moim zdaniem muzyka jest genialna i ona nadaje charakter tej opowieści. bardzo łatwo się przy niej wzruszyć. jak ogląda się taką bajkę, która przedstawia świat bez chamstwa , gdzie dobro zawsze wygrywa to aż chce się w takim świecie żyć. przez to ten realny wydaje się przygnębiający. może troche za bardzo się wczuwam jak oglądam "Króla Lwa" nie wiem...
co wy myślicie?
heh, bo tak każdy się film powinno oglądać, ja zawsze wczuwam się w film, ale z jednym przesadziłaś, właśnie ten świat pokazuje chamstwo, te hieny są dokładnym odzwierciedleniem ludzi podłych, a skaza to typowy krętacz, film doskonale ukazuje co się dzieje, z takimi to kłamią kręcą oszukuja itd, na lewo i prawo, że nawet zło wcielone, takie jak hieny sie od niego odwróciły.
Film jest dosłownie naszpikowany porównaniami do ludzi, w końcu o to chodziło w tej bajce, miała nieść przesłanie dla ludzi (dzieci), jak powinno się zachowywać.
tak, w sumie masz rację. ale w takich bajkach zawsze zło przegrywa (musi tak być, bo są one dla dzieci), a w naszym świecie nie. fajnie czasem się przenieść na taką sawannę. ;)
no co fakt to fakt, super jest żyć w takim świecie gdzie dobro zawsze zwycięża, a co do sawanny, to gdy pierwszy raz oglądałem krola lwa jako dziecko to wgniotło mnie aż w fotel, extra jest ten początek, szkoda tylko że odświeżyli tą wersje zmieniając słowa piosenki krąż życia kompletnie mi się nie podoba, tzn. nie to że jest zła, bo słowa zwrotki są całkiem sensowne, ale mnie bardziej sie podoba oryginał dubbingu polskiego.
Zaznaczyć można fakt że Hans Zimmer dostał za muzykę do tego filmu oskara, pierwszego i jedynego(jak na razie)w życiu.Również piosenka "Can You Feel the Love Tonight" dostała oskara.Chociaż to nie jest dobry argument ponieważ dużo dobrych filmów nie dostało oskara w żadnej kategorii.Jednak wszyscy ci którzy widzieli ten film animowany(czy jak ktoś woli bajkę)na pewno zwrócili uwagę na muzykę.Moim zdaniem w pełni zasłużone dwa oskary.
Diamond Dallas Page 1987.
ooo tak, muzyka zasługiwała na oskara, Can you fell love tonight to masz na myśli , to jak nala i simab byli przy tym wodpoju jako dorośli?
Co do dubbingu różne osoby moją różne zdanie na ten temat, mnei się abrdzo podobał, ale większość się zgadza, że dubbing piosenek u nas wypadł znacznie lepiej.
Piosenka Can you fell love tonight była świetna(dostała oskara) jak również muzyka Hansa Zimmera(również dostał oskara)
Polski dubbing został uznany przez krytyków filmowych za jeden z najlepszych jaki nagrano do tej bajki.Mnie też się podobał.
Ja oglądałem po raz pierwszy Króla Lwa w kinie w 1994r.Miałem wtedy 14 lat.Mimo upływu lat wciąż oglądam ją na kasecie(mam klasyczną VHS-ke)tylko że już z moją 4 letnią córeczką.Pozdrowienia od DDP dla wszystkich fanów tej legendarnej bajki.
ta muzyka to arcydzieło i na pewno na oskara zasłużyła ;)
a co do dubbingu uważam ze jest świetny! cała bajka z resztą jest świetna i co tu duzo mówic...;p
Fajnie prowadzony temat.Fajni rozmówcy.Nie to co pan pfff na stronie Mrocznego rycerza.Gratulacje dla założyciela lub założycielki tego tematu.
Sposób w jaki toczy się dyskusja.Każdy używa jakiś argumentów.Nikt nie odpowiada w sposób kpiący.Dlatego dyskusja przebiega sprawnie.
Daje swój popis szczególnie w temacie "batman bez elfmana" założony przez
Red dragona.