
Po przeczytaniu Twojej wypowiedzi dochodzę do wniosku, że filmu nie oglądałeś. Nigdy nie skumam takich osób
Mówisz o duszy (którą "Koszmar" niezaprzeczalnie posiada) a jako przykład filmów ją posiadających wymieniasz jakieś pseudo-horrory dla licealistów Jeszcze Lśnienie jest w miarę ok, ale Inni? Duch? Egzorcyzmy? Może jeszcze Szósty zmysł? To nawet nie są horrory, ta "dusza" to pic na wodę, dałeś sobie zamydlić oczy.
"Koszmar" ma duszę? W którym momencie? To nawet nie jest prawdziwy horror, tylko rzeźnia dla dzieciaków nie rozumiejących, czym jest prawdziwy horror.
Właśnie kiedy piszesz "rzeźnia dla dzieciaków" utwierdzasz mnie w przekonaniu, że go nie widziałeś.
Jak mogłem go nie widzieć, skoro oceniłem? W dodatku zobacz, jak wysoko, za charakteryzację :)