PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 593 tys. ocen
8,2 10 1 592662
8,4 77 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

czy w dzisiejszych czasach bajki takie jak Król Lew,Pokahontaz,Toy Story czy Dzwonnik z noter dame mają szanse nawet odświeżone w 3D przebić dzisiejsze kiepskiej jakości bajki?

A dlaczego tylko te?

bartekbasista

Przepraszam, teraz doczytałem dokładnie.

ocenił(a) film na 10

teraz dzieciaki sa za glupie, ,,nowoczesnosc'' troche psuje im myslenie, szkoda, ze rodzice nie probuja poznac ich z prawdziwymi bajkami, no coz.... swiat coraz bardziej zepsuty

użytkownik usunięty
amelenka

po części się zgodzę,ale to też myślę,że po części wina rodziców,bo owszem niech oglądają nowe,ale i zapoznają się ze starami

użytkownik usunięty

Możecie wyjść na przeciw z konkretnymi tytułami jako przykładami? Jakie bajki to te "zepsute"?

użytkownik usunięty

jeśli chodzi o produkcje tv to teraz zarówno Disney Chaneel chyba tak to się teraz nazywa chodzi o dawny Jetix jak i CN schodzi na psy jakieś Leniuchowo,Johny test,Hanny Montany itp to nie te dawne bajki w stylu Świat według Ludwiczka czy Dzieciaki z kasy 402,a kinowe Film o pszczołach,jakieś Auta czy Kung fu pandy( tych ostatnich dwóch nie oglądałem,bo mało teraz oglądam animacji,ale z trailerów widać,że żadnej głębi nie mają) ostatnią dobrą animacją jaką oglądałem to Legendy Sowiego Królestwa na kompie.

Duża część winy spoczywa na rodzicach, a jakby się bliżej przypatrzeć, to na dzieciach niewielka. Naprawde niewielki procent ze znanych mi młodych ludzi, którzy są wychowani przez kuluralnych i uprzejmych rodziców, używają wulgaryzmów i nie umieją się zachować. Jedynie totalnie słabiutkie charaktery zapominają o swoim dzieciństwie i zaczynają się szlajać z ciemnymi typkami.
Tak samo jest z bajkami. Jeżeli rodzice mają wgląd na to, co we wczesnym dzieciństwie ogląda dzieciak, to i jego nie będzie w przyszłości ciągnąć do bajek "z niższej półki".
A jeśli młody człowiek ogląda wszystko, co leci, a rodzice mają to w nosie i tylko się cieszą, że zajęli go czymś na kilka godzin, to potem trudno się dziwić, że te nowsze (i najczęściej gorsze) mu się podobają, a te starsze - to obciach i tandeta.

ocenił(a) film na 8
amelenka

pytanie odnosnie fragmentu :"teraz dzieciaki sa za glupie..." jaka grupe wiekowa masz na mysli? i ile lat minęło od czasu, gdy byłas w takiej grupie wiekowej?

sorka ale ogólnikowe pisanie jest krzywdzące

ocenił(a) film na 10
dzebedisa

kiedys przyjechali znajomi z dziecmi (6-10 lat), wiec puscilam im bajki na jetix, sama zaczelam z nimi ogladac, dziwilo mnie, ze te bajki ich tak bardzo ekscytuja... Sama teraz mam 21 lat i mysle, ze gdyby w dalszym ciagu puszczali ,,ksiezniczke sisi'' , ,,swiat wedlug ludwiczka" i ogolnie bajki w tym stylu (moze gdzies puszczaja, niewiem) to pewnie ogladalabym. Nie wspomne, ze w kolko ogladalam bajki Disneya (na video) - Pocahontas, Krola Lwa,Dzwonnika z Notre Dame, czy Anastazje (chociaz to nie Disney) -w sumie do tej pory je ogladam . Ostatnio spytalam dwojke moze 5letnich dzieci czy ogladaly jakies bajki Disneya (podawalam im tytuly) -zadnego nie znaly, troche mnie to zdziwilo... Wiadomo, ze to nie jest ich wina, one jeszcze nie wiedza co jest dobre a co zle, ale mysle, ze te bajki troche maca im w glowie

ocenił(a) film na 8
amelenka

moge Cię pocieszyć, ze jakos miesiąc temu gościłam 4-letnią, nieco rozkapryszoną dziewczynkę z pudełkiem różnych dvd z bajkami. a wśród nich była tylko jedna mi znana i jednocześnie o dziwo! również tej dziewczynki ulubiona. wiesz jaka? zaczarowany ołówek:)

ocenił(a) film na 6
amelenka

Zgadzam się.

