PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597001
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

To, że jest to bajka, to chyba w to nikt nie zaprzeczy. Król Lew ma jednak w sobie to coś, co sprawia, że lubię do niego wracać. Ciężko mi to wyjaśnić, szczególnie, iż od jakiegoś czasu odczuwam mocną odrazę do nowszych produkcji, gdzie większość, to ogłupiające g*wno dla dzieci... Brakuje produkcji tego typu, które prócz dobrej zabawy, dostarczałyby również odrobinkę mądręgo przekazu młodszym odbiorcom... Ma on parę niedociągnięć, lecz myślę, iż zasługuje na solidne 8/10 w kategorii "Film familijny".

Pepsi_Boy

przeciętna bajka dla dzieci

McLlovin

genialne arcydzieło

ed j. rush

jak masz 5-10 lat to tak

McLlovin

a pytał cię ktoś o zdanie?

ed j. rush

a Ciebie ktoś pytał?

McLlovin

ja spytałem pierwszy.

ed j. rush

"ja spytałem pierwszy" - naprawde musisz być dzieckiem

McLlovin

za to bardzo w stylu dorosłych jest pisanie pod każdą pochlebną wypowiedzią dotyczącą Króla Lwa, jaki to jest on nic nie warty. dojrzałe jak jasny gwint.

ed j. rush

wole krytykować i się z was naśmiewać niż oglądać tą bajkę dla dzieci

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Sam powiedziałeś (co podkreślam chyba trzeci raz i cieszy mnie to, że podłożyłeś sobie kłodę pod nogi :P) że jesteś nastolatkiem. Ja już przeszedłem przez twój obecny "trudny wiek", mimo iż jestem dość młody, to mianem nastolatka bym się nie określił. Natomiast oglądam ten film z wielką radością, a ty nie masz nic ciekawego do powiedzenia, nie licząc "bajka dla dzieci". Gdyby to faktycznie była bajka dla dzieci, to byś ją oglądał, bo sam jesteś jednym z nich. Być może nie masz 5-10 lat, ale na pewno niewiele więcej. Ja mam mniej więcej dwa razy tyle i i tak oglądam ;).

Pozdro!

andrzej_goscicki

Wiesz czemu mnie śmieszy, że to "dorośli" oglądają, bo mam 19 lat i nie wyobrażam sobie aby ja albo ktoś kogo znam włączył sobie "Króla Lwa". Potrafię zrozumieć (chociaż to głupie), że ktoś daje temu filmowi wysoką ocenę z sentymentu bo oglądał to jako dzieciak, ale ty masz ok 20 lat i z radością to oglądasz. Człowieku czas bajek się skończył zostały wspomnienia. DOROŚNIJ

ocenił(a) film na 10
McLlovin

To że ty nie chcesz tego oglądać, albo ktoś kogo znasz, to nie oznacza że tak ma być na całym świecie. Ktoś ci tu już powiedział: NIE JESTEŚ PĘPKIEM ŚWIATA! Nie masz zielonego pojęcia co znaczy być dorosłym i chyba przed pięćdziesiątką nie będziesz miał.

"czas bajek się skończył" - Jezu ależ to dziecinne stwierdzenie... Baśń w której pokazane są prawdziwe wartości i piękno miłości, wraz ze wzruszającymi piosenkami nie może być dla dorosłych? Ja naprawdę mam wrażenie że ty patrzysz tylko na to, że to film narysowany, a treść mało cię obchodzi.

andrzej_goscicki

Nie udało mi się Ciebie zrozumieć, ani chociaż trochę zmienić twojego myślenia o tym filmie. Chciałem napisać coś innego, ale nie ważne. Ja mam swoje zdanie o Tobie i o tym filmie, Ty masz swoje zdanie o mnie i o tym filmie i proponuję niech tak zostanie. Rób co chcesz ja kończę tę dyskusję i nie mam zamiaru odpowiadać na twoje następne zaczepki. Wykarz odrobinę dojrzałości i ignoruj moje wypowiedzi na temat tego filmu i podobnych, a ja uczynię to samo.

McLlovin

kto jak kto, ale to ty tutaj wciąż każdego zaczepiasz.
ale spoko, damy ci czas, aż dorośniesz.
wszak każdy miał takie głupie chwile, kiedy to obrażał się na pół świata za nazwanie go "młodym", a największym szpanem było oglądanie na polsacie filmów z czerwonym kółeczkiem w rogu ekranu.

ed j. rush

To powyżej nie było do ciebie. Za to dla ciebie największym szpenem było płakać jak zabili animowanego lwa. Jak widzisz nie ma co porównywać kto tu jest dzieckiem.

ed j. rush

Zaczepianie - ja bym to nazwał wyśmiewaniem zdziecinniałych ludzi. Pomimo wszystko życzę Ci abyś w końcu dorósł i aby rodzina nie musiała się za Ciebie wstydzić, gdy przychodzą goście a ty oglądasz bajeczki.

