Król

The King
2019
7,1 66 tys. ocen
7,1 10 1 65504
7,2 46 krytyków
Król
powrót do forum filmu Król

Dla mnie jako miłośnika filmów historycznych i jednocześnie samej historii ten film to kompletnie zmarnowany potencjał pieniądza. Film w jednej tonacji emocji, fabuła nieskładna i przewidywalna do bólu. Tło historyczne tak zlepione, że nic tam się nie składa. Postaci króla Francji, Delfina czy Henryka, które same w sobie były bardzo barwne i obfitujące w detale kompletnie niewykorzystane. A o bitwie pod Azincourt chciałbym napisać, że tego się nie da "odzobaczyć". Jedna z najciekawszych bitew średniowiecza zrobiona prawie po amatorsku. Prawie, bo jedno co jest warte uwagi to przedstawienie pewnego chaosu bitewnego, ale poza tym to scenarzysta i reżyser mogli zadać sobie trochę więcej trudu. Nie rozumiem zachwytów, bo dla mnie ten film w bólach na 4.

ocenił(a) film na 8
Norgelus

To nie jest film historyczny. To jest wariacja sztuk Szekspira o Henryku V. Zobacz sobie ostatni Macbeth, ponieważ jest tego typu właśnie film. Zły adres wybrałeś. Serio dziwie, się że ludzie tego nie widzą. Outlaw King to jest film historyczny, zajebiście słaby zresztą, ale nie ten film.

ocenił(a) film na 8
Norgelus

Powtórzę dla zasdy jeszcze raz. To nie jest film historyczny i tak go postaraj się oglądać. Równie dobrze mógłbyś za film historyczny wziąć Henryka V Branagha. Umowność bitwy pod Azincourt aż bije po oczach, Tam nie ma nic być wspólnego z rzeczywostością ponieważ nigdy nie miała mieć oprócz podobieństw. Pomyliłeś gatunki filmowe.

ocenił(a) film na 8
Norgelus

Trzeci akt moim zdaniem to jest czysta perła.

Norgelus

gość nie zna historii więc ciężko powiedzieć że rozumie ten czas a skoro nie rozumie to nie widzi że powoli będziemy mieli repaly zamiast Żydów LGBT ......

ocenił(a) film na 3
Norgelus

Zgadzam się. Zaczynając oglądać nie wiedziałem jakie film ma oceny. Po półgodziny przecierałem oczy ze zdziwienia co to ma być??
Już jedna z pierwszych scena z pyskatym młodzieńcem na spotkaniu z królem. Przecież w tych czasach nikt, nawet syn króla nie pozwoliłby sobie żeby tak się do niego zwracać!! Straciłby głowę od razu. Ktoś pomylił epoki.
Ogląda się to jak współczesny film tylko z przebierańcami. Straszna prowizorka. Jedynie zdjęcia zasługują napochwałę