ocenił(a) film na 8

One zawsze miały szansę. Dla mnie Król Lew w 3D to po prostu porażka. Doskonale pamiętam Pocahontas ,Króla i parę innych bajek na kasecie VHS. Animacja to kwintesencja wszystkich tych bajek, a w 3D zmieniają się (jak dla mnie) nie do poznania. Mimo tego że mam 12 lat, dla mnie stary Disney jest o wiele ciekawszy od tego komputerowego. Nowe filmy nie zawierają żadnych wartości, są tylko po to aby głównie dorośli się pośmiali. Jeśli chodzi o mój wiek, to nie mówcie że się nie znam. Jest przecież wielki nagłówek ,,Pytanie skierowane raczej dla młodszych widzów''

użytkownik usunięty
Mordeczka

nikt się nie będzie czepiał twojego wieku w końcu po to założyłem ten temat i jak na 12 lat mówisz całkiem logicznie

Mordeczka

A byłaś na Królu Lwie w 3d w kinie? Bo ja byłem i nie wyczułem większych różnic pomiędzy 3d a 2d oglądanym kilka dni wcześniej dla porównania na kompie. Mimo że uważam, że te wszytkie filmy w 3D to trochę za bardzo pójście "na kasę" a nie na pokazanie czegoś ciekawego, to jednak również sądzę, że pokazanie Króla Lwa w 3D to najlepsze, co wytwórnia mogła zrobić. Oczywiście, można powiedzieć, że "najlepiej by było puścić niezmienioną wersję z 1994r. w 2D, a nie ciągle to 3D i 3D", ale bądźmy szczerzy: wytwórnia nigdy by na coś takiego nie poszła, choćby z prostej przyczyny, że bilety na 3D są droższe i więcej przy nich zarobią.
A mogliby w ogóle tej bajki nie odświeżać i nie byłoby to wcale lepsze, ani dla fanów KL, ani dla wytwórni.
A poza tym zdaniem "Król Lew w 3D to po prostu porażka" to z resztą zgadzam się całkowicie :))

PS. Większość Filmwebowiczów ocenia "znanie" się na filmach na podstawie mądrości wypowiedzi, a nie wieku.
Znam wielu dorosłych, którzy nie potrafią wypowiedzieć się składnie i poprawnie na tego typu forach, więc naprawdę tłumaczenie się niskim wiekiem nie jest konieczne :) (Zwłaszcza że sam mam lat niewiele więcej niż ty)

ocenił(a) film na 10
barto_996

Byłem na 3D w łodzi i faktycznie, nie ma wiele różnic. Są poprawki , które były konieczne, a które nie albo nie podchodzą. Niektóre ciemniejsze urywki filmu ( porównuje do VHS) są bardziej widoczne za co +. Natomiast nie podobała mi się koloryzacja grzyw mufasy, simby koloryzacji timona, pumby (jakoś wydają się mniej "żywe" i tam kilku jeszcze fragmentów których nie będę wymieniał.Ponowne podkręcenie jakości filmu do wysokich rozdzielczości również mi pasuje, lecz pozbycie się muzyki początkowej (tej właściwej) przeszkadza mi.
Z resztą faktów zgadzam się calkowicie z barto_996.

ocenił(a) film na 6
Mordeczka

Nawet bardzo. Podziwiam, że coś takiego może powiedzieć współczesny 12-latek. Pozdrawiam serdecznie i życzę Ci, żebyś się nie zmieniał:) Poza tym, podzielam oczywiście Twoje zdanie.

ocenił(a) film na 10
Mordeczka

http://www.youtube.com/watch?v=P-CnAa_mc9M
To link do oryginalnej wersji Króla Lwa z 1994. Na Youtube wrzucono cały film w jednym kawałku, a więc miłego oglądania.

ocenił(a) film na 9
Mordeczka

OK masz sporo w tym racji o czym piszesz ,ale nie zgodzę się trochę z twierdzeniem, iż dzisiejsze bajki są tylko po to aby dorośli się pośmiali. Ja ze swoją 9 letnią córką uwielbiamy oglądać zarówno te starsze jak i nowe animacje, ale oprócz dobrej zabawy znajdujemy też przesłania w tych nowych produkcjach. Nie będę się rozpisywał co konkretnego w której ''bajce'' bo zawsze rekomenduję oglądniętą, tak więc zapraszam na moją stronę do lektury i małego polemizowania :)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10

