PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597044
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Słyszałam, ze ten film ma być w cyfrowym 3D. Mam zatem pytanie do osób, które były na tym w kinie : Czy ten film jest rzeczywiście w 3D, widać efekty przestrzeni? Byłam na kilku filmach 3D min. Potwory i Obcy oraz Harry Potter i insygnia śmierci. W 3D był tylko niewielki fragment filmu, a reszta w zasadzie nie różniła się od filmu 2D. Bardzo się zawiodłam szczególnie na HP. Pytam, bo zamierzam się wybrać, ale nie wiem, czy nie lepiej kupić potem DVD, skoro za bilet na 3D z rodzinką zapłace więcej niż za płyte, a efektu 3D nie będzie.

użytkownik usunięty

Jeśli nastawiasz się głównie na efekty 3D - szczerze odradzam. Chyba lepiej będzie jeśli sobie kupicie płytkę, wieczorkiem odpalicie DVD, razem siądziecie na kanapie i obejrzycie niż macie zawiedzeni małą ilością efektów 3D wyjść z kina. No bo trudno tu doszukiwać się fragmentów w KL w których 3D mogłoby być naprawdę widoczne (żeby wychodziły postacie z ekranu itp) przecież wtedy nikt nie myślał o 3D i nie tworzył tego filmu pod tym kątem. A oryginału nie chcieli za bardzo zmieniać, więc efektów 3D szczerze jest niezbyt wiele, za to jest odnowiona głębia kolorów, postacie wyglądają bardzo fajnie, no i wiadomo dźwięk i muzyka w kinie przebija 10 razy to co masz w domu nawet na bardzo dobrych zestawach kina domowego.

ocenił(a) film na 10

Byłem w Cinema City Toruń, 7 rząd tak w środku sali. Efekt był wspaniały i wzbogacił film na plus a oglądałem go wiele razy wcześniej w 2D. "wychodzenia z ekranu" nie było za wiele ale przestrzenność i różnica w planach super.

ocenił(a) film na 7
yareku

Eee, to po co w takim razie powtarzać ta sama bajkę po kilkunastu latach jeśli prawie nic się w niej nie zmienia? Chyba tylko po to, żeby natrzepać niej więcej kasa. Tak się właśnie zastanawiałem czy by nie pójść zobaczyć, no ale skoro tak mówicie, to faktycznie nie zachęca mnie to za bardzo. Na pewno odmłodzili stara wersję, po zwiastunach widać od razu większą głębie kolorów, a projektory w kinach też są teraz o wiele lepsze niż kiedyś, także i dźwięk przestrzenny, to zmienia postać rzeczy.
Samych Swoich też jak pokolorowali to było wielkie halo, a dzisiaj młodsi, o ile w ogóle obejrzą ten film, mogą nie wiedzieć że kiedyś istniała jego czarno biała wersja :)

ocenił(a) film na 6

Zależy gdzie pójdziesz. W moim mieście np. (Poznaniu), najlepszy i jedyny naprawdę dobry 3D mają w Imax-ie w Plazie w Kinepolis. Ja osobiście byłam na normalnym 3D i tez było fajnie. Są efekty, nie ma Ich znowu tak bardzo dużo, ale ogólnie warto. Widać też dużą równicę między 2D a tym teraz(film znam od dziecka i oglądałam wiele razy).

uwieziona

Podobno niektóre piosenki zostały zmienione i doszło trochę nowych. Słyszałem nową wersję początkowej piosenki i niestety wypada dużo gorzej od oryginału, po opiniach widzę, że z pozostałymi jest podobnie. Czy jak ten film wyjdzie na dvd (o ile już nie wyszedł) to będzie można wybrać poprzednie wersje piosenek? Bo jeśli nie, to chyba kupię jednak zwykłą wersję. Szkoda, że nie będę miał takiego obrazu, ale to właśnie za piosenki kocham ten film i nie chcę słuchać kiepskich przeróbek.

kamiledi15

Ech, w Carrefourze jest do kupienia dvd z Królem Lwem za 49,99 zł - tylko teraz pytanie, czy tam słowa piosenek też nie są pozmieniane? Zwłaszcza Kręgu Życia? Proszę, niech ktoś odpisze do przyszłego czwartku.

ocenił(a) film na 6
kamiledi15

To poszukaj po prostu soundtracku gdzieś w necie, czy empiku, bo nie wiem, czy są obie wersje utworów na płycie DVD filmu. Przypuszczam (zakładając, że Twoje odczucia są odzwierciedleniem rzeczywistości) że raczej uwspółcześnili wersje. A nie masz tego filmu na VHSie? Mógłbyś dać do przegrania.

uwieziona

Kiedyś miałem, ale gdzieś przepadło. Chyba komuś pożyczyłem, ale nie pamiętam komu.
Pytałem na innym forum i niestety podobno na żadnym wydaniu dvd nie ma oryginalnej wersji Kręgu Życia. Niestety nowa wersja kompletnie mi się nie podoba, a ta stara do dzisiaj robi na mnie wielkie wrażenie. Nie wiem, kto wpadł na taki chory pomysł, żeby od nowa nagrywać gorszą wersję z innymi głosami i na siłę pakować ją na wszystkie wersje dvd.

ocenił(a) film na 6
kamiledi15

A ja ciągle mam:) Dlatego ja od jakiegoś czasu nie pożyczam już filmów. Przy takiej ilości potem nie sposób spamiętać; komu, ile, na ile i co. Najczęściej potem wychodzi, że ileś na wieczne nie oddanie. Profanacja to niestety domena współczesności. Mogli by chociaż dawać wybór wiernym fanom klasyki.