PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew
ocenił(a) film na 9
fifionek_1991

Zadałeś dosyć głupie pytanie. Dziwi mnie , że w ogóle ktoś może o to pytać. Ale spoko postaram się ciebie oświecić. Co ja widzę w tym filmie?

Po pierwsze film ma bardzo ciekawą fabułę, jest mądry, przemyślany, wzruszający, posiada morał i przesłanie. Ogólnie najlepszy film Dysneya jaki kiedykolwiek powstał (moim zdaniem). Można by się bardziej rozpisywać na ten temat, ale wyraziłem to najkrócej jak potrafiłem.

Po drugie myślę, że przewyższa nawet współczesne filmy animowane kierowane do "najmłodszych odbiorców" (na myśli mam Shreka, Ice Age itd.) Dlaczego tak uważam? Otóż dzisiejsze "bajki" właściwie z bajkami mają niewiele wspólnego, ponieważ prawdziwa bajka oprócz wciągającej fabuły posiada morał, a nie wiem czy można go znaleźć w wymienionych przeze mnie dziełach, które właściwie niczego młodych ludzi nie uczą. Współczesnym filmom animowanym (niczego im nie ujmując) można by przyczepić etykietkę "animowana komedia" które jedynie starają się nas rozbawić w różnoraki sposób.

Król Lew to bez wątpienia niekwestionowane arcydzieło i szkoda, że nie potrafisz tego dostrzec. No cóż skoro nic w nim nie widzisz to wracaj do swoich Shreków i innych podobnych, gdzie twoje miejsce.

Pozdr.

Kaznodzieja666

No, moze z tym najlepszym filmem Disneya to troche przesada (ciekawe, co na to kpt. Jack Sparrow?), ale niewątpliwie Wielki Film. Ktos, kto nazywa Shreka najlepszym filmem animowanym nie ogladajac Króla Lwa jest idiota...

ocenił(a) film na 9
JohnnY_17

Ja osobiście w niej widzę całe moje dzieciństwo.

P.S. Przecież Shrek ma morał, a przynajmniej 1 część.

ocenił(a) film na 9
JohnnY_17

Jak dal mnie Król lew jest najlepszy, jakoś nie przepadam za Piratami z Karaibów. Co do Shreka, to się zgadzam, niby morał jest, śmieszny (bardziej dla dorosłego widza, bo dzieci nie rozumieją połowy tekstów), ale brakuje mu tych emocji, które towarzyszą Królowi. W tej bajce widzę oprócz wspomnień z dzieciństwa, wszystkie wartości jakie dzisiejsze dzieciaki zatracają, no ale co im się dziwić skoro serwuje się im papkę doprawioną przemocą zamiast normalnych bajek.

biedroneczka_90_8

Dla mnie Shrek nie jest bajką, tylko filmem animowanym i na pewno nie jest skierowany do dzieci, a już na pewno nie do 5-6latków.

ocenił(a) film na 9
Valenciaa

No właśnie nie dla dzieci, po co puszczać dziecku coś czego i tak nie zrozumie.

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

co w tej bajce widzimy?

1. przede wszystkim FENOMENALNĄ wręcz ścieżkę dźwiękową, soundtrack do Króla Lwa jest po prostu arcydziełem, któremu absolutnie ŻADEN film animowany nie dorasta do pięt;
2. znakomity polski dubbing, przede wszystkim w wykonaniu Krzysztofa Tyńca podkładającemu głos Timonowi;
3. zgrabnie opowiedzianą historię, wyrazistość postaci (humor Timona i Pumby, problemy emocjonalne Simby, ekscentryczność Rafikiego, odpowiedzialność i mądrość Mufasy, przebiegłość Skazy), ciekawą fabułę, "urok" miejsc w których toczy się akcja;
4 ale najważniejsza jest dawka emocjonalna w tym filmie. fantastycznie ukazani "dobrzy" bohaterowie i "źli" bohaterowie.

