PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=95745}

Król Artur

King Arthur
2004
6,8 91 tys. ocen
6,8 10 1 90921
5,5 33 krytyków
Król Artur
powrót do forum filmu Król Artur

Nigdy do superprodukcji mnie nie ciągnęło, zwłaszcza opartych na ledwo znanych faktach historycznych. "Króla Artura oberzałam li tylko przez wzgląd na udział w tym gniocie Madsa Mikklesena (a i Owena lubię i Schweigera chętnie w ciekawej charakteryzacji pooglądam) i jedyne co mi przychodzi do głowy, to pytanie: co on tam do diabła robił ??

Film dla mnie absolutnie beznadziejny, pomimo świetnych zdjęć i kwiatu europejskiego aktorstwa.
Trochę zawyżam ocenę za parę niezłych tekstów Borse'a i odrobinę przemyconego humoru, ale cała reszta ??
Łojezusicku - poziom Wiedźmina pod rękę chyba z Królewna Śnieżką.

Mads - why ????

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

faktycznie zmarnowany potencjal a madsa jak na lekarstwo

Hellyspring

Ale przynajmniej muzyka bardzo dobra :)

Hellyspring

też mam zamiar obejrzeć ten film, tylko dla Madsa, zobaczymy

Hellyspring

Faktycznie wklejono Madsa na siłę troszku, a jak wiadomo to wielki aktor jest. Stracony czas. Zdecydiwanie stworzony jest do głównych ról!

ocenił(a) film na 4
nikitawilson

Zdecydowanie !
Dla mnie jest europejskim Nicholsonem. Jedynym w swoim rodzaju.

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

Bo to film z 2004 roku??? Bo to tego filmu Mads był kompletnie nie znany na rynku światowym? Bo rola Tristana jest świetnie rozpisana, rewelacyjnie zagrana i dramatycznie się kończy?
W 2004 roku Król Artur był dla Madsa tym samym czym 13 Wojownik dla Banderasa - zaprezentował go światu i zrobił to rewelacyjnie.

Tyle tytyułem wyjasnienia.

ocenił(a) film na 4
Bartes123_2

Przekonujace.

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

Miło znaleźć nić porozumienia :)
Mads jest świetnym aktorem, to prawda, ale każdy gdzies zaczynał. A Król Artur to wcale nie jest zły początek.

ocenił(a) film na 8
Hellyspring

Na przykład taki Liam Nesson - kto by pomyślał że zaczynał u boku Mela Gibsona w Buncie na Bounty, gdzie gwiazdą był Anthony Hopkins, a następnie zagrał świetnie u boku Patricka Swayze w filmie Next of a Kin? A teraz jest prawie że topowym aktorem.

Trzeba mieć nosa do filmu i dobrze wystartować. Mads w Królu Arturze odrobił lekcje porządnie.

Podobnie jak Clive Owen, który potem zagrał w szeregu krótkometrażówek od BMW i wszedł na salony. A był tylko modelem od ciuszków :)

Bartes123_2

A pamiętasz Liama Neesona z filmu "Krull" z 1983r.? Taka baśń sci-fi, w której zagrał on członka bandy zbójców. Nikt nie wiedział, że jego kariera tak się później rozwinie.

ocenił(a) film na 4
Vinga2312

Ja nie widzialam, widzialam ''Bunt na Bounty'' i slabo go w ogole kojarze, ale jak dla mnie przelomowa byla dla niego rola w ''Liscie Schindlera'' (tylko blagam, niech sie juz nie rozdrabnia i nie porywa samego siebie w uprowadzonej 5). Szukam wersji ''Nedznikow'' z jego udzialem i nigdzie nie moge znalezc.

Co sie zas tyczy Madsa, to tez szukam filmow z jego udzialem, ale poza komercyjnymi produkcjami nielatwo jest znalezc w sieci cos ciekawego (poza tym, co juz ogladalam). A Bondow nie lubie :)