PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108083}

Królestwo niebieskie

Kingdom of Heaven
2005
7,2 178 tys. ocen
7,2 10 1 177750
6,4 33 krytyków
Królestwo niebieskie
powrót do forum filmu Królestwo niebieskie

Według mnie reżyserskie wersje filmów, znacząco się od siebie różniące powinny być na filmwebie osobnymi pozycjami. Blade Runner, Królestwo Niebieskie i parę innych filmów w wersjach reżyserskich ma całkowicie inny wydźwięk w porównaniu z wersjami kinowymi. I jaką wartość ma ogólna ocena filmu skoro większość ludzi widziała tylko wersję kinową? Nie dałoby się rozdzielić różnych pozycji?

HUtH

Tak, zgadza sie zupełnie inny to film niz oficjalna wersja kinowa.Co prawda nie wpływa na zakonczenie ale niektóre sprawy maja inny wydzwięk i zupełnie inny jest odbior takiego filmu.

ocenił(a) film na 9
aetius_2

zgadzam się w 100%. właśnie skończyłam oglądać wersję reżyserską Królestwa Niebieskiego i znacznie lepiej mi się ją oglądało niż wersję, że tak powiem, podstawową. Poza tym podoba mi się, że wyjaśnia wiele wątków, które w wersji kinowej albo nie zostały poruszone, albo zostały potraktowane po macoszemu. Żeby nie zrobić spoilerów, to nie powiem, o które konkretnie wątki mi chodzi, ale prawda jest taka, że wersja reżyserska wiele wyjaśnia.

ocenił(a) film na 8
dida

przyznam że pierwszy raz słysze o czymś takim jak wersja reżyserska. Moglibyście mi powiedzieć gdzie moge szukać tkaich wersji chodźby do tego filmu?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
bartusjupi

Możesz poczytać recenzje na temat tego filmu na http://blurejs.blox.pl

ocenił(a) film na 6
HUtH

Czasami wersja reżyserska to tylko kilka mało istotnych scen więcej ale tutaj mamy prawie godzinę materiału. Szkoda filmu, który został tak zjechany przez krytyków i wzgardzony przez widzów, gdyż mieli to nieszczęście ujrzeć wersję kinową.

HUtH

potwierdzam, wprawdzie nie widziałem wersji kinowej i trudno mi porównać tu, ale wersja rozszerzona jest rewelacyjna!!:)
pewnie w kinowej zostawili same sceny bitewne wycinając inne wątki które mogły by w pełni wytłumaczyć postępowanie bohaterów itp
super film, chociaż trwa 3h i oglądałem go w nocy do 2.30 to nie mogłem się oderwać:]

EyeLightz

Ale gdzie można dostać wersję reżyserska z napisami PL?

HUtH

Zaledwie wczoraj zakończyłem ponad 3 godzinny seans Dzieła Riddley'a Scott'a a dziś mam ochotę ponownie przenieść się w świat Krucjat. Wcześniej kilkakrotnie obejrzałem "standardową" wersję "Królestwa Niebieskiego" - wersję bardzo interesującą - do wczoraj. Jeżeli kots jeszcze nie miał mozliwości obejrzeć "Kingdom of Heaven" niech nie traci czasu na wersję kinową tylko poświęci czas (and money) na wersję reżyserską (i niestety money na tłumacza :)). Ja obiecuję, że już nigdy nie siegnę do wersji kinowej (płytę DVD wystawiam na allegro :)) Jestem zaskoczony, że Riddley Scott jako reżyser a zarazem producent filmu nie był w stanie przeforsować swojej wersji filmu, albowiem powszechnie znana wersja kinowa ma się nijak do wersji reżyserskiej. Przy wersji reżyserskiej wszystko układa się w logiczną całość. Każdy element filmu jest starannie dopracowany i posiada początek rozwinięcie i koniec. Dużo by prawić na temat różnic, które zmuszały by mnie do spoiler'owania prawie całego filmu. Niech jednak do świadomości przemówi fakt, że wersja reżyserska to c a ł k i e m i n n y f i l m ! ! !

