PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 177 tys. ocen
7,2 10 1 177402
6,4 44 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

No i wreście ruszyło dziś premiera a nie mam z kim iść na ten film.
Najwyżej pójde sam w niedziele, tak to jest nie wszyscy przepadają za przygodowymi filmami...
Wyprawy Krzyżowe....................
W 1095r. Papież Urban II na synodzie w Clermont rzucił hasło "wojny świętej" z turkami seldżuckimi, którzy w tym czasie wyparli arabów z bliskiego wschodu. Zająwszy zaś Jerozolimę uniemożliwili pielgrzymowanie do Grobu Świętego...
W 1096r. ruszyła pierwsza część wyprawy liczyła ok.60tys. krzyżowców, której stanowili ubodzy rycerze i chłopi - była to tzw. chłopska krucjata, przewodził nimi Piotr z Amiens. Zostali oni doszczętnie przez Seldżuków rozbici, część z nich zginęła, a pozostałych sprzedano jako niewolników. Katastrofa pierwszej wyprawy przyspieszyła pod koniec 1096r. zorganizowanie właściwej ekspedycji militarnej, liczyła zaledwie ok.5tys. rycerzy a cała armia ok.11tys. ludzi. 15lipca 1099r. Krzyżowcy zdobyli Jerozolimę. Po wtargnięciu do miasta chrześcijanie urządzili wielką masakrę mężczyzn, kobiet i dzieci. W ciągu 20lat wyparli Turków z wybrzeży Morza Śródziemnego. W Ziemi Świętej Krzyżowcy utworzyli KRÓLESTWO JEROZOLIMSKIE oraz podległe mu hrabstwo Trypolisu, księstwo Antiochii i hrabstwo Edessy. Królestwo to było formalnie lennem papieży, ale prowadziło własną politykę. Władcą Jerozolimy został Gotfryd z Bouillon - przybrał tytuł "obrońcy Grobu Świętego" - nie chciał jednak zostać wybrany na króla. Po jego śmierci, jego brat Baldwin I w 1100r. został pierwszym królem i właściwym twórcą Królestwa Jerozolimskiego. Dla obrony Ziemi Świętej, pielgrzymów i pielęgnowania chorych powołano zakony rycerskie. Wśród nich do największego znaczenia doszli: JOANNICI, TEMPLARIUSZE i KRZYŻACY. Tak zakończyła się pierwsza krucjata...
W 1144r. a więc po 45latach od zajęcia Jerozolimy przez Krzyżowców - Turcy zdobyli hrabstwo Edessy... Zorganizowano drugą wyprawę krzyżową (1147-1149) w celu zagrożonego Królestwa Jerozolimskiego. Na czele wyprawy staneli władca Niemiec Konrad III i król francuski Ludwik VII. Doszło do sporu między nimi co przyczyniło się do niepowodzenia wyprawy... W następnych latach władzę w Egipcie objął wódz wojskowy Saladyn. W 1187r. jako sułtan Egiptu zajął Jerozolimę. W rękach chrześcijan pozostały tylko: Tyr, Trypolis i Antiochia.
Na pomoc Krzyżowcom ruszyła trzecia krucjata (1189-1192) Na czele tej wyprawy stoi: cesarz niemiecki Fryderyk Barbarossa, król Angli Ryszard Lwie Serce oraz król francuski Filip August.
Mimo sukcesów, jakimi było zdobycie kilku twierdz i opanowania przez Ryszarda Cypru nie udało im się zdobyć Jerozolimy i hrabstwa Edessy.
Cesarz Fryderyk Barbarossa utonął podczas kompieli w rzece Salef.
Krucjata zakończyła się pokojem zawartym z Saladynem, który gwarantował chrześcijanom dostęp do Ziemi Świętej.
Czwartą wyprawę krzyżową (1202-1205) zorganizowała Wenecja pokrywając koszty ekspedycji. Wenicjanie skierowali Krzyżowców na Konstantynopol, w którym w tym czasie toczyła się walka o władzę.
W 1204r. miasto zostało zdobyte. Bizancjum stało się więc łupem wenecjan oraz feudałów i rycerstwa. W miejsce Cesarstwa Bizantyjskiego zostalo utworzone Cesarstwo Łacińskie. W 1212r. ruszyła pielgrzymka dzieci głównie chłopskich, których niewinność i zapał wiary miały doprowadzić do odzyskania Ziemi Świętej. Tysiące dzieci w tej wyprawie zginęło z głodu, chorób, wileu też wzięto do niewoli i zostały sprzedane na rynkach handlu...
Piąta wyprawa Krzyżowa (1217-1221) - szereg wypraw władców Europejskich nie przynosząc żadnego skutku.
Podczas szóstej wyprawy (1227-1229) cesarz niemiecki Fryderyk II który był obłożony klątwą zdobył Jerozolimę i koronował się na króla Jerozolimskiego. W 1244r. Królestwo Jerozolimskie zostalo ostatecznie zdobyte przez muzułmanów. Siódma wyprawa (1248-1254) którą organizował król francuski Ludwik IX Święty zakończyła się niepowodzeniem. W ostatniej ósmej wyprawie zmarł w 1270r. król francuski Ludwik IX Święty. W 1291r. padła ostatnia twierdza Krzyżowców Akkon... Mimo ofiar i ogromnych kosztów poniesionych podczas tych krucjat nie udało się chrześcijanom utrzymać Palestyny
Korzyści przyniosło natomiast zbliżenie trzech kultur: łacińskiej, greckiej i muzułmańskiej. Trzeba też dodać, że papież Jan Paweł II przeprosił cały świat muzułmański za wszystkie krzywdy, które świat islamski poniósł z ręki Europejczyków, co nie spodobało się dzisiejszemu papieżowi Benedyktowi XVI... Mam nadzieje, że film będzie ciekawy, chociaż jak wiemy USA nie potrafi kręcić filmów historycznych, trzymać się faktów. Tak było np. w Troi czy w Aleksandrze... Dobry jest tylko reżyser Ridley Scott. Z tych wszystkich filmów, które obejżałem to faktycznie GLADIATOR był najlepszy choć były jak w każdym filmie USA dłużyzny czego nie lubie.
Sama walka powinna ciekawić i trwać dość długo...
Mam nadzieje, że sie nie przejade na tym filmie, a tym bardziej że Średniowiecze to moja ulubiona epoka i nie ciemna jak twierdza niektórzy... Teraz powstało tyle bractw rycerskich że szok w Polsce jest ich aż 200 a ja do żadnych nie należe :( Można oglądać popisy walk rycerzy czy wojów GRUNWALD-BISKUPIN i inne miejsca...
Tylko trzeba mieć kase niestety żeby można było należeć do takiej drużyny, ale najlepiej własną założyć... Wiem, że pisząc to posypie się lawina krytyki, cóż tacy są ludzie - powinienem raczej pisać o samym filmie, ale co jeśli się go jeszcze nie obejżało...Epoka Średniowiecza jest dla mnie czymś naprawdę wielkim - takie przejście pomiędzy epoką Starożytności a epoką Renesansu...
No to tyle nie będę przedłużał sayo-nara

shiroo

Ciekawe czy ktos oprocz mnie przeczytal Twoj post od poczatku do konca :]

ps. Nie wiaz wielkich nadzieji z tym filmem. Trudno mi oceniac poprawnosc historyczna bo nie mam na ten temat wiedzy ale jako widowisko bedzie jednym z wielu szybko zapomnianych filmow. Niestety.