PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95745}

Król Artur

King Arthur
2004
6,8 91 tys. ocen
6,8 10 1 90977
5,4 35 krytyków
Król Artur
powrót do forum filmu Król Artur

Już wiadomo,na kim wzorował się Cameron stwarzająć Avatar'y - czy tylko mnie one przypominają plemiona Brytanii?:D
Błędów od groma w tym filmie (gdzie na wyspach takie zaśnieżone szczyty rodem z Himalajów?), ale co z tego. Film ogląda się przyjemnie. Doskonała rozrywka. Polecam.

Budziol

Mi też się od razu nasunęło skojarzenie z "Avatarem ":)
A film dobry, mimo że z błędami .

ocenił(a) film na 6
patti_4

A mnie się podobało niekonwencjonalne potraktowanie legendy, ciekawsze od oryginału. Mógł być bardziej widowiskowy ale nie ma tragedii

ocenił(a) film na 3
Budziol

To obejrzyj sobie starusieńkiego Robina z Sherwood. Czy Keira N. nie przypomina ówczesnej Marion?
Pozdr.

ocenił(a) film na 7
Cypisek_syn_rumcajsa

Keira nie przypomina Marion bo jest nieporównywalnie ładniejsza (do Avatara jednak jest podobieństwo)
A co do Robina z Sherwood to w Arturze mamy aktora który tam zagral (Will'a)

ocenił(a) film na 3
cHrzanek

Ja napisałem o sposobie zachowania a ty o urodzie.
Poza tym jedna jaskółka wiosny nie czyni. Aktor to też zawód.

Pozdr.

Budziol

No wiadomo na czym się wzorował - na indianach. Przecież cała ta historia jest na napisana na pomyśle Pocahontas...

juhas514

Pocahontas...? Myślę, że w tym filmie nie chodziło o miłość międzykulturową... Ale coś z walki plemion jest na rzeczy.

Budziol

Wytłumaczcie mi co dokładnie widzicie w tym filmie z avatara ?
Wg. mnie nie ma żadnego podobieństwa... bo nie ma.
To są dwa różne gatunki, choć oba filmy to kaszany, to ja podobieństwa nie widzę...

krzycho123

Może to, że i plemiona Brytanii, i Avatary były dziwnie niebieskie i tak samo wymalowane? Używały podobnej broni, podobne były nawet fryzury.

ocenił(a) film na 3
Budziol

Z tym, że plemiona w Avatarze wzorowane były na plemionach indiańskich z Ameryki pln. (mogę się mylić ale bardzo przypominali Siuksów)
Doszukiwanie się podobieństw na siłę.

Pozdr.

Budziol

Hmm, akcja dzieje się teoretycznie na pólnocy wyspy, w Szkocji, ostatecznie na terenach Piktów, więc mozna od biedy uznac że góry szkockie są takie wysokie. A są?;)

Gats_2

Sprawdziłam z ciekawości. Najwyższe szczyty oscylują w okolicach 1300-1350 m n.p.m. Dla mnie, w filmie góry są dużo wyższe, ale kłócić się nie będę;)