SPOILER!!!!
PS. 1. Sybilla, why?! - dokąd da się posunąć matczyna miłość
2. Mały błąd - na chwilę przed pojawieniem się bratanka Godfrey'a z Ibelinu zostaje zabity strzałem z kuszy jeden z jego towarzyszy. Chyba trochę za wcześnie :)

ocenił(a) film na 8
HUtH

Właśnie obejrzałem wersję reżyserską (jeszcze w HD) ... kurcze ... żałuję że oglądałem okrojoną kiedyś i wiedziałem (mniej więcej) co będzie.
Trzeba podnieść ocenę filmu o minimum jeden pkt ;)
Szkoda, że tak obcinają filmy ...
Polecam film ... w wersji SPECIAL EXTENDED DIRECTOR'S CUT - wszystkim

ocenił(a) film na 8
HUtH

Mocne 8/10 daję po obejrzeniu DC i polecam każdemu - to faktycznie inny film

RoG77

było powiedziane (a przynajmniej tak mi sie wydaje) ze ten maly chłopiec, co zostal królem, mial "trąd jak jego ojciec"... ale perzeciez on byl synem siostry tego poprzedniego krola... chodziło o kazirodztwo, innego ojca czy o co? bo chcialabym wiedziec.... :)

ocenił(a) film na 9
asia0123

tak, był synem z pierwszego małżeństwa Sybilli, ale nie wiem czy pamiętasz, ale był taki moment... jak pisał jakiś list... ze świecą coś się tam działo... Sybilla zobaczyła, że jej syn zaczyna tracić czucie i wiedziała, że czeka ją taki sam los, jaki spotkał jej brata, więc wolała nie dopuścić do bolesnego życia i bolesnej agonii syna.

użytkownik usunięty
HUtH

Widziałem tylko wersję rozszerzoną, film miejscami trochę naiwny ale i tak mi się podobał :) .

ocenił(a) film na 9
HUtH

ludzie jak zdobyc ta specjalna gdzie ja moge kupic na allegro raczej normalna a to juz nie to ?????? pomocy !!!!!!!!!!wtf

przemasss214

jak chcesz to ci wysle wersje rezyserska tego filmu-podaj swoja adres na priv: outremer_fr@yahoo.fr

ocenił(a) film na 8
HUtH

Dokładnie po versji SPECIAL EXTENDED DIRECTOR'S CUT zmieniłem diametralnie pogląd o filmie.

ocenił(a) film na 9
harald807

Popieram przedmówców. Oglądałem tylko wersję reżyserską.

ocenił(a) film na 8
HUtH

Szukam i szukam a znaleźć nie mogę. Na rynku kompletnie nie istnieje wersja reżyserska dvd chociażby z polskimi napisami. Allegro, internetowe sklepy, NIC. :( I jak tu obejrzeć.

ocenił(a) film na 8
HUtH

Popieram w całej rozciągłości! Różnica kolosalna, a widowisko Ridleya
Scotta przednie.

HUtH

Wszystko to szczera prawda,wersja reżyserska Królestwa Niebieskiego to całkiem inny,znacznie lepszy i miejscami porywający film !!! Wszystko jest dopowiedziane,wątki porwane w wersji kinowej mają rozwinięcie,sa też nowe,bardzo ważne sceny dopowiadające los dziecka Sybilli...
Wszystko tak realne i prawdziwe,jakby sie działo tu i teraz a nie w przeszłości...Genialny film,genialny Ridley Scott...
Film w tej wersji bije inne arcydzieło Scotta,Gladiatora rozmachem,przewyższa go klimatem.Odczucie niezwykłego realizmu i prawdziwości tego co widzimy jest nieodparte...Tak należy kręcić filmy historyczne,to jest genialny prawzór...