PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Na wstępie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Premiera
wikipedia nie jest najlepszym źródłem, ale to chyba wie każdy...
Premiera tego filmu miała miejsce w latach 90 i wtedy też byłem na niej w kinie. Następnie Imperial wydał animację na kasetach VHS. Skąd więc data 2011?! Powinno się podawać datę pierwszej premiery, a nie WZNOWIENIA. Takie działanie jest uzasadnione jedynie gdy film uznaje się za osobną produkcję - jeśli tak jest i w tym przypadku to powinna na filmwebie znaleźć się osobna pozycja, w najgorszym wypadku można umieścić dwie daty, ale w aktualnej formie jest to niedopuszczalne - tak sądzę.

ocenił(a) film na 9
Gojira

Wypuscili film w 3D, dlatego nowa data premiery. Z resztą, who cares.

ocenił(a) film na 9
pumpernikiel_2

W takim razie na filmwebie powinny być dwie pozycje filmowe "Król Lew" i "Król Lew 3D" - zresztą wyżej już to napisałem. Skoro to bez znaczenia to po **uj ona w ogóle jest? Skoro już jest to powinna być podawana sensowna informacja, a nie daty wyssane z palca.

ocenił(a) film na 9
Gojira

Niech ktoś będzie tak dobry i napisze mi jak dodać poprawkę do daty premiery? Za nic w świecie nie mogę tego znaleźć. Chyba, że ktoś ma ochotę to może sam zgłosić poprawkę: 18 listopada 1994 <-- to jest prawidłowa data PREMIERY w Polsce. Aktualna może występowć jako alternatywna (dla wersji 3D), ale napewno nie jako podstawowa. Chyba, że filmweb wprowadza nowe trendy i zmieni pojęcie "premiery". Bo ostatnimi czasy coraz trudniej znaleźć w tym serwisie rzetelne informacje...