Czy ktoś mnie może oświecić so się stało z siostrą Saladyna? Było powiedziane że Reynald de Chatillon (chyba on) ją zabił, ale dlaczego? Możliwe że odpowiedź to oczywista oczywistość, ale nie mogę na nia wpaść...
Gwidon z Lusignan powiedział do Reynalda: "daj mi wojnę". To ten złupił orszak siostry Saladyna i ją zabił. Pokazał: "myślisz że się ciebie boje?" :P
Wydaje mi się że powiedziała iż jest siostrą saladyna albo po prostu się przedstawiła ale pewny nie jestem
odsłuchałam jeszcze raz: salahadin bahin. Mozliwe ze to było to zwłaszcza że Reyanald odpowiada wiem
Nie wiem, nie znam tego języka. Trochę pogrzebałem w necie i z tego co wy czytałem to Reynald nie zabił siostry Saladyna tylko ją więził a do wojny miało doprowadzić złupienie statków na morzu czerwonym. Nie wiem skąd te wiadomości w internecie ale możliwe że więcej jest w wersji reżyserskiej filmu, której jeszcze nie widziałem... Niemniej jak obejrzę i czegoś się dowiem to napisze.
Ale przecież Saladyn domagał się zwrotu zwłok swojej siostry, głów tych którzy napadli na muzułmańską karawanę i kapitulacji Jerozolimy.
Pytasz o film, czy rzeczywistosc? Bo historycznie zabojstwo czy nawet uprowadzenie siostry Saladyna, to bzdura. Natomiast w filmie Renald na zlecenie Gwidona napada na karawane i zabija siostre Saladyna (mozna to wywnioskowac, skoro Saladyn domaga sie zwrotu jej zwlok), po to by sprowokowac wojne.