Podsumowując jest to wspaniała opowieść o miłości, odwadze, oddaniu, przyjaźni i chyba przede wszystkim odpowiedzialności. Czyli przesłanie, którego próżno szukać i ciężko znaleźć w dzisiejszych filmach animowanych...

ocenił(a) film na 10
Knl

POPROSTU SIEBIE SPRZED LAT!!!!

lady_marion_3

.. lwy widzę.. i inne różne zwierzątka..

ocenił(a) film na 10
rolnik_sam_w_dolinie

Ja widzę wszystko to, czego próżno szukać w innych bajkach. Jak było już wcześniej napisane fenomenalną ścieżkę dźwiękową ( tą akurat słyszę ;)),Król Lew jest jedyną bajką w której piosenki śpiewane nie przeszkadzają mi w oglądaniu.Do tego odczuwam ogromną dawkę emocji którą odczułem szczególnie podczas pierwszego oglądania. Jest to również bajka z wciągającą fabułą, nie za trudną dla małego odbiorcy i nie za głupią dla trochę większego. Świetnie dobrane do filmu są główne charakter, które nie są może zbyt oryginalne, za to w połączeniu tworzą fascynującą historię.

A czego nie widzę?
Mimo wielokrotnego oglądania Króla Lwa nie dostrzegłem w nim scen niepotrzebnych, bez których mógłby się obejść. Takich, co to mają spełniać rolę jedynie wypełniaczy.
Że to jakoś do kupy pozbierać spróbuję:
Arcydzieło!

ocenił(a) film na 10
lady_marion_3

ujęłaś to idealnie, po porostu idealnie. ta bajka to arcydzieło .

fifionek_1991

ja widzę lwy :D ale nie tak serio. ścieżka dźwiękowa jest piękna. historia, wydarzenia, problemy bohaterów, miłość... ach, trzeba znaleźć płytkę i obejrzeć jeszcze raz. piękny film

fifionek_1991

Cudowny film!

Co widzę? To, czego nie mogę dostrzec w takim Shreku na przykład czy Madagaskarze. Stare bajki mają swój urok, swoją magię i mądrość.

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

ja również widzę w nim swoje dzieciństwo.to przecież piękny i mądry film.

andzia1316

Zgadzam się z poprzednikami ;] Ten film jest po prostu piękny. Zawsze chętnie do niego wracam, pomimo, że oglądałam go już wiele razy... Bardzo wzruszający i wciągający. Rzeczywiście jest lepszy od współczesnych bajek. Moim zdaniem najlepszy film Disneya.

ocenił(a) film na 10
twenty_three

Całe moje dzieciństwo.
Moj pierwszy wyjazd do kina byl wlasnie na "Króla Lwa", moj pierwsza sprezentowana kaseta VHS w mojej videotece, muzyka fenomenalna, to jeden z filmów do którego chce się wracać. Wybacz, ale jeśli pytasz co w tej bajce widzimy to albo nie oglądałeś bajki, albo nie zrozumiales jej przeslania.

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

wiesz jak ja to ogladam to placze bo wiem ze takie bajki juz nie powstaja;/

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Ja widzę całe moje dzieciństwo. Najlepszy film animowany Disneya w dziejach. 1 część jest najlepsza (niestety posiadam tylko wydanie specjalne gdzie jak wiadomo skopali nieco ścieżkę dźwiękową, więc jak by był ktoś taki miły i mógłby mi przesłać "oryginalną" wersję to byłbym wdzięczny. gg 3250994). 2 część jakoś mnie za bardzo nie przekonuje choć niektóre piosenki są bardzo fajne, jak chociażby: "Jeden głos" czy "Jeden z nas". Zaś 3 część to zadaje pytanie: po co ???. Wg mnie kompletny niewypał z "Hakuną matatą".
I mimo iż jestem stary pierdziel (19) to chętnie wracam do tego filmu, bo jest do czego wracać.

