PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 597001
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

pamietam jak byłam na tym cudownym filmie w kinie z babcia.. jest rewelacyjny.. i wzruszajacy.. płakały dzieci dorosli.. Ukazuje potege władzy , miłosci, przyjazni.. jest niezwykle alegoryczny.. Disney w magiczny sposob buduje klimat pelen wznioslosci a zarazem prostoty, rewelacyjna muzyka , sceny dopracowane do ostatniego ruchu i gestu bohatera, kiedy jest sie juz starszym, zal zbiera za czasami dziecinstwa a takie filmy sa najlepszym wehikułem czasu, Film dla dzieciakow i dorosłych..:-) bezkonkurencyjne 10/10 !

ocenił(a) film na 10

tak tak.....pamiętam jak wczoraj...ryczałem jak głupi...:D....ah piękny...piekny film... i z ta muzyka elton johna...gej czy nie gej..mówcie co chcecie ale na klawiszach wymiata...:)

ocenił(a) film na 10
pawlaqq

a ta piosenka circle of life.....kurde.. juz jak ja słysze łezka w oku..:D:D.... Boże jaki ja jestem wrażliwy:D:DD:

pawlaqq

Nie przejmujci się! Ja płaczę już na pierwszych taktach tej piosenki, a dalej jest już tylko gorzej! :P Ten film jest tak piękny i powalający, że nie znajduje odpowiednich słów by go opisać! Gdy ginie Mufasa ciężko jest powstrzymać łzy... W dodatku muzyka i niepowtarzalny klimat! Disney nie zrobił i już nigdy nie zrobi wspanialszej bajki! Kaileena