PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597001
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Cóż moge powiedzieć,to Moja ulubiona bajka, kiedy byłam mała w kinie płakałam przez dobry kawałek filmy rodizce kupili mi bajke na kasiecie.. mam ją od dzisiaj.Przypomina mi dzieciństwo (chciaż wciąż jestem dzieciem w gruncie rzeczy ;P oby jak najdłużej).Hm piękna muzyka i piosenki.... i ta stara poczciea grafika...nie to co teraz trójwymiarowa. Mi sie zdecydwoanie podoba bardziej grafika starszego rocznika :P. (heh nawet sie zrymowało) :D

ocenił(a) film na 8
Marta18

Mam te same odczucia,to bajka mojego dzieciństwa,straszliwie na niej płakałam.Też mam na kasecie;)Cudowny,mądry film z przepiękna muzyką

ocenił(a) film na 10
_malena_

ja jak wlasnie widze, nie tylko podczas bycia dzieckiem placze sie na tej bajce... po strasznie meczacym okresie postanowilam zrobic "male odmozdzanie" i pozyczylam od bratanicy pare dvd z bajkami. wlasnie skonczylam ogladac "krola lwa" i jak zwykle oczy mam mokre, choc tak calkiem pierwszej mlodosci juz nie jestem :P to jest PRAWDZIWA bajka, czuc przez caly czas jej magie - nawet po tych 12 latach i tak juz bedzie do konca. nie to co dzisiejsze bajki... obejrzec mozna, dobre sa, ale po chwili zapomina sie o nich...

a, i niech nikt nie probuje mi wmowic, ze bajki sa tylko dla dzieci! toz to wierutne klamstwo! szczegolnie takie bajki, jak ta. sa one czesto o wiele bardziej wartosciowe, niz genialne filmy przeznaczone dla ludzi ciut starszych ;-) kazdy od czasu do czasu powinien zobaczyc tez jakas dobra bajke, moze nasza rzeczywistosc bylaby choc troszeczke lepsza ;-)