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Widzę piękno kina, widzę małego dzieciaka w kinie, wokół ciemno a jemu lecą łzy gdy ojciec ginie dla syna, słyszę śmiech całej sali gdy Timon i Pumba dokazują na ekranie, pamiętam satysfakcję gdy Simba pokonuje Skaze, widzę nieuchronne przemijanie czasu, widzę w tych narysowanych zwierzętach ludzi, tak, przede wszystkim widzę ludzi, nie zwierzęta...

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Ta bajka jest wyjątkowa między innymi dlatego, że bardzo odroznia się od innych produkcji Disneya. Niezaleznie od muzy ktora tworcami powodowała, wyszło naprawde pięknie. Zamiast tradycjnej historii o pięknej księżniczce i równie urokliwym księciu, dostajemy oryginalną i jedyną w swoim rodzaju bajke. I moze nie jest to jakies bardzo ambitne kino, ale nalezy pamietac, że filmy dla dzieci tworzone są własnie z myślą o nich. Ja jako dziecko byłam zachwycona i mysle, ze w tej funkcji "Król Lew" sprawdza się po prostu świetnie. Piękne rysunki i animacja - szczegolnie jak na tamte czasy, ciekawa, nie sztampowa historia, opiewanie istotnych dla dziecka (i nie tylko) wartości. :) To wlasnie w tej bajce widze ja, i najprawdopodobniej nie tylko ja. ;) Teraz będąc juz dorosłą zawsze chętnie sięgne po ten film. :)

I,

ocenił(a) film na 10
Innoame

Jeśli Ty pytasz co my widzimy w "Królu Lwie" to ja zapytam co widzą inni w "Shreku" czy "Madagaskarze" które wywołały taką furorę jako "bajki dla dzieci" nie przekazujące praktycznie żadnych moralnych watrości :/ właśnie takie bajki jak "Król lew" powinny dzieci oglądać

poza tym fantastyczna muzyka, dubbling, humor który dzieci potrafią zrozumieć nie ucząc się przy tym głupkowatych tekstów jakie można zauważyć w "Shreku" np..., wspaniała fabuła (ciekawa pouczająca, wzruszająca)i wiele innych pozytywów których teraz bajki niesteety nie mają

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Najgorsze jest to , ze wszyscy madrze powypowiadali sie o tej bajce (osobiscie tez uwazam to za arcydzielo) a tworca tematu jestem w pelni przekonany , iz po stworzeniu tematu juz tu nie zajrzal.

pozdro

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

To, że jest super i tyle. Muzyka, scenografia, zwierzęce postacie poprostu super.

fifionek_1991

Widzimy w niej jedną z naaaajpiękniejszych bajek świata. :)

użytkownik usunięty
fifionek_1991

Król lew najlepsza bajka wszech czasów .Leszpsej bajki niż ta nie widziałam. Zgadzam się z Kaznodziejem Shrek i te inne bajki produkowane w 21 wieku to nie to samo .

fifionek_1991

Po co zadałeś tak głupie pytanie? Przecież ta bajka jest absolutnie niesamowita! Animacja, rysunki są wykonane z taką dokładnością, że tylko podziwiać, nie mówiąc nawet o ścieżce dźwiękowej i dubbingu. Poza tym bajka ta posiada prawdziwe przesłanie, morał, którego nie mają np. "Edd, Ed i Eddy". Nic tylko się zakochać. Mogłabym to oglądać 24 godz. na dobę. Najlepsza bajka wszech czasów!

ocenił(a) film na 8
fifionek_1991

fajna bajka, madra (powiem ze nawet madrzejsza od wielu filmow). z przeslaniem. ciekawa. fajna.

fifionek_1991

Powiem ci to samo co moi poprzednicy ta bajka to fenomen ! Większość z nas się na niej wychowała ;D Robota pierwszorzędna : genialna oprawa muzyczna, jeden z lepszych polskich dubbingów co w obecnych czasach się bardzo a to bardzo rzadko zdarza ! A co najważniejsze każdy z nas widzi w tej bajce swoją młodośc ;D I jeszcze coś stare bajki jak właśnie król lew sa ponadczasowe i niezapomniane ! ;D

