PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 594 tys. ocen
8,2 10 1 594479
8,5 88 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

Dlaczego dopiero teraz i dlaczego kobieta co zapowiadała ten film powiedziała że kolejna okazja dopiero za 7 lat ?

ocenił(a) film na 9
ninja_4

Premiera dotyczy kinowej wersji 3D.

ocenił(a) film na 10
brk91

Ludzie przecież ja mówię o premierze w TV

ninja_4

Ja też się nad tym zastanawiam. Może chodzi o to że jest to premiera w telewizji publicznej?

ocenił(a) film na 9
ninja_4

Chodzi o dzisiejszą emisje w TV? Koszty emisji filmu są tak wysokie, że nawet w amerykańskiej telewizji puścili go zaledwie kilka razy. Dlatego dopiero teraz film ma premierę w polskiej telewizji.

MistrzSeller

Za ciekawilo mnie to co napisaliscie pierwszy raz sie spotkalem z czyms takim by Ktos powiedzial ze kolejna okazja bedzie to piero za jakies pare lat . Moze to walka z TVN w koncu do dwa wielkie hity rozne i fakt rzeczywiscie Wladca Pierscieni to napewno wiekszy hit kinowy niz Krol Lew .Ale mi sie wydaje ze to nie moze byc premiera w filmu nawet jak jak na Telewizje Publiczna to gruba przesada .Mi jakos chodzi po glowie ze jakos szedl moze pare miesiecy Krol lew w telewizji tylko nie wiem ktorej i nie wiem czy nawet nie szla jescze z ktorys dalszy czesci . Wlasnie dzis ogladalem miedzy z Wladca i Krolem .I nadal bila mi serce scena zabica Mufasa chyba nie spotkalem sie z animowanym serialem by tak doklatnie pokazac smierc , Krola lwa ogladalem w kinie z Klasa i to byl moj pierszy film w kinie jak sobie przypominam.

kinoman1985

Władcę Pierścieni możesz obejrzeć 2 razy w roku w TVN, Króla Lwa nigdy w polskiej TV nie było! Co do tego, który z tych filmów jest większym hitem ... cóż, każdy ma swoje zdanie.

ocenił(a) film na 10
vilus_pl

Wg mnie Król Lew jest poprostu lepszym dziełem. Wielu się ze mną nie zgodzi, ponieważ Lion King był robiony dla dzieci.

ocenił(a) film na 10
ninja_4

Babka zapowiadająca króla lwa powiedziała że taka kolejna okazja dopiero za 7 lat i to mnie zastanawia dlaczego akurat siedem ?

ninja_4

Może jest jakaś zasada przy zakupieniu licencji do emisji KL, bo gdyby mogliby go puszczać co roku to by się "opatrzył", a tak to zawsze będzie wyjątkowy i rarytasem w programie telewizyjnych, a nie jak Titanic, który mimo tego, że jest bardzo dobry to puszczany jest tak często, że po prostu oglądają już go chyba tylko jego wielbiciele.

ocenił(a) film na 9
ninja_4

Może mają zakontraktowaną następną emisję za 7 lat.

ocenił(a) film na 10
MistrzSeller

Kolejna emisja to już w tę niedzielę o 14:15. :)

Telewidz

Racja, tyle, że to będzie powtórka;) Za 7 lat znów będzie w tv, aż nie chcę myśleć ile do tego czasu się zmieni...

ocenił(a) film na 10
ewelina09179200

Dziwne też jest to że po 17 latach jest premiera telewizyjna no ale lepiej późno niż wcale.

ocenił(a) film na 10
ninja_4

No wiesz, "Piękna i Bestia" na przykład wciąż jej nie miała ;)

ocenił(a) film na 9
lew890

Miała na Disney XD. Pamiętam, że widziałem fragment. Ale w ogólnodostępnej nie leciała.

użytkownik usunięty
ewelina09179200

"Racja, tyle, że to będzie powtórka" o zesz, bo jebnę , a to za 7 lat nie będzie powtórka? Znowu to będzie premiera? Puknij się w łeb

chodziło mi o emisję, która będzie miała miejsce w niedzielę, może czytaj uważniej a później się wypowiadaj

użytkownik usunięty
ewelina09179200

Dobrze wiem o co ci chodziło, lepiej naucz się czytać ze zrozumieniem

ocenił(a) film na 10
ninja_4

Jestem równie ciekaw jaką oglądalność będzie mieć dziś TVP ;) i czy większą niż TVN

ocenił(a) film na 9
ninja_4

wydaje mi się, że tak. WP już kilka razy puszczali w tv

ocenił(a) film na 9
ninja_4

Jestem pewien, że Król Lew był już w pudle parę lat do tyłu -na 100% tylko nie jestem pewien czy w TVP2 czy w Polsacie...bo jeśli w tej drugiej stacji to rzeczywiście dzisiaj mieliśmy Króla Lwa po raz pierwszy w telewizji polskiej.

ocenił(a) film na 6
davidstar

hahaha nie wierzę, aż tak szeroko zakroili akcję promocyjną filmu? "zbudujmy wokół niego legendę, niech w każdym kraju będzie mógł lecieć co 7 lat!"?

