PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Właśnie oglądam premierę telewizyjną filmu i uderzyła mnie jedna rzecz na którą wcześniej nie zwróciłem uwagi. Gdzie się podziały inne lwy? Jeżeli mufasa jest samcem alfa, czyli w rzeczywistości jedynym samcem w stadzie to znaczy, że jest on również jedynym reproduktorem, czyli wszystkie młode lwiątka pochodzą od tego samego ojca. To z kolei oznacza, że Nala i Samba są rodzeństwem, a przecież mają zostać małżeństwem. Czyli, o ile się nie mylę, cały ten system oparty jest na kazirodztwie? Co o tym sądzicie?

GhostOfTheChristmasPast

To tylko film, ta kwestia jest nieistotna do rozumienia fabuły, sensu i piękna. Jest w nim mnóstwo tego typu nieścisłości, ale jeśli już ta konkretne Cię interesuję, to powiem Ci, że ktoś tam wymyślił drzewa genealogiczne lwów i ojcem Nali jest jakiś inny samiec, który nie należał do stada :)

ocenił(a) film na 9
GhostOfTheChristmasPast

Ja właśnie tak oglądam i zauważyłem jedną rzecz - te lwy mówią.

sowacx

hahahaha, tekst tygodnia ;D

ocenił(a) film na 10
sowacx

haha db odpowiedz;D

sowacx

haahahhaha. na mistrzow powinni to dodac jak nic:D

sowacx

Chyba Ludwig Wittgenstein powiedział taki tekst : "Gdyby lwy umiały mówić, to my byśmy ich nie rozumieli", jakoś rozumieliśmy!

GhostOfTheChristmasPast

sądze, ze chciałabym mieć w życiu takie problemy jak ty.

ocenił(a) film na 9
GhostOfTheChristmasPast

http://4.bp.blogspot.com/_h_tELBct1x8/TIUjMAWwqMI/AAAAAAAAAdQ/eulLHhwkNmQ/s1600/ drzewo+genealogicznr.jpg pełno tych drzew genealogicznych na necie, chociaż nie mam pojęcia skąd oni wzięli te wszystkie imiona

GhostOfTheChristmasPast

To jest tylko film. A poza tym w realnym życiu lwów zdarzają się kazirodzce "małżeństwa". Polecam Animal Planet. Jeszcze jedno: Czy dzieci dostrzeżą takie niuanse w filmie? Watpię ....

ocenił(a) film na 9
GhostOfTheChristmasPast

Każda rzeczywistość ma swoje prawa, jeśli zapada decyzja by w nią wejść, to nie pozostaje gościowi nic innego jak zaakceptować reguły gry gospodarza.

herodot83

Podpisuję się obiema rękoma.

ocenił(a) film na 7
GhostOfTheChristmasPast

a mnie taki szczegół, że jak wyjął spod drzewa robaka i go zjadł to powiedział, że smakuje jak kurczak : p

ocenił(a) film na 9
przemyslav07

To akurat częsty motyw z filmów amerykanskich. Postać je coś dziwnego i mówi, że smakuje jak kurczak.

ocenił(a) film na 9
GhostOfTheChristmasPast

Przecież jest to film animowany...a jak wiadomo mają one za zadanie pobudzać wyobraźnię...chyba tego nie rozumiesz. W którymś momencie w bajce matka Simby rozmawia ze Skazą że brakuje wody i pożywienia !?...Boże...od kiedy to lwy mają wpływ na ilość wody !!! Wszystko w tej bajce nie jest prawdziwe. Zanim cokolwiek jeszcze napiszesz zastanów się nie sto ale dwieście razy !!!

GhostOfTheChristmasPast

A czy w realu lew żyłby na robakach i sprzymierzał sie ze świnia i surykatką?

ocenił(a) film na 9
GhostOfTheChristmasPast

Nie psuj mi, proszę najlepszej bajki mojego dzieciństwa jakimiś filozoficznymi teoriami :P To nie jest film dokumentalny.

GhostOfTheChristmasPast

no i w jednej ze scen, na początku filmu, podczas rozmowy ze Skazą, Zazu zgrzyta zębami! od kiedy to ptaki mają zęby? karygodny błąd :(

ocenił(a) film na 7
ed j. rush

a jak ta świnia ucieka przed Nalą i widać jej zad, to nie ma tam obbytu xD

GhostOfTheChristmasPast

Jak już mówimy o nieścisłościach to zauważyliście pewną kwestię? Skaza zostaje królem i karze lwicom polować, w pewnym momencie pyta ich dlaczego przestały. Matka Simby powiedziała, że nie maja na co bo zwierzęta uciekły. Gdy Simba zostaje królem zwierzęta wracają, tak jakby wolały zostać zjedzone przez Simbę a nie Skaze. :D

użytkownik usunięty
Aurien

hahaha dobra uwaga, ale jednak nie bede sie nad tym glebiej zastanawiac, bo przeciez fikcja to fikcja

ocenił(a) film na 10
Aurien

Przecież tam głownie chodziło o hieny, to przez nie zwierzyna uciekła...

gimmly

Dobrze: Tak jakby wolały zostać zjedzone przez Simbę a nie hieny.

ocenił(a) film na 7
Aurien

Prawdopodobnie uciekły ze względu na zdewastowane otoczenie,gdzie nie było ani roślinności ani wody. A poza tym wydaje mi się,że zwierzęta również zdawały sobie,że są częścią "kręgu życia" wokół którego kręci się fabuła,dlatego im to było bez różnicy kto je pożre :)
A tak w ogóle to tylko bajka i głębiej nie ma co drążyć tematu.

Aurien

Jakoś mi to nie przeszkadza, ale fakt faktem - jest to trochę pozbawione sensu :D

GhostOfTheChristmasPast

Daj spokój, to tylko bajka. Może zastanawiasz sie też dlaczego Osioł ze Shreka też mówi? Ja mam na ten temat swoją teorię, ale się nią nie podzielę, bo tu mogą być dzieci:)