Gizmolol

Autor tematu dokładnie 8 miesięcy temu zamieścił ten temat i już w tym temacie nie zagościł. Wszystko mówi za siebie.

desmatrix

Błąd powtórzenia :PP 8 miesięcy temu zamieścił tego posta*

ocenił(a) film na 10
desmatrix

pewnie sie boi zajrzeć tutaj :P Król lew jest po prostu BOSKI! I wydaje mi sie, że nikt, kto ma troche oleju w głowie po obejrzeniu tej bajki nie zada takiego pytania...masakra. POZDRO :)

ocenił(a) film na 9
fifionek_1991

co ja w tej bajce widzę???? Muzykę. Muzyka jest w tym filmie wprost rewelacyjna. Zarówno autorstwa Hansa Zimmera, jak i Eltona Johna (Circle of life i Can you feel the love tonight to nieziemskie utwory!)

Monika_70

Powiem tak:
zaczynając od muzyki,idąc poprzez postaci a kończąc na rysunku i całej scenografii jest to arcydzieło moim zdaniem.
dzisiejsze bajki to nie to.
jutro napsize wiecej bo msuze iść spać xDD
hehe pozdro ;D

ocenił(a) film na 10
paczek93

Król Lew... to najpiękniejsza bajka jaka kiedykolwiek powstała:)
Muzyka w tej bajce jest fenomenalna. Uczy, śmieszy i pokazuje najważniejsze wartości. Mimo iż mam 18 lat, chętnie ją oglądam do dziś, pamiętam, jak byłam w kinie to rodzice nie mogli mnie z niego wyciągnąć.
Dzisiaj bajki są tworzone tylko po to aby rozśmieszyć widza, a to nie jest najważniejsze.

ocenił(a) film na 10
joanna_m_2

Pamiętam jak byłem na tym filmie w kinie ze 3 razy i zawsze płakałem. Ta bajka to arcydzieło Disney'a, mam gdzieś na płycie jeszcze tą bajkę i mój mały brat nadal ją ogląda od czasu do czasu i mam nadzieją że wyjdzie na ludzi:) Dzisiejsze bajki powinni oglądać wyłącznie dorośli, jak dzieciak jakąś obejrzy to później chodzi i powtarza durne texty typu ELO ZIOM choć nawet nie wie co to znaczy. pozdro

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Z TWOJEGO PYTANIA WYNIKA ŻE ALBO JEST ONO PO PROSTU ŻARTEM ALBO ŻE POWINIENEŚ ODWIEDZIĆ DOBREGO PSYCHIATRĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TO CUDOWNY I NAJWSPANIALSZY FILM KONIEC I KROPKA

ocenił(a) film na 10
romek2937

Są lepsze:) Ale król lew nalezy do czołówki. Nie rozumiem jak np. Madagaskar czy co gorsza Madagaskar 2 moga miec ocene powyzej 7, podczas gdy np. pocahontas ma tez ponad 7. Na filmwebie powinni sie moc logowac tylko Ci, ktorzy ukonczyli 18 rok zycia. Choc i w tym wieku czesto ciezko o intelekt, ale zdecydowanie latwiej, niz w wieku 14- gdzi eto nastolatki plusuja shreka, hane montane i inne badziewia...

ocenił(a) film na 10
fifionek_1991

Patrząc na twój nick wnioskuję, że miałeś około 3 lata, gdy ten film puszczano w kinach, dlatego możesz nie podzielać powszechnego zachwytu. Jednakże ja wciąż widzę go oczyma dziecka, które poruszone do głębi, z otwartymi ustami śledziło przygody Simby i jego towarzyszy w tarnobrzeskim kinie. W moich oczach ten film to wspomnienie pierwszego kinowego dziecięcego zachwytu. Dlatego uważam go za absolutny bajkowy numer 1 :)

ocenił(a) film na 4
fifionek_1991

Popieram cię ! naprawdę jak można dostrzegać tu arcydzieło?
Jak dla mnie to istna głupota.Film ma wiele wad które sprawiają ,że nigdy nie będzie on nawet dobry.