PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=6878}

Król Lew

The Lion King
1994
8,2 597 tys. ocen
8,2 10 1 596973
8,5 90 krytyków
Król Lew
powrót do forum filmu Król Lew

pierwszy raz oglądałam go mając 8 lat, dziś po 12 latach obejrzałam znowu. Może to nie Shrek czu Ice Age, ale jednak bajki tak rysowane są chyba najpiękniejsze. Król Lew to najlepszy film Disneya według mnie. Kocham, kocham i jeszcze raz kocham ten film.

ocenił(a) film na 9
Kasiek_haz

Dla mnie był to pierwszy film w życiu na którym byłem w kinie. Miałem wtedy 4 lata - płakałem jak nienormalny. Potem oglądałem go w przedszkolu, mając 5 lat - płakałem jak nienormalny. Teraz po 12 latach o premiery, słysząc tylko sam tytuł "Król lew" przypomina mi się całe beztroskie dzieciństwo, za same wspomnienia daje 9/10.

ocenił(a) film na 8
simek

Dokładnie to samo odczówam. Ściągnąłem ten film właśnie dla odświerzenia wspomnień z dzieciństwa, a że przy okazji to fajna bajka to znowu się jakoś tak fajnie zrobiło na chwilkę...ech te 10 lat minęło tak szybko...ja nie chcę być nigdy dorosły!:) ==)8/10

mEtEr

"Ja się na 'Królu Lwie' wychowałam!" (-- ten cytat mojej kuzynki w pełni oddaje moje uczucia co do filmu :D
9/10, film boski, kocham go za wszystko i jeszcze więcej... Najpiękniejsza opowieść Disney'a, zgadzam się! Cudowny soundtrack, piękne dialogi, bohaterowie, o jakich sie nie zapomina...

"Czuję, co się święci..
co?
opętał ich zły duch!
oo!
Dam głowę, że w tym naszym trio, zostanie tylko dwóch...
eee..."

"Potężnym królem będę więc, ostrzegam: bój się lwa!
-Ejże, kto to widział króla zwierząt z grzywą niczym pchła??"

Tego się nie zapomina...
Hakuna Matata!

ocenił(a) film na 10
TheEmpyrean

10/10, za najlepszą bajkę w historii kina! jeden z najlepszych soundtracków na świecie, dubbing z takimi sławami jak Jeremy Irons, czy Rowan Atkinson. Pierwszy raz widzialem go jak mialem 5 lat. teraz mam 15 i wciąż go kocham. nie umiem policzyc ile razy go widzialem, czy słuchalem soundtracka. Król Lew będzie jeszcze przez lata niedościgniony wśród filmów animowanych!

ocenił(a) film na 10
Kasiek_haz

Zdecydowanie najlepszy film animowany!!! Pamietam jak go przezywalem jak bylem maly:) Teraz jak go ogladam to wywoluje u mnie rozne wspomnienia z dziecinstwa:) Zauwazcie, ze teraz kazda bajka disneya jest komediowa, krol lew jest inny, jest cudowny:)) Do tego najlepszy soundtrack jaki powstal do filmu! Jedyna bajka, ktora tak na mnie dziala 10/10!!!

ocenił(a) film na 10
Breadfan

p.s. a kiedy slucham piosenki "this land" to do dzisiaj chce mi sie beczec:)