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Tak jak kolega powyżej: To teraz ja cię zaczepiam? A kto wyzywał od dzieci wszystkich którzy oglądają tą bajkę? Kto okazał wyraźną pogardę dla cudzego zdania? Ja odpowiadam tym, czym ty zaatakowałeś ;).

Po pierwsze: Nie udało ci się mnie zrozumieć? Zacznij chodzić do tej szkoły a nie wagarujesz. Jak chcesz mogę ci polecić specjalne podręczniki do korepetycji. Jak się sprężysz i będziesz się uczył, to każde słowo łatwo do ciebie dotrze ;).
Po drugie: W dyskusjach O GUSTACH, nastawiaj się od razu że NICZYJEGO zdania nie da się zmienić. Nakłoniłeś kogoś kiedyś, by zamiast zielonego, polubił najbardziej kolor czerwony? Wątpię. ;)

andrzej_goscicki

"Nakłoniłeś kogoś kiedyś, by zamiast zielonego, polubił najbardziej kolor czerwony?" obawiam się, że nie poradziłby sobie nawet z daltonistą.

ocenił(a) film na 10
andrzej_goscicki

Oto zagadka:

Kim jest McLlovin? (niepotrzebne skreślić)
1. Trollem.
2. Dzieckiem rozpieszczonym przez rodziców.

;)

ocenił(a) film na 10
Slaught

Hmmmm... Już chyba wolałbym pójść do "Milionerów" ^^.

Slaught

Nawet śmieszne, ale nie aż tak jak dorośli którzy jarają się tą bajką.

ocenił(a) film na 10
McLlovin

I tak do małych dzieci, które porównują dorosłych do dzieci się nie umywa ;).

Pepsi_Boy

film familijny godny uwagi dzieciaka

ocenił(a) film na 10
McLlovin

To czemu go krytykujesz? Powinien cię jarać! ^^

andrzej_goscicki

Według teojego rozumowania: powinien jeśli jestem dzieciakiem, ale skoro mnie nie jara to nim nie jestem

ocenił(a) film na 10
McLlovin

"teojego"?

Przecież się przyznałeś że jesteś! A ten film nie jest tylko dla dzieci. To jest rozumowanie nieco starszych dzieci (czyli takich jak TY) ;). Dzieci które wyrosły z czytania komiksów i uważają że animowane historię są niedojrzałe. A wiesz dlaczego SĄ dojrzałe? Bo większość "dorosłych" nawet nie korzysta z tego, czego uczył ich Król Lew, gdy byli młodzi.

andrzej_goscicki

z chęcią bym pogadał jeszcze z moim największym fanem ale kończy mi się dzienny limit więc do jutra

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Rodzice dają ci limit na komputer? Współczuję ;).

andrzej_goscicki

na filmweb jest limit

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Tia ;). Zwalaj na filmweb, ja i tak wiem że to mamusia ci zabrania ;).

andrzej_goscicki

naszczęście Tobie bajek oglądać nie zabrania

ocenił(a) film na 10
McLlovin

No wyobraź sobie że z odległości 380 mln. kilometrów, mamusia telewizora mi nie wyłączy ;).

PS: Ona też Króla Lwa czasem ogląda. Dzięki temu ostatnio dowiedziałem się, że na jedynce leciał ;).

andrzej_goscicki

a to wiele wyjaśnia, rodzinna przypadłość

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Ty za to jesteś pewnie odosobnionym, ciężkim przypadkiem. Jakoś nie widzi mi się jechanie po twoich rodzicach ;). Pewnie porządni ludzie. Czasem nie mamy wpływu na rozwój naszych dzieci.

andrzej_goscicki

no współczuję twoim rodzicom

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Czego? Tego że oglądają bajki?

ocenił(a) film na 10
McLlovin

Nie, to że Ci tak mamusia z tatusiem powiedzieli, nie od razu znaczy, że tak jest :)

sandy97

co ty nie powiesz

McLlovin

limit? chyba cię administratorzy banują za debilizm.

ed j. rush

niezaprzeczam

McLlovin

Chyba czegoś nie zrozumieliśmy - oczywiście, że jest to bajka dla dzieci i oceniam według kategorii "Film familijny". Proszę czytać uważniej moje wypowiedzi i nie kłócić się z innymi o głupoty.

ocenił(a) film na 10
Pepsi_Boy

On tego nie uznaję. Jeżeli jesteś dorosły i oceniasz film animowany na 10, to jesteś dzieckiem. Dla tego nastolatka (który podwyższa sobie wiek do 19 lat) nie istnieje coś takiego jak "obiektywna ocena".

andrzej_goscicki

McLovin wyśmiewa się z oceniania filmów dla dzieci, a sam ma w avatarze logo CM Punka, "zawodnika" WWE (amerykańskich zapasów), gdzie od 20 lat, polityka tej federacji jest nastawiona na "4kids" i już nawet akcje wyglądające na "groźne" są zakazane. Brawo McLlovin, dałeś czadu. Na dodatek popracuj nad swoją pisownią, ponieważ pozostawia wiele do życzenia.