*śmieje się* Wiecie ile mam lat? 11 (w lutym 12) . Kiedy moi koledzy "jarają" się programami bardziej "ambitnymi" ja mam lekką (ale zawszę :)) obsesję na punkcie filmów Disney'a. Słucham bez przerwy muzyki z tych filmów a w weekendy oglądam te filmy np. w tamtym tygodniu oglądałam "Mój Brat Niedźwiedź". Już jak mój starszy brat się zdziwił kiedy oczekiwałam premiery "Pięknej i Bestii" na disney channel. Na 3D jestem uczulona dlatego byłam na Królu Lwie w tradycyjnym 2D. Co do pytania nie jestem pewna moi koledzy jakoś mieli to gdzieś kiedy ja z zapartym tchem czekałam na powrót Króla Lwa . Ale najbardziej bym chciałabym żeby pokazali Króla Lwa 2 i Dzwonnika z Notre Dame ponieważ to moje 2 ulubione :D.

ocenił(a) film na 10
enjoyy

nie wierze ze masz 11 lat

ocenił(a) film na 10
amelenka

Uwierz :) A mogę wiedzieć dlaczego :)?

ocenił(a) film na 8
enjoyy

enjoyy, a może założymy razem klub małoletnich fanek rysunkowego Disneya ;)?

ocenił(a) film na 10
Mordeczka

Czemu nie :). A masz swój ulubiony film Disney'a? Bo ja uwielbiam "Króla Lwa 2" i "Dzwonnika z Notre Dame" ^^.

ocenił(a) film na 8
enjoyy

Dla mnie najlepsze są ,, Lis i pies'' , ,,Król Lew I i II'' , ,,Pocahontas'', i ,,Mała Syrenka''

ocenił(a) film na 10
Mordeczka

Hah na ironię oglądam dziś Lisa i Psa ^^. Król Lew I jest na moim 2 miejscu (razem z Aladynem). Pocahontas jest przepiękna (Boże na końcu chcę mi się płakać. Włączam Heaven's Light z Dzwonnika i jeszcze bardziej chcę płakać :P). Mała Syrenka jest spoko (na morza dnieeee ^^!!!) ale jednak najbardziej lubię Króla Lwa II i Dzwonnika. Mam w planach kupienie DVD z nimi ^^.

ocenił(a) film na 10
enjoyy

tak sadze

ocenił(a) film na 10
enjoyy

Hej. enjoyy jeśli chcesz to mogę wrzucić te dwa filmy na youtube, tak jak 1 część Króla Lwa (w jednym kawałku). Co ty na to?

ocenił(a) film na 10
Szabunkiewicz

Wow! Mogłabyś/mógłbyś? Była bym wdzięczna! Bo nudzi mnie to że w połowie "Dzwonnika.." włącza mi się limit -.- .

ocenił(a) film na 10
Szabunkiewicz

Jbc. to moje konto na jutjubie ;) http://www.youtube.com/user/TheBlueSlipperss

ocenił(a) film na 10
enjoyy

http://www.youtube.com/user/OldDisneyChannel?feature=mhee
a to mój

ocenił(a) film na 9
enjoyy

Disney & Pixar żądzą !!!
A Ty tak trzymaj :)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
djrav77

Tu masz właśnie racje! Ja się cieszę że lubię Disney'a i swojej pasji raczej nie będę przerywać. To co że mówią że jestem dziecinna :). Ja również pozdrawiam!

ocenił(a) film na 9
enjoyy

Dziecinna?!?!?!?
Ja się cieszę ,że zawsze gdy tylko mam czas na oglądnięcie animacji lub filmu familijnego z moją córką (9lat). Wychodzi na to ,że choć już swoje lata mam też jestem dziecinny:) Mi to nie przeszkadza.

ocenił(a) film na 10
djrav77

Mnie też nie. Bardzo się ciesze z mojej Disney'owskiej pasji. Tylko chodziło mi o nieprzyjemny incydent ponieważ jedna moja znajoma mówi że powinnam się zmienić. A ni mi się śni! Czekam teraz na Piękną i Bestie w 3D i Zakochanego Kundla na DVD :).

ocenił(a) film na 10

Wciąż powstają dobre bajki. "Odlot" czy "Kung-Fu Panda" są bardzo dobre. Morał też mają, chociaż całość filmu nie obraca się wokół tego przesłania.

Do tamtych filmów (mówię tu o Królu Lwie itp.) mam przywiązanie sentymentalne, ale nawet patrząc na nie obiektywnie, wypierając się wspomnień - widzę ich geniusz.

użytkownik usunięty
Aursaria

mi najlepiej podobają się z nowych te Pixara i ostatnio Legendy Sowiego Królestwa

ocenił(a) film na 10

Nie widziałam tych Legend, ale dużo o nich słyszałam. Będę się na nie zasadzać.