to by była jedna z dziwniejszych rzeczy z jaką spotkałem się w życiu

użytkownik usunięty
czlowiek_z_proszku

czytałem kiedyś, że film nadal się sprzedaje na dvd i to dlatego nie ma go w tv

ocenił(a) film na 9
davidstar

Nie było. Wierz mi jestem człowiekiem, który program telewizyjny za każdym razem analizuje dokładnie i czegoś takiego bym nie pominął.

ocenił(a) film na 9
MistrzSeller

Dam sobie rękę uciąć, że było! :) Ja też zawsze analizuje i zaznaczam sobie markerem ciekawsze pozycje.Pamiętam, że bardzo chciałem go obejrzeć, on leciał przed południem.Nie obejrzałem tylko dlatego, że zapomniałem bo z rana już od bardzo dawna nie przesiaduję przed TV. Było na bank, ale wiesz to na TVP się chwalili, że to premiera, a ja wyżej pisałem, że nie jestem wstanie powiedzieć czy leciał na TVP2 czy na Polsacie.

ocenił(a) film na 9
davidstar

Przypomniało mi się, że kilka lat temu TVP 1 puściła Króla lwa... ale drugą część czyli Czas Simby, pierwszej nie puścili wtedy. To była jakaś sobota podajże.

ocenił(a) film na 9
MistrzSeller

No sam widzisz, że pamięć czasem zawodzi :)

ninja_4

zauważcie, że są filmy disneya z którymi (ja na pewno) nie spotkałam się w telewizji jakiejkolwiek, pamiętam z dzieciństwa Piotrusia Pana, Zakochanego Kundla, Śpiącą Królewnę, Kopciuszka, Bambi czy Księgę Dżungli a nigy ich w tv nie było, za to nowsze produkcje Disneya pojawiąją sie dosć często

ocenił(a) film na 9
jazona

Może Disney ma taką politykę, że perełki animacji mają wysokie opłaty za emisje. W ten sposób rośnie im sprzedaż DVD z filmami, a film nie nudzi się ludziom przez zbyt częste emisje.

ocenił(a) film na 10
ninja_4

Całkiem możliwe że następna emisja będzie za 7 lat ale tylko w telewizji publicznej, bo prywatne stacje jak tvn mogą puścić go chociażby za miesiąc.

ocenił(a) film na 6
mareq7

to by nie miało sensu, publiczna telewizja jest dla sprzedawcy praw takim samym kontrahentem jak telewizja komercyjna

czlowiek_z_proszku

ciekawe czy puszą drugą część

ocenił(a) film na 8
ninja_4

ona sie pomyliła...chciała pewnie powiedzieć, że 17 lat, bo tyle minęło od premiery kinowej tego filmu i przez tyle czasu do dzisiaj nie było go w TVP...i następna taka okazja może się pojawić znów za...17 lat...ja to tak rozumiem...bo to by miało jakiś sens.

użytkownik usunięty
piterek101522

nie wiem czy się pomyliła czy nie ale coś w tym musi być bo właśnie zawsze mnie dziwiło że taka świetna bajka a ani razu nie leciała w telewizji! - przynajmniej ja nie pamiętam!

Król Lew jeszcze NIGDY nie był emitowany w polskiej telewizji czy to na kanałach ogólnodostępnych czy też kablowych. Jestem tego pewna.

Marta_bp

Nie u wierze do konca przeciez do produkcji Disney ma prawo HBO fakt HBO w polsce pojawil sie 1997 r ale nie uwierze ze od tego momentu nie puszczono tam Krola Lwa

ninja_4

Król Lew należy do kolekcji zwanej Skarbiec Disneya. Kolekcja ta charakteryzuje się 'ograniczonym dostępem na rynku'. Gdy Król Lew lub np. Kopciuszek wychodzą na DVD czy jak teraz w Diamentowej Edycji na Blu-Ray dostępne są na rynku przez kilka miesięcy - do 2 lat (tego końcowego terminu nie jestem pewna). Następnie filmy te znikają. Kolejna dystrybucja może być wznowiona po upływie właśnie 7 lat. Myślę więc, że to samo tyczy się dystrybucji telewizyjnej. To moja wersja :P

EDIT: Inne filmy ze Skarbca: Śnieżka, Pinokio, Fantazja, Dumbo, Bambi, Kopciuszek, Alicja w Krainie Czarów, Piotruś Pan, Zakochany Kundel, Śpiąca Królewna, 101 dalmatyńczyków, Księga Dżungli, Mała Syrenka, Piękna i Bestia, Aladyn

ocenił(a) film na 7
Marta_bp

Dokładnie musi być w tym jakaś reguła ponieważ filmy nie należące do tego Skarbca przykładowo Mulan,Herculesa,Tarzana czy Lilo i Sticha widziałem i to kilkakrotnie na samej Jedynce, nie wspominając o tym,że były też puszczane na Disney Channel.

Król Lew i inne starsze produkcje,które wymieniłaś należą właśnie do tego kulturowego dziedzictwa Disneya (w przypadku KL jest to nawet napisane na jego opakowaniu DVD : ) stąd też ich częsta emisja w TV można powiedzieć spowodowałaby ich "skomercjalizowanie" i zabiła cały ich urok.

ocenił(a) film na 10
timcer

No proszę, to potwierdza zdanie jakie wypowiedziałam kiedyś wśród przyjaciół, że dobry Disney skończył się przed Mulan ;)