PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95745}

Król Artur

King Arthur
2004
6,8 91 tys. ocen
6,8 10 1 90977
5,4 35 krytyków
Król Artur
powrót do forum filmu Król Artur

Mnie osobiście film bardzo się spodobał, mimo ze nie wszystko było jak być powinno (chodzi mi tutaj o historię prawdziwą). Muzyka oczywiście wspaniała. Do moich ulubionych postaci zaliczam Lancelota (seksi :D) i Tristana ;) Szkoda że nie było jakiegoś wątku z Lancelotem i Ginewrą. Widziałam na YT ich rozmowę, ale usunęli ją z filmu :(

ocenił(a) film na 7
Mara_Jade

oj ja też jestem seksi ;) hahaha "oć" zrobimy własny wątek ;) A tak na poważnie :) film również mi się spodobał.. 8/10 dałem :)

ocenił(a) film na 10
Labavi

czyli jesteś mniamniuśna

Mara_Jade

Mi się również bardzo podobał ten film. A gdzie widziałaś tę rozmowę? Masz link? :>

ocenił(a) film na 9
Chochlikowata

Też z miłą chęcią zobaczyła bym tę konwersację między Lancelotem a Ginewrą :P Zgadzam się film rewelka :P

ocenił(a) film na 10
Mara_Jade

super film! a mozna wiedziec prawdziwa wersje historyczna?

ocenił(a) film na 7
Mara_Jade

Moim zdaniem film znakomity, nic dodać nic ująć. Wspaniała obsada, muzyka, zdjęcia. 10/10

ocenił(a) film na 4
Wojnarukf

Tak zgodzę się. Wspaniała obsada, muzyka i zdjęcia. Zapomniałeś jeszcze tylko ocenić scenariusz, grę aktorską i dialogi, które były tragiczne. Rozumiem, że dając 10/10 uznajemy ten film za arcydzieło (zgodnie z oceną Filmwebu) i stawiamy je na równi z najlepszymi produkcjami w dziejach kinematografii. Ludzie - trochę obiektywizmu...

Wojnarukf

Zgadzam sie. Oczywiscie 10/10 !!!!! Uwielbiam ten film !!!!! P;)

Mara_Jade

Tak mi również spodobał się ten film bardzo ciekawy obsada świetna ;)

ocenił(a) film na 6
Mara_Jade

zakochałem się w tym filmie :-) Wywołam u mnie większe wrażenia emocjonalne niż Braveheart.

brk91

Widocznie bardzo dawno widziałeś Braveheart'a, skoro w ogóle porównujesz te filmy.
Muzyka, zdjęcia OK, gra aktorska jakoś tak bez zaangażowania, mało przekonująco, fabuła dość płytka i dziurawa, a przeważnie pośpieszna. Emocje, wzruszenia? w którym momencie?

Mara_Jade

Film ogólnie ciekawy, ale nie aż tak, żeby mnie porwał. Kompletnie zmienili tą legendę (w sumie o "prawdzie historycznej" nie można tu mówić z pewnością w głosie). Ale ogólnie jako film ok. Gra aktorska też nie była zła (genialny Stellan Skarsgård - uwielbiam tego gościa). I obłędna Keira Knightley strzelająca z łuku.

SusanSt_

Mówcie co chcecie, ale mi najbardziej się spodobał tekst Ginewry do Lancelota: "Nie martw się, w razie czego obronię Cię" czy coś w tym stylu :D Tylko ta opadająca szczęka Lancelota jakoś nie wyszła... ;)

Mara_Jade

A dalabys link, z checia sama bym obejrzala ;) Z gory dzieki, uwielbiam Ioana Gruffud`a, ktory gra Lancelota;D

ocenił(a) film na 8
kama_1919

Witam, prawda film bardzo fajny tylko wyszedł za późno gdyby wyszedł w okolicach Breavheart to pismaki mieli by trudny orzech do zgryzienia - a tak przeszedł bez echa mimo swietnej obsady i dobrze przedstawionej angli.

ocenił(a) film na 10
Mara_Jade

czy jest tu jakaś dziewica

ocenił(a) film na 8
tomucho77

Mi film też się podobał, 8/10. Fajnie zrobiony i moja ulubiona aktorka Keira. Najlepszy Lancelot :)

ocenił(a) film na 6
CaptainGreenlight

Ten film ma swój oryginalny klimat jak dla mnie, najlepsza jest scena walki na zamarzniętym jeziorze, wygląda jak scenka z jakiejś fantasy.

ocenił(a) film na 10
Mara_Jade

Co tu dużo mówić świetny film i tyle;-) Chociaż owszem można przyczepić się do kilku rzeczy, ale to i tak nie zmienia faktu, że to świetny film.

ocenił(a) film na 10
artembp

mało powiedziane ten film to arcydzieło pod każdym względem

ocenił(a) film na 3
tomucho77

Mnie ten fil zawiódł. Znam trochę mit o królu Arturze lecz to co zobaczyłem kompletnie go nie przypomina może po za nazwiskami głównych bohaterów lecz nawet ich rodowody są inne. Zawód został spotęgowany przez ten napis z początku co miał mówić o prawdziwości czy coś takiego. Historia jako taka jest okej lecz film uzyskał by ode mnie lepsza ocenę gdyby się nie nazywał się jak się nazywa bo to spore nadużycie. Polecam zgłębienie się w oryginalną treść mitu o królu Arturze bo jest o wiele ciekawsza.

ocenił(a) film na 10
ambrorz9

Ja od samego początku gdy go obejrzałem tj. wersję reżyserską daję 10/10 !!!
ten film jest genialny w całokształcie:
1. cudowna muza
2. perfekcyjnie dobrana obsada pod każdą rolę
3. genialny klimat
4. genialny montaż
5. fantastyczna gra aktorska

Jak łatwo jest oceniać siedząc przed monitorem a jak ciężko dostrzec ciężką wielomiesięczną pracę nad tworzeniem filmu.

Dziwię się tym żałosnym ludkom niedostrzegającym w tym filmie niczego i dającym mu zaniżone noty od 1-5/10 - ci ludzie są żałośnie upośledzeni i żal mi ich.

ocenił(a) film na 9
tomucho77

Zgadzam się z Tobą...

tomucho77

Rowniez sie zgadzam !!! Dla mnie tez 10/10 !!! P;)

Mara_Jade

Ja dałam 5/10, bo jakoś mnie nie porwał. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad niższą o ceną, ale ok. Aktorstwo w ogóle mi się nie podobało (oprócz Keiry, do której mam sentyment i Stellana, który jak zwykle był świetny). Najbardziej wkurzał mnie tytułowy Artur. Lubię Owena, ale kompletnie nie pasował mi do tej roli, już bardziej bym w niej widziała Gruffudda, grającego Lancelota (który poradził sobie nawet nieźle). Sceny, które mają być pełne emocji i dramatyzmu, zwyczajnie śmieszą. A wątek Ginewry i Artura - szkoda gadać, sztuczny jak cholera. W ogóle film nie przypadł mi do gustu.

Tomucho77 : Dlaczego piszesz takie rzeczy? Każdy ma prawo do własnej oceny i nie powinieneś za to nikogo obrażać. O gustach się nie dyskutuje, a jeśli już musisz, to przestrzegaj podstawowych zasad dobrego wychowania. Pozdrawiam :)