PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32011}

Kręgosłup diabła

El espinazo del diablo
2001
6,6 14 tys. ocen
6,6 10 1 14089
6,6 14 krytyków
Kręgosłup diabła
powrót do forum filmu Kręgosłup diabła

Lekki zawód

ocenił(a) film na 6

Film jako taki jest oczywiście dobry,elegancko nakręcony,tyle,że ja nastawiłem się na kino grozy,a w tej kategorii Kręgosłup diabła zdecydowanie się nie sprawdza.Tylko 6/10

ocenił(a) film na 6
hellboyjr

ja też się zawiodłam, momentami jakoś tak nudno mi się robiło, też 6/10.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

"Kręgosłup Diabła" nie sprawdza się do końca w kategorii kina grozy ponieważ w 70% jest to dramat. I to, moim skromnym zdaniem, całkiem dobry dramat. Te 70% odróżnia film del toro od tysięcy amerykańskich (i nie tylko) produkcji.

ocenił(a) film na 6
miszatujest

Jak najbardziej, to całkiem dobry dramat,ale może w takim razie nie należało mieszać w to wszystko ducha,a film byłby jeszcze lepszy.I wcale nie musiałby być horrorem.A tak lekki rozkrok.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

Może film jest w rozkroku pomiędzy dwoma gatunkami ale gdzie jest napisane że gatunków nie można łączyć aby uzyskać coś nowego? Można było połączyć komedie z dramatem (np. Życie jest cudowne) i sądzę że nic nie stoi na przeszkodzie w tworzeniu innych mieszanek.

ocenił(a) film na 6
miszatujest

Prawdopodobnie masz rację,by może też na moją ocenę miał wpływ fakt,że zobaczyłem ten film po Labiryncie fauna,który mnie zachwycił.Połączenie kilku gatunków było tam perfekcyjne i siłą rzeczy oceniłem Kręgosłup przez pryzmat Labiryntu,chociaż powinno być na odwrót.Oczywiście nie twierdzę,ze to słaby film,6/10 to jak najbardziej pozytywna ocena,a gdyby nie wyżej wymienione okoliczności pewnie dałbym i 7/10.

ocenił(a) film na 8
hellboyjr

Labirynt Fauna to faktycznie świetna mieszanka motywów i zgadzam się że po obejrzeniu takiego filmu ma się wysokie oczekiwania względem innych produkcji.