ocenił(a) film na 10

Nie potrafię powiedzieć co dzieciaki widzą w tych nowych kreskówkach. Sama dopiero z pieluch wyrosłam, dlatego bajki nadal mnie "jarają" ;-) Nie tylko te stare, dobrze wszystkim znane i (jak ktoś na forum to pięknie ujął) z przesłaniem.
Te nowe pełnometrażowe bajki też dostarczają kupę świetnej rozrywki i wbrew pozorom niosą jakieś przesłanie. Ale to czy dziecko rozpozna głębię bajki będzie zależało tylko od tego czy zostanie tego nauczone.
Mogę podać kilka przykładów "drugiego dna" nowych bajek:
1. Kung-fu Panda: gdy marzysz rób to na całego i zawsze dąż do spełnienia swoich marzeń
2. Dżungla: zawsze trzymaj się swoich przyjaciół, oni pomogą Ci w najgorszych problemach
3. Na fali: znowu marzenia i determinacja
4. Gdzie jest Nemo: nigdy nie spuszczaj dzieci z oczu ;-) a jak już znikną to nie poddawaj się tylko szukaj a znajdziesz - ale, rzecz jasna nie tylko dzieci się to tyczy...
Więcej bajek nie podam bo na myśl wysuwają mi się wyżej wspomniane bajki typu: Król lew, Dzwonnik... itp. ale podejrzewam, że można znaleźć dużo więcej przykładów

użytkownik usunięty
szynszylek_peb

ja teraz przerzuciłem się na anime,aCN i Disney zeszły na psy czasem lubiłem oglądać jak nic nie miałem do roboty Toonami i tak dalej,a teraz te bajki amerykańskie są tak denne,że mając 21 lat nie czaje po co są kręcone brakuje trochę dzieciaków z klasy 402 i ludwiczka,ale jestem już stary i możenie rozumiem współczesnego gustu dzieciaków

ocenił(a) film na 10

Nie pogłębiaj mojej depresji. Jeżeli wiek 21 lat i oglądanie anime są oznaką starości, to jestem w połowie procesu starzenia się. Jak na razie jestem na etapie fascynacji anime, a do wieku starczego zostały mi trzy lata ;-P
A tak na poważnie. Bajki w XXI wieku tworzy się tylko i wyłącznie dla pieniędzy. Morały tam znajdują się przypadkowo, ale ważne że jakieś są.

ocenił(a) film na 10
szynszylek_peb

Szynszyl oraz cała reszta Filmłebowiczów - wszystko jest robione dla pieniędzy. Jedyna różnica, to taka, że jedni robią to z pasją, a drudzy bez. To nie jest przypadkiem tak, że lubicie stare bajki Disneya tylko ze względu na to, że kojarzą wam się z dzieciństwem (a to jak wiadomo, poza skrajnymi przypadkami, zawsze jest szczęśliwe)?

Dzisiejsze bajki, są podciągnięte pod obecne standardy. To nie dzieci są głupie, to świat ewoluuje, a my się starzejemy. Dla nas 'Król lew' to klasyk, dla naszych rodziców 'Nu pogodi', a dla młodszych będą to te animacje, które my, dzisiaj, nazywamy tandetą.

Zresztą, nie tylko animacje przechodzą metamorfozę. Spójrzcie na całą branżę rozrywkową - filmy, muzyka, gry. To wszystko jest inne, niż to, czym 'jaraliśmy' się za gnoja, nie wspominając o rodzicach, dziadkach.

Dajcie dzieciakom przeżyć dzieciństwo po swojemu i w ich świecie, do którego nam wiek zabrał klucz.

Co do filmów i animacji w 3D - sorry, nie kupili mnie tym, wolę dwuwymiar.

Pozdrawiam. :)

użytkownik usunięty
kojsu

Ja nawet nie byłem na Królu w 3D uwazałbym to za obrazę dla tego filmu tak samo jak Gwiezdne Wojny ja rozmumiem,że tytuł zobowiązuje i Lucas chce zarobić,ale jakim kosztem do tego zamiast pierwszą część trylogi daje Wojny Klonów choć są bardzo dobre to ja proponuje od Nowej Nadziei jak już.

ocenił(a) film na 8

Nie wiem czy widzieliście nowe bajki na CN. One są już po prostu głupie. W Generatorze Reksie chodzi chyba tylko żeby pokazać ohydne stwory i nawalankę. To już nawet nie są bajki. Jak ostatni zobaczyłam ,,Łap tne look'', czy coś takiego to mnie krew zalała. Przykładowe zdanie: ,, Mmm, Nick Jonas z Camp Rock to niezłe ciacho. Wszystko dzięki modnym nogawkom które dodają mu męskości''. WTF?!

użytkownik usunięty
Mordeczka

dlatego przestałem oglądać animacje są dość głupie i przeznaczone dla młodszych widzów choć te stare mógli oglądać wszysccy w każdym wieku po Leniuchowie i zmianie nazwy z Jetix na Disney